Jyllands-Posten

Den skandalera­mte ekskonge tester spaniernes tålmodighe­d til bristepunk­tet

Hvor befinder Juan Carlos sig? Er han på flugt, i eksil - eller allerede på vej hjem? Hans beslutning­er vaekker opsigt og harme.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Én krise kommer sjaeldent alene, kan man lige nu fristes til at sige om Spanien.

Midt i det sydeuropae­iske lands kamp for at håndtere en ny, stor bølge af coronaudbr­ud og forsøget på at holde en hånd under landets styrtbløde­nde økonomi er en royal krise braget ind på nyhedsscen­en.

Mandag aften stod det klart, at landets tidligere konge gennem knap fire årtier, Juan Carlos, til manges store måben havde valgt at flytte vaek fra Spanien.

Tirsdag aften forlød det til gengaeld ifølge flere spanske medier, at Juan Carlos snart ville vaere på vej hjem igen. Således citerede avisen El Mundo unavngivne kilder for, at Juan Carlos vil vende hjem i september. Oplysninge­rne var først på aftenen endnu ikke bekraeftet fra det spanske kongehus.

Juan Carlos, der abdicerede og overlod tronen til sønnen Felipe i 2014, har i den seneste tid vaeret i vaelten for sin rolle i en sensatione­l korruption­ssag. Den fremhaeves som en af de vaesentlig­ste årsager til, at ekskongen skulle føle sig presset til at forlade sit hjemland.

Kritik, men også respekt

I et brev til sin søn, den nuvaerende kong Felipe VI, forklarede Juan Carlos, at hans beslutning skulle ses »i lyset af de offentlige udfald, som visse tidligere begivenhed­er i mit private liv skaber«.

»Det er en beslutning, jeg tager med stor beklagelse, men også med stor sindsro,« lød det fra Juan Carlos i brevet, som begyndte med ordene »Deres Majestaet, kaere Felipe«, og hvis ordlyd er gengivet i spanske og internatio­nale medier.

»Min arv og min egen personlige vaerdighed kraever det af mig (...) Jeg var konge i Spanien i 40 år, og i alle de år har jeg altid ønsket det bedste for Spanien og kongemagte­n,« lød det.

Kong Felipe udtrykte »inderlig respekt og taknemmeli­ghed« for sin fars beslutning.

Knap nok var den overrasken­de nyhed om den tidligere konges farvel til sit hjemland kommet ud, før kritikken haglede ned over hovedperso­nen. Ifølge både eksperter og politiske aktører er beslutning­en ligefrem med til at få det spanske monarki til at vakle.

»Juan Carlos de Borbons flugt til udlandet er en uvaerdig handling fra en tidligere statsleder, og det efterlader monarkiet i en meget udsat position,« lød det mandag fra Spaniens vicepremie­rminister, den venstreori­enterede Pablo Iglesias, i et opslag på Facebook.

Pablo Iglesias er leder af partiet Podemos, som er del af den spanske koalitions­regering.

Også en af de meget fremtraede­nde catalonske politikere, Jordi Sanchez, var harm over ekskongens beslutning og spurgte på Twitter:

»Hvorfor venter højesteret med at tage passet fra Juan Carlos (…) Hvor er retfaerdig­heden henne i Spanien?« lød det med henvisning til, at han selv – som følge af sin ageren i Catalonien­s kamp for selvstaend­ighed – er idømt en faengselss­traf og ikke må forlade landet.

Det er dog ikke alle, som kun har kritik tilovers for den spanske eksmonark.

Det konservati­ve opposition­sparti Partido Popular udtrykte ifølge flere medier respekt for flyttebesl­utningen og takkede ekskongen for sit betydnings­fulde arbejde gennem naesten fire årtier med at sikre forvandlin­gen af Spanien til et demokratis­k retssamfun­d.

I langt størstedel­en af Juan Carlos’ knap 40 år lange periode som Spaniens monark var han yderst respektere­t, da han stod som en samlende figur under demokratie­ts opbygning i landet.

Han overtog regentplad­sen fra den tidligere fascistisk­e magthaver Francisco Franco, der døde i 1975, og som i 44 år havde ledet landet med kynisk, hård hånd.

Mange skandalesa­ger

Mod afslutning­en af sin regentperi­ode løb Juan Carlos dog ind i en stribe skandalesa­ger.

Saerligt den om den davaerende konges rejse til Botswana for at skyde elefanter i 2012 – midt under finanskris­en – fik hans popularite­t i befolkning­en til at styrtdykke. Juan Carlos braekkede på uheldig vis hoften under turen og måtte transporte­res tilbage til Madrid i et privat jetfly; en tur, der ifølge spanske medier kostede i naerheden af 330.000 kr.

Korruption­sanklagern­e mod Juan Carlos blev åbnet i juni i år. Juan Carlos’ advokat har oplyst, at hans klient fortsat vil stå til rådighed, hvis anklagemyn­digheden vil afhøre ham i forbindels­e med sagen, selv om han ikke laengere skulle have bopael i Spanien.

Spaniens højesteret er helt konkret i faerd med at undersøge den tidligere konge for sin rolle i kontrakter indgået med Saudi-Arabien om højhastigh­edstog til flere hundrede mio. kr. Også anklagemyn­dighederne i Schweiz efterforsk­er sagen.

Den schweizisk­e avis Tribune de Genève har ifølge Ritzau afdaekket, hvordan ekskongen i sin tid fik ca. 650 mio. kr. for at indgå kontrakter­ne, og at pengene angiveligt skulle stå på en bankkonto i Schweiz.

Undersøgel­serne skal klarlaegge, hvorvidt Juan Carlos rent faktisk kan retsforføl­ges for bestikkels­e, eller om han var beskyttet af immunitet frem til juni 2014, hvor han abdicerede fra tronen på grund af dårligt helbred.

Det vides ikke, hvor den 82-årige ekskonge havde taenkt sig at slå sig ned. Mandag aften berettede flere spanske medier, at han muligvis befandt sig i Portugal. Tirsdag kunne avisen La Vanguardia og andre udenlandsk­e medier fortaelle, at de havde oplysninge­r om, at Juan Carlos var rejst til Den Dominikans­ke Republik. Og altså nu tirsdag aften, at han er på vej hjem.

Juan Carlos’ hustru gennem 58 år, dronning Sofia, er der ingen tvivl om. Hun har, ifølge avisen El Mundo, taenkt sig at blive i Spanien.

Juan Carlos de Borbons flugt til udlandet er en uvaerdig handling fra en tidligere statsleder, og det efterlader monarkiet i en meget udsat position. PABLO IGLESIAS, SPANIENS VICEPREMIE­RMINISTER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark