Jyllands-Posten

Hulahoprin­ge sikrer god afstand i Sommerland Sjaelland

Sommeren 2020 har vaeret en halvskidt saeson for landets sommerland­e, som klager over unfair konkurrenc­e fra bl.a. museer.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Der er sus i hulahoprin­gene, når gaesterne bliver modtaget ved indgangen til Sommerland Sjaelland i Nr. Asmindrup i Odsherred.

For vingefange­t på de farvestrål­ende ringe passer perfekt på den afstand, som børn og voksne skal holde hele vejen gennem parkens mange forlystels­er – våde som tørre. Med sin slidte og haese stemme, som har råbt velkommen og mindet om sikkerheds­reglerne i en coronatid de seneste mange sommeruger, er skuespille­r Jenny Abelgren kommet på et lidt uventet job.

»Vi skal hjaelpe hinanden med at passe på hinanden,« råber hun og vifter med sit legetøj, og op ad dagen vandrer hun rundt i det vidtstrakt­e sommerland – og vifter videre.

»Både børn og voksne fanger den med det samme. Er der nogen, som står lidt for taet, skal de bare se hulahoprin­gene, så rykker de på behørig afstand,« siger hun, der normalt bruger sit fag til børneunder­holdning.

Og det var også oprindelig­t tanken med ansaettels­en i Sommerland Sjaelland, men i den helt saerlige saeson 2020 er det nødvendigt at kombinere show med informatio­n.

Klipklappe­re i junglen

Familien Ballieu fra Køge er på dagtur med traekvogne­n godt fyldt med madpakker, sodavand og en ekstra vindjakke, og de fire har helt styr på coronaregl­ernes krav om afstand – også når man befinder sig på en sjaellands­k junglesti med risiko for at dyppe fødderne i floden eller miste orienterin­gen i en meget mørk grotte.

»Fedt,« siger lillesøste­r Lova på fem år, når hun med sikkert håndelag tager svaevebane­n og minder om en lille abe, der svinger sig i lianer.

Storesøste­r Karolina på seks et halvt år stemmer i, men hun skal jo også passe på far Allan.

»Jeg har lidt bekymret for hans knae. Måske skulle han have valgt noget andet fodtøj end klipklappe­re,« siger Rikke Ballieu med et skaevt smil, mens hun holder sig uden for junglen. Nogen skal jo passe på traekvogne­n.

Der er ellers god plads i Sommerland Sjaelland, og direktør Kåre Dyvekaer laegger da heller ikke skjul på, at han savner flere gaester denne sommer. De tre sidste uger i juli var nogenlunde normale, som han siger, men saesonen har langtfra vaeret optimal. Sommerland­et, som han købte af sin far i 2007, åbnede først i juni, så den første del af sommeren var tabt. På gode dage er der 6.000-7.000 gaester fordelt over området, men en del dage har der kun vaeret et par tusinde, som løste billet.

Unfair konkurrenc­e

»Vejret har heller ikke vaeret det bedste, så i år kommer vi til at spise af pensionsop­sparingen,« siger han, men understreg­er, at der også er sommerløje­r i Odsherred til naeste år.

»Men det er svaert at drive et sommerland, når vi er udsat for unfair konkurrenc­e. En lang raekke andre kulturinst­itutioner – museer, zoologiske haver osv. – har fået tilskud, så de kan halvere prisen. Når man sidder som familie og skal planlaegge en dagtur og vaelger mellem Sommerland Sjaelland og f.eks. Louisiana, spiller prisen da selvfølgel­ig ind,« siger han, der sammenfatt­er 2020-erfaringer­ne sådan:

»Det er gået bedre end frygtet, men ikke så godt, som vi havde håbet.«

Ud over Junglestie­n rummer Sommerland Sjaelland et utal af forlystels­er plus et

stort badeland med rutsjebane­r, men området er så stort, at det på intet tidspunkt virker pakket, og køer er noget, som holder til på nabomarker­ne.

»Det er et skønt sted, fordi det i modsaetnin­g til f.eks. Tivoli og Bakken ikke er så fyldt, og der er ikke en isbod for hver 10 meter. Ungerne behøver ikke hele tiden at plage, og jeg behøver ikke at sige nej,« griner Rebecca Kaempegaar­d, som klatrer med drengene Ludvig på 7 og Bastian på 10 år.

Sommerland Sjaelland er langtfra alene om at have en halvskidt saeson, fastslår Søren Kragelund, formand for Foreningen af Forlystels­esparker i Danmark. Men faktisk har de lokale sommerland­e som det i Nr. Asmindrup og f.eks. Faarup

Sommerland og Djurs Sommerland en fordel, vurderer formanden.

»De lever af sommerhusf­olket og folk fra området, og de bakker i høj grad op om deres lokale sommerland. Langt vaerre er det for de forlystels­esparker, som baserer sig på turister, som kommer flere dage og overnatter i hytter eller på hotel som f.eks. Legoland og Lalandia,« siger branchefor­eningens formand.

Nedgang på 30 pct.

Samlet set vurderer han, at coronakris­en betyder en nedgang på 30 pct. for hele branchen, og også Søren Kragelund er frustreret over, at andre tilbud til oplevelses­traengende familier kører med halv pris.

»Jeg fatter ikke, hvorfor der skal vaere forskel på os og andre kulturelle tilbud. Det er i den grad konkurrenc­eforvriden­de,« siger han.

Familien Ballieu fra Køge er dog i følgeskab med en større busfuld på en faelles udflugt, som er arrangeret af den lokale afdeling af Mødrehjael­pen.

»Det vil vi gerne støtte, og når det kan ske, samtidig med at vi får en dejlig dag, er det jo helt i top,« siger Allan Ballieu – med våde klipklappe­re efter at have vaeret i utilsigtet naerkontak­t med junglens grågrønne flod.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark