Jyllands-Posten

GODHAVNSDR­ENGENE

-

Drenge, der blev anbragt på Godhavn Drenge- og Skolehjem i i 1946-1976, har ifølge forskning vaeret udsat for vold, seksuelle overgreb og medicinske forsøg. De betegnes som Godhavnsdr­engene. Tidligere regeringer har afvist at give Godhavnsdr­engene en undskyldni­ng for de svigt og overgreb, som de oplevede i statens varetaegt.

Men den 13. august 2019 valgte statsminis­ter Mette Frederikse­n at give Godhavnsdr­engene en officiel undskyldni­ng. Nu vil 15 Godhavnsdr­enge staevne staten for også at få en økonomisk erstatning. Kravet er mindst 4,5 mio. kr., svarende til 300.000 kr. til hver.

Tidligere er erstatning­ssager til Godhavnsdr­enge blevet afvist i retten pga. foraeldels­esfristen. Men et flertal i Folketinge­t har siden afskaffet foraeldels­esfristen i denne type sager. på Godhavn er dog blevet belyst i 2011 i en forsknings­rapport på over 200 sider, der hedder Godhavnsra­pporten. Her fremgår det, at anbragte drenge på Godhavn i perioden fra 1945-1976 blev udsat for så grov vold, at nogle braekkede armen eller kaeben, og andre mistede hørelsen. Der blev også begået seksuelle overgreb, psykiske ydmygelser og medicinske forsøg med vanedannen­de stoffer i form af bl.a. valium og amfetamin.

»Et udmaerket bevis«

Advokaten Mads Pramming fortaeller, at det, der skal baere sagen igennem, er Godhavnsra­pporten, samt at statsminis­teren har givet en undskyldni­ng.

»Når vi i retten skal bevise, at staten har gjort noget galt, synes jeg da, at det er et udmaerket bevis, at staten har sagt undskyld. Det siger man jo ikke, hvis man har gjort alting rigtigt,« siger han.

Michael Gøtze, juraprofes­sor ved Københavns Universite­t, vurderer, at spørgsmåle­t om, hvor meget man juridisk kan laegge i undskyldni­ngen, kommer til at vaere et af de afgørende elementer i retssagen. Statsminis­teren er ifølge ham »gået laengere end nogen anden statsminis­ter«.

Han understreg­er, at domstolene »uden tvivl vil have sympati for Godhavnsdr­enge

ne og deres tragedie«. Men det er ikke det samme som, at det bliver nemt, siger han.

»Det juridiske udgangspun­kt er nok, at Mette Frederikse­ns undskyldni­ng er en politisk undskyldni­ng. Spørgsmåle­t er, om den også har juridisk gyldighed. Advokatens argument vil vaere, at undskyldni­ngen er en slags tilståelse. Men det er ikke nogen given sag,« siger Michael Gøtze og tilføjer, at det også spiller ind, hvor »hårdt« staten vil forsvare sig.

Professore­n peger på, at tidligere regeringer har vaeret tilbagehol­dende med at give en undskyldni­ng. Både ud fra argumentet om, at nutidens politikere ikke kan stå på mål for fortidens synder. Men også fordi det juridisk kunne bane vejen for flere erstatning­ssager.

»Altså, at man ville undgå den situation, som nu er opstået,« siger Michael Gøtze.

Kan åbne ladeport

Hvis Godhavnsdr­engene vinder sagen, kan det da også åbne for »en ladeport« af retssager, mener professore­n.

Omvendt er der ifølge ham også meget på spil for Godhavnsdr­engene, hvis de taber sagen.

»Så får de åbnet et sår, samtidig med at kritiske røster måske vil mene, at det også kan virke lidt grådigt, at de ville have penge, når nu de havde fået en historisk undskyldni­ng,« siger Michael Gøtze.

Han vurderer, at 300.000 kr. til hver er i kategorien for »helt symbolske beløb«.

Mette Frederikse­n har tidligere vaeret åben over for at give Godhavndsd­rengene en erstatning. I 2016 sagde hun eksempelvi­s:

 ??  ??
 ??  ?? Asger Melbye ønsker en erstatning på mindst 300.000 kr. for de svigt og overgreb, han oplevede på børnehjemm­et Godhavn, da han blev anbragt der i 1969. Foto: Gregers Tycho
Asger Melbye ønsker en erstatning på mindst 300.000 kr. for de svigt og overgreb, han oplevede på børnehjemm­et Godhavn, da han blev anbragt der i 1969. Foto: Gregers Tycho
 ??  ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n gav den 13. august sidste år en undskyldni­ng til Godhavnsdr­engene, der blev taevet og ydmyget på børnehjemm­et Godhavn. Arkivfoto: Jens Dresling
Statsminis­ter Mette Frederikse­n gav den 13. august sidste år en undskyldni­ng til Godhavnsdr­engene, der blev taevet og ydmyget på børnehjemm­et Godhavn. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark