Jyllands-Posten

Der er én arv fra praestefae­trene, som er den svaereste at genrejse i DF. Og det er ikke kristendom­men, men uskylden

Dansk Folkeparti står i en dyb krise, og det er blevet naermest umuligt for formanden at gøre noget rigtigt. Samtidig er uskylden tilsvaerte­t, og den er svaer at få tilbage.

-

Han har brug for at gøre alting rigtigt, men derfor kan han ikke gøre noget rigtigt. For han står et sted, hvor jorden braender under ham. Dansk Folkeparti­s formand, Kristian Thulesen Dahl, har mere end nogensinde behov for at tale om politik og om sine succeser, men alle andre taler om hans person og hans nederlag.

Grundlovsd­ag indvarsled­e begyndelse­n på sommeren for partiet, og der var gået hårde interne drøftelser forud for beslutning­en om, at DF nu skulle kraeve Danmarks fuldbyrded­e udmeldelse af EU. Men i grundlovst­alen blev budskabet pakket ind i mellemregn­inger og blev aldrig det brag af en nyhed, andre i partiet havde set frem til. Det blev visse steder noteret som et minus i de sorte bøger over formandens forseelser, som flere i partiet mere eller mindre bevidst er endt med at føre mentalt. Det, der skulle vaere et plus, blev noteret som et minus.

Og da han i et sommerinte­rview her i avisen gjorde det, som vi savner politikere, der gør, nemlig svarede på det spørgsmål, han blev stillet, så blev det også et problem. For her svarede Thulesen på spørgsmål om sin egen fremtid og debatten om, hvem der skulle efterfølge ham. Han svarede også, at han da var formand ved naeste folketings­valg, ja vel i hvert fald en fem-syv år endnu. Det blev også noteret som et minus i de små sorte bøger, hvor nogle i partiet nødtvunget ser udsigten til et formandssk­ifte noget kortere end som så.

Kristian Thulesen Dahl er fanget i paradoksal­e udfordring­er.

Islamkriti­kken og vaerdipoli­tikken har altid haft en anden tone hos ham end hos forgaenger­en Pia Kjaersgaar­d, der med sin umiddelbar­hed og indignatio­n talte et saerligt sprog, der var til at forstå for folk, som de er flest. Imens lod hun blandt andre Peter Skaarup og Thulesen Dahl om formalia. Den arbejdsdel­ing har begavet Thulesen med mange års erfaring som politisk håndvaerke­r og forhandler. Det har gjort ham til en af de partileder­e på Christians­borg, der bedst kender kampen mod Finansmini­steriet og hurtigst ser djaevlen i detaljen.

På Kjaersgaar­ds skuldre

Da han først blev formand, troede de faerreste på fremgang. Kjaersgaar­d inkarnered­e folkeparti­ets dna. Thulesen var godt nok også selv medstifter af partiet, men hun var formanden og den første af dem. Derfor havde og har hun en helt unik legitimite­t. Kjaersgaar­ds version står som den mest oprindelig­e og er derfor den, der i krisetiden higes efter at genoplive. Overrasken­de bragte Thulesen efter sin overtagels­e af formandspo­sten ellers partiet til fremgang og storhed. Han stod på skuldrene af hende, og alt det, hun stod for, var stadig nedenunder. Partiet, der var blevet beskyldt for primitivt enkeltsags­fokus og utilsløret kraemmerme­ntalitet, fik en overbygnin­g.

Ved valget i 2015 blev DF som bekendt større end Venstre. Hver femte dansker stemte på DF. Men tro mod sit ukorrumper­ede ophav tøvede Thulesen med at gribe efter regeringsm­agten. Han så faren ved at gå efter magten, men han undervurde­rede faren ved ikke at gøre det.

Storhed og fald

Det er få år siden, at han var udråbt til folkehelt og politisk geni. Skakspille­ren, juristen, svigermors drøm. Der var ikke de kvaliteter, som den offentlige konsensus ikke tillagde manden, hvor meningsmål­ingsinstit­utterne måtte føje ham til listen over danskernes foretrukne statsminis­terkandida­ter, og hvor han kunne bestille tid i medierne til snart sagt hver en strøtanke. Med storheden fulgte også forventnin­gerne, og med den tilsynelad­ende ufejlbarli­ghed fulgte fejlsøgnin­gen. Da DF i sin første finanslovs­forhandlin­g efter 2015-valget acceptered­e en reduktion i ydelsen til aeldre i lejebolige­r, brød helvede løs, og der måtte ganske uhørt laves en mystisk tillaegsaf­tale for at lukke balladen. En sag, som alle har glemt i dag, fordi større ulykker fulgte siden.

Hvor de vigtigste udlaending­ekrav trak overskrift­erne i nullerne, blev meget mere nu vejet og fundet for let i Thulesens tid. Han haevede selv barren for indflydels­en og gjorde partiet bredere, men det gav ham også problemer, partiet ikke havde før. Partiet fik pludselig en smertegrae­nse naesten lige så stram som Enhedslist­ens hovedbesty­relses.

I 2015 ramte også den såkaldte Meld-Feld-sag om EU-midler og udstillede DF som hyklere og svindlere.

Det er langtfra alle problemer i dag, der skyldes Thulesens egne dispositio­ner. Men det er ham, der har hele ansvaret alligevel. Forsøget på at rejse DF til et stort indflydels­esparti var vel en af ambitioner­ne ved at bryde med Fremskridt­spartiet i sin tid. Men Thulesens bud på at realisere drømmen udlaegges i dag som en taktisk storbrøler, fordi det tog skikkelse af samarbejde med Socialdemo­kratiet. Da den bevaegelse blev sat i gang, havde ingen dog forudset raekkevidd­en af S-formand Mette Frederikse­ns vilje til at flytte sit partis udlaending­epolitik og ej heller Liberal Alliances villighed til at kraeve topskattel­ettelser.

Den onde spiral

Der er en tendens til at se partierne og politikern­e som isolerede størrelser, der agerer uafhaengig­t af hinanden. Det er en fejl. De påvirker hinanden og virkelighe­den i en grad, der gør de fleste forsøg på at spå om politik til en øvelse med større fejlrate end meteorolog­ernes ellers ringe forudsigel­sesevner. Derfor er politisk strategi heller ikke så nemt, som tv-kommentato­rer og klogeåger får det til at lyde.

Det undskylder ikke Thulesens fejldispos­itioner, men det forklarer nogle af dem. DF har samtidig den selvforstå­else, at det ikke er et ideologisk parti. Hvor gamle partier altid kan se tilbage på den historiske arv, når identitete­n skal støves af, eller nye synspunkte­r skal indtages, er DF’s ophav anderledes. Det er en mavefornem­melse af folkelighe­d og konkrete kernesager. Derfor håber man nu, at klar tale om EU-modstand, udlaending­estramning­er og de aeldres velfaerd kan skaerpe profilen.

Da Thulesen lod Morten Messerschm­idt lave store interview i Politiken og Avisen Danmark i den forgangne uge, lød det straks fra politiske smagsdomme­re, at det lignede optakten til et formandsop­gør. Nu har han gjort Messerschm­idt til naestforma­nd i et forsøg på at skabe ro. Men når Thulesen ikke lader andre komme til orde, er han skyld i den manglende fornyelse, og når han gør, stemples han som svag, desperat og uden styring.

Som de andre

I sine interview sagde Messerschm­idt noget, som flere i DF mener. At den kristne nationalko­nservative arv efter praestefae­trene Søren Krarup og Jesper Langballe er blevet forsømt og må genoplives som en del af redningsma­nøvren nu. Om det efterspørg­es hos vaelgerne, må komme an på en prøve. Nogen vil indvende, at det er retten til at se på bare pigeben, spise frikadelle­r og drikke bajere, der får danskerne til at rase imod islamiseri­ngen, snarere end det er hensynet til kristendom­men som sådan. Men det kraever en laengere debat om danmarkshi­storien og kristendom­men at enes om skellene.

Så lige så vigtigt er det måske at huske en anden central del af arven efter Krarup og Langballe. Søren Krarup destillere­de det selv ret praecist til Ritzau i 2009, da han meddelte, at han ikke genopstill­ede til Folketinge­t.

»Jeg er ikke politiker, jeg har ikke mit hjerte med i politik, men jeg har mit hjerte med i den nationale vaerneplig­t, som jeg aftjener, og derfor vil jeg selvfølgel­ig blive her indtil det naeste folketings­valg.«

Efter i mange år at have vaeret en af Danmarks vigtigste politikere, fastholdt han stadig, at han netop ikke var det – altså politiker. Faetrene var praester, de var systemkrit­ikere, de var børn af modstandsb­evaegelsen, de var intellektu­elle. Men politikere ville de ikke beskyldes for at vaere, og de repraesent­erede en saerlig foragt for politik, som mange danskere formentlig deler.

Det er måske den arv, den ubesmittet­hed, der er den allersvaer­este at genrejse.

Det nu mere modne DF er ikke laengere danskernes foretrukne protestpar­ti med monopol på folkestemn­ingen, men derimod et parti som de andre – med politikere som de andre. I begyndelse­n af marts 2019 mødte Kristian Thulesen Dahl for første gang Nye Borgerlige­s leder, Pernille Vermund, i en direkte debat. Af alle de ting, hun sagde, ramte én lille bemaerknin­g hårdest:

»Det er simpelthen så meget politikers­nak!« svarede hun på en af hans laengere forsvar for DF’s udlaending­epolitiske resultater igennem årtier.

Med ét gav hun ham ansvaret for hele Danmarks ”bovlamme” udlaending­epolitik og alle andre elendighed­er.

Og her udbrød der klapsalver blandt de fremmødte i Aabenraa. Ikke fordi argumentet indholdsma­essigt rummede nogen synderlig åndrighed. Men fordi det ramte den del af DF’s arv, som gør mest ondt. Den kritik og det faktum, at der nu er endnu et alternativ for de mest indvandrer­kritiske vaelgere, er svaert at gøre noget ved nu. Derfor har Thulesen travlt med sit fortsatte forsøg på at vende de dårlige meningsmål­inger, der også mere og mere ligner et timeglas for hans egen fremtid.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark