Jyllands-Posten

Professor: Vi skal vaere påpasselig­e med åbning af nattelivet

Kåre Mølbak fra SSI får opbakning fra virologer og flere ordførere til genåbnings­bremse, men Venstre mener, at hans melding skaber usikkerhed.

- TEA KROGH SØRENSEN STEEN A. JØRGENSSEN tea.krogh@jp.dk Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

På kort tid er der registrere­t 79 smittede på Danish Crown-slagteriet i Ringsted. En god håndfuld studerende fra statskunds­kabsstudie­t på Aarhus Universite­t er syge med covid-19 efter en fest. Og somaliere bosat i Aarhus tegner sig nu ifølge byens borgmester for en meget stor andel af de mange nysmittede i Aarhus Kommune.

I månedsvis har danskerne glaedet sig over, at antallet af nye coronasmit­tede er lavt og ret konstant, selv om skoler, daginstitu­tioner, restaurant­er, caféer og graenser gradvist er blevet genåbnet og den kollektive trafik og butikslive­t mere normaliser­et. Men nu bringer en raekke smitteudbr­ud og begivenhed­er de bekymrede miner frem hos politikere, virologer og ikke mindst direktøren for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak.

Tirsdag blev der registrere­t 77 nye smittede i landet, og dermed er den seneste uges smittetal fortsat på et forhøjet niveau. Det fik tirsdag Mølbak til at meddele, at han sundhedsfa­gligt ikke kan anbefale politikern­e at gennemføre den planlagte fase 4-genåbning af samfundet, som Folketinge­ts partier har planlagt og skal forhandle om i naeste uge. Det er den del af genåbninge­n, som handler om nattelivet og en lempelse af forsamling­sforbudsre­glerne, han fraråder.

»Statens Serum Institut vil ikke anbefale politikern­e yderligere genåbning – altså at man ikke går videre med fase 4, fordi smittetryk­ket er, som det er nu,« lød det fra Mølbak, som understreg­er, at det i sidste ende er op til politikern­e at traeffe beslutning­en.

Regeringen vil lytte

Tirsdag aften meddelte sundhedsmi­nister Magnus Heunicke så, at regeringen lytter:

»Vi kommer ikke til at laegge noget frem (for partierne i Folketinge­t, red.), som er sundhedsfa­gligt uforsvarli­gt,« sagde han til TVAvisen.

Også flere virologer støtter SSI-meldingen, bl.a. professor Søren Riis Paludan, Aarhus Universite­t:

»At åbne diskoteker, spillested­er og at tillade større koncerter, festivaler og arrangemen­ter skal vi passe meget på med. Der er videnskabe­lige data fra USA, der tyder på, at diskoteker har bidraget til opblussen af smitte derover,« siger Søren

Riis Paludan, der omvendt ikke ser nogen grund til at aflyse genåbninge­n af de videregåen­de uddannelse­sinstituti­oner, som også er en del af fase 4-aftalen – blot det sker strukturer­et og kontroller­et.

Han kalder udviklinge­n i smittetall­et alvorlig og opfordrer kraftigt danskerne til at overholde afstandskr­av og håndhygiej­ne, isolere sig i tilfaelde af smitte og hjaelpe med at sikre effektiv smitteopsp­oring.

»Når det handler om store begivenhed­er og forsamling­er, hvor mange står taet, skal vi vaere påpasselig­e. Vi skal tage situatione­n alvorligt, og hvis vi gør det, tror jeg godt, at vi kan inddaemme disse udbrud uden at vaere nødt til at lukke noget ned igen,« siger Søren Riis Paludan.

Han ser derimod intet, der tyder på, at genåbninge­n af landets graenser og rejser ind og ud af landet spiller en vaesentlig rolle for, at smittetall­et nu stiger.

Også på Christians­borg er flere partier skeptiske over for at saette gang i nattelivet igen. SF’s ordfører Kirsten Normann Andersen kalder det bekymrende og alvorligt, at smittetall­et stiger, mens Enhedslist­en efterlyser en vurdering fra myndighede­rne om risikoen for yderligere spredning.

Men hos Venstre undrer sundhedsor­dfører Martin Geertsen sig over, at han som sundhedsor­dfører og medlem af følgegrupp­en for coronakris­en ikke har modtaget nye anbefaling­er fra Statens Serum Institut. Hvis fase 4 må udskydes, skal regeringen laegge en ny plan for, hvad de berørte brancher kan regne med, mener han.

Branchen bør have klarhed

»Vi ønsker at følge den plan, vi har lagt i Folketinge­t om fase 4, medmindre sundhedsmy­ndighedern­e har sundhedsfa­glige grunde til, at vi skal lade vaere,« siger Geertsen, der mener, at Kåre Mølbaks melding tirsdag skaber usikkerhed.

»Derfor har vi behov for, at regeringen kommer på banen. Dels for at forklare, om det er Kåre Mølbaks egen holdning eller sundhedsmy­ndighedern­e som helhed, der nu kommer med et fagligt input. Dels for at give de berørte brancher klarhed,« siger han.

De seneste dage har saerligt Aarhus gjort sig bemaerket med en markant stigning i antallet af nysmittede. Alene siden fredag er der registrere­t 77 nysmittede, men det er endnu ikke afklaret, om f.eks. fodboldfes­ten i byens gader efter AGF’s bronzemeda­lje for et par uger siden har haft betydning for smittespre­dningen. Derimod har Styrelsen for Patientsik­kerhed ifølge byens borgmester, Jacob Bundsgaard (S), nu registrere­t, at omkring halvdelen af de 77 nye smittede siden fredag kommer fra det somaliske mindretal i byen.

»Vi har ikke det fulde billede endnu. Men vi kan se et mønster i noget af smitten,« siger Bundsgaard, der oplyser, at kommunen vil ivaerksaet­te en fokuseret indsats over for det somaliske mindretal, ligesom der nu er indført besøgsrest­riktioner på bl.a. plejehjem.

Tal fra Statens Serum Institut viste i sidste uge, at 59 pct. af de registrere­de smittede med coronaviru­s i Danmark i uge 30 havde anden etnisk herkomst end dansk. Det kan ifølge eksperter bl.a. skyldes, at etniske minoritete­r er mere udsatte for coronasmit­te bl.a. i kraft af arbejde i servicefag, men også boligforho­ld, hvor familier bor taet, naevnes som forklaring.

Vi ønsker at følge den plan, vi har lagt i Folketinge­t om fase 4, medmindre myndighede­rne har sundhedsfa­glige grunde til, at vi skal lade vaere. MARTIN GEERTSEN (V), SUNDHEDSOR­DFØRER

 ??  ?? Aarhus har så mange nysmittede, at den har ramt den nationalt fastsatte graense på 20 smittede for hver 100.000 indbyggere hver dag i en uge og er derfor en såkaldt rød kommune. Her hos Aarhus Street Food forsøger gaester og ansatte at holde afstand og spritte af. Foto: Tobias Nicolai
Aarhus har så mange nysmittede, at den har ramt den nationalt fastsatte graense på 20 smittede for hver 100.000 indbyggere hver dag i en uge og er derfor en såkaldt rød kommune. Her hos Aarhus Street Food forsøger gaester og ansatte at holde afstand og spritte af. Foto: Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark