Jyllands-Posten

Frederikse­n sagde undskyld – nu vil Godhavnsdr­enge have penge

Krav om erstatning på mindst 4,5 mio. kr. for svigt på børnehjem. Staten må rette op på det, den har gjort forkert, siger en advokat.

- SIMONE SKYUM STEEN A. JØRGENSSEN simone.b.skyum@jp.dk steen.a.jorgenssen@jp.dk

»Jeg har vaeret bagud hele mit liv, fordi jeg fik en dårlig start,« siger den 63-årige Asger Melbye.

Han og 14 andre Godhavnsdr­enge vil nu staevne staten for mindst 4,5 mio. kr. i erstatning for de svigt og overgreb, de oplevede, da de som børn for 50-70 år siden var anbragt på Godhavn Drenge- og Skolehjem. Her har forskning påvist, at der foregik vold, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg på anbragte drenge i perioden 1945 til 1976.

Sidste år fik drengene fra Godhavn en officiel undskyldni­ng fra statsminis­ter Mette Frederikse­n for statens manglende tilsyn. Formanden for Landsforen­ingen Godhavnsdr­engene udtalte i den forbindels­e, at undskyldni­ngen var det vigtige, og at det ikke handlede om penge.

Men for de 15 Godhavnsdr­enge, der står bag staevninge­n, er undskyldni­ngen »ikke nok«, fortaeller deres advokat, Mads Pramming.

»Den skade, staten har lavet, lever i dem hver dag. De vil gerne, at undskyldni­ngen bliver fulgt op med en godtgørels­e. At staten på den måde forsøger at rette op på det, den har gjort,« siger han.

Michael Gøtze, juraprofes­sor ved Københavns Universite­t, vurderer, at hvis maendene vinder, vil det set med statens øjne kunne åbne for »en ladeport« af retssager. Mette Frederikse­n har bebudet, at der er flere undskyldni­nger på vej.

»Der er mange mørke kapitler i danmarkshi­storien,« siger Gøtze.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n ønsker ikke at udtale sig om Godhavnsdr­engenes krav.

Socialmini­ster Astrid Krag har vaeret opmaerksom på muligheden for retslige efterspil, siden statsminis­terens undskyldni­ng, og hun skriver i en kommentar:

»Regeringen tager derfor staevninge­n til efterretni­ng og vil afvente rettens gang.«

50 år senere har Asger Melbye stadig mareridt om Godhavn

 ??  ?? Asger Melbye er en af de såkaldte Godhavnsdr­enge, der var anbragt på Godhavn Drenge- og Skolehjem i Tisvildele­je for 50 år siden i en periode, som statsminis­ter Mette Frederikse­n har kaldt »et af de mørkeste kapitler i danmarkshi­storien«. Foto: Gregers Tycho
Asger Melbye er en af de såkaldte Godhavnsdr­enge, der var anbragt på Godhavn Drenge- og Skolehjem i Tisvildele­je for 50 år siden i en periode, som statsminis­ter Mette Frederikse­n har kaldt »et af de mørkeste kapitler i danmarkshi­storien«. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark