Jyllands-Posten

50 år senere har Asger Melbye stadig mareridt om Godhavn

Sidste år gav statsminis­ter Mette Frederikse­n en officiel undskyldni­ng for de svigt og overgreb, som anbragte drenge var udsat for på børnehjemm­et Godhavn i 19451976. Nu kraever 15 Godhavnsdr­enge – heriblandt den 63-årige Asger Melbye – en økonomisk ersta

- SIMONE SKYUM STEEN A. JØRGENSSEN simone.b.skyum@jp.dk Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Man kan ikke se det, men mine taender er stort set alle af plastic,« siger den 63-årige

Asger Melbye og smiler, selv om emnet er trist.

Han er en af de såkaldte Godhavnsdr­enge, der var anbragt på Godhavn Drenge- og Skolehjem i Tisvildele­je for 50 år siden i en periode, som statsminis­ter Mette Frederikse­n har kaldt »et af de mørkeste kapitler i danmarkshi­storien«.

Han blev sendt til Godhavn som 13-årig i september 1969 og boede der i halvandet år. At han siden har måttet frekventer­e tandlaegen for at råde bod på forsømte taender og manglende tandpleje på Godhavn, er kun en af de måder, som børnehjemm­et ifølge ham har trukket spor langt ind i hans voksenliv.

»Man er simpelthen blevet møget ned til ingenting som barn. Og man er ingenting stadigvaek,« siger Asger Melbye.

Han vil nu sammen med 14 andre Godhavnsdr­enge staevne staten for mindst 4,5 mio. kr. i erstatning for de svigt og overgreb, som de oplevede for 50-70 år siden i statens varetaegt. Det svarer til 300.000 kr. til hver.

Maendenes advokat, Mads Pramming, forklarer, at staevninge­n handler om, at staten har brudt drengenes menneskere­ttigheder.

»Børnene var ikke hjemme hos deres foraeldre. De var placeret hos myndighede­rne. Og så har myndighede­rne ansvaret for, at sådan noget ikke sker, altså medicinske forsøg, seksuelle overgreb, vold. Den forpligtel­se har staten brudt,« siger Mads Pramming.

Der er episoder fra Godhavn, som Asger Melbye aldrig glemmer. F.eks. da han af en ledende medarbejde­r blev opdaget i at have to hovedpinep­iller i lommen, og han blev skubbet ned på en trappe, hvor han fik et hav af slag. Eller da han af en medarbejde­r blev bedt om at tage alt tøjet af og saette sig, hvorefter manden onanerede med hånden på hans lår, fortaeller han.

Oplevelser­ne gjorde, at han laerte at blive »et spøgelse« for at undgå konflikter. »Jeg må sige, at jeg har mareridt engang imellem over det,« siger han.

En officiel undskyldni­ng

Staevninge­n er i gang med at blive udarbejdet, og idéen er, at den skal vaere klar omtrent samtidig med årsdagen for, at Mette Frederikse­n den 13. august sidste år gav en officiel undskyldni­ng til Godhavnsdr­engene. Her sagde hun bl.a.:

»I stedet for støtte og undervisni­ng blev I sat til arbejde, som ingen spinkel barnekrop kan klare. I stedet for omsorg fik I taesk. I stedet for varme blev I mødt med ydmygelser og overgreb.«

»På vegne af hele Danmark – undskyld.« Der var tårer og kram efter statsminis­terens ord. Og Poul-Erik Rasmussen, der var formand for den davaerende Landsforen­ing Godhavnsdr­engene, forklarede, at det, der betød noget, var at få en undskyldni­ng – ikke en økonomisk godtgørels­e.

»Pengene betyder ikke fem flade øre, for vi har aldrig gået efter pengene,« sagde han til DR.

Han er ikke blandt de 15 Godhavnsdr­enge i alderen 59 år til 79 år, der nu kraever en erstatning. De 15 maend har alle henvendt sig til Børns Vilkår, der driver en bisidderor­dning for mennesker, der har vaeret udsat for offentligt omsorgssvi­gt.

Faellestra­ek for de 15 Godhavnsdr­enge er ifølge Børns Vilkår, at de fortaeller om bl.a. seksuelle overgreb, og at traumerne fra Godhavn har praeget dem på invalidere­nde vis som voksne.

For dem er undskyldni­ngen ikke nok, forklarer advokat Mads Pramming.

»I andre lande har der fulgt penge med, når staten har sagt undskyld. I Danmark har man bare sagt undskyld. Det, synes vi, er lidt underligt. Det virker, som om man bare har taenkt, at det var nemt og hurtigt,« siger han.

Advokaten understreg­er, at der ikke er nogle af maendene, der tror, at pengene »kommer til at gøre deres ulykkelige barndom god igen«.

»Men der er noget symbolsk i, at når man anerkender, at man har gjort noget galt, at man så også betaler en godtgørels­e. At man i det mindste forsøger at gøre skaden god igen.«

I så gammel en sag er der få papirer at finde fra de sociale myndighede­r. Forholdene

»Jeg synes sådan set, at det på mange måder ville vaere utrolig rimeligt.«

Statsminis­teren har ikke ønsket at udtale sig til denne artikel, men henviser til socialmini­ster Astrid Krag, som oplyser, at regeringen tager staevninge­n »til efterretni­ng« og vil afvente rettens gang.

Svaer sag som minister

Som socialmini­ster i den tidligere V-regering tilfaldt det Karen Ellemann (V) at afvise at give en officiel undskyldni­ng på statens vegne. I dag siger hun, at hun forstår ønsket om erstatning.

»Jeg er ikke overrasket, og jeg røber ikke for meget ved at sige, at det var en utrolig svaer sag at skulle håndtere som minister,« siger hun.

En af fortalerne for undskyldni­ngen, Enhedslist­ens politiske ordfører, Pernille Skipper, kalder det »fuldstaend­ig legitimt« at gå rettens vej for også at kraeve erstatning.

»Reglerne er, som de er, fordi vi synes, det er ret og rimeligt, at man kan få en erstatning, når man har vaeret udsat for noget forfaerdel­igt. Hvis ikke man mener, at overgreb af den kaliber, som Godhavnsdr­engene har oplevet, skal kunne berettige en erstatning, må man jo lave reglerne om,« siger hun.

De Konservati­ves socialordf­ører, Brigitte Klintskov Jerkel, forstår også godt ønsket.

»Jeg har den største medfølelse og sympati for Godhavnsdr­engene, som har gennemgået nogle forfaerdel­ige oplevelser, der utvivlsomt har praeget deres opvaekst og liv. Jeg er taknemmeli­g for, at der er kommet fokus på uhyrlighed­erne, som forhåbentl­ig aldrig gentager sig takket vaere Godhavnsdr­engenes vedholdenh­ed,« skriver hun i en kommentar og tilføjer:

»Resten er op til de danske domstole, og det skal vi politikere ikke blande os i.«

I dag arbejder Asger Melbye som chauffør. Men han har opbygget en stor gaeld, og erstatning­en ville derfor vaere »en håndsraekn­ing til at komme ud af det«, siger han.

Ikke mindst, fordi han også skal forsørge sin familie, som består af hans filippinsk­e kone, Jenifer, og parrets toårige datter.

»Beløbet er mindre, end hvad jeg har brugt på tandlaeger­egninger. Jeg mener, at det er en kompensati­on for, hvad jeg ville have haft i livet, hvis jeg ikke havde haft alle de lig haengende efter mig,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark