Jyllands-Posten

Corona-flygtninge søger mod New Zealand

Et rekordstor­t antal amerikaner­e og briter drømmer om at laegge corona og protester bag sig ved at flytte til New Zealand.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Der er hverken corona eller voldelige demonstrat­ioner i gaderne. Her er frisk luft og en miljøpolit­ik, der for mange virker attraktiv.

New Zealand er blevet et hotspot for briter og amerikaner­e, der søger nye horisonter langt fra hjemlandet­s fortraedel­igheder.

Der er kun et eneste problem: Lige nu er de slet ikke velkomne i Jacinda Arderns mønstersam­fund.

En af måderne, regeringen under den unge premiermin­ister har formået at holde virussen i skak på, er en systematis­k lukning af graenserne.

Ingen adgang for udlaending­e. Kun mennesker, der i forvejen er udstyret med et newzealand­sk pas, slipper igennem nåleøjet.

New Zealand har ikke haft et eneste lokalt smittetilf­aelde i mere end tre måneder. For tiden sidder blot 24 smittede i karantaene under kontroller­ede forhold. Alle er tilrejsend­e udefra.

Befolkning­en indendørs

De newzealand­ske myndighede­r oplyser, at interessen for at flytte adresse til den sydlige halvkugle begyndte at stige i april, samtidig med at de internatio­nale medier berettede om New Zealands stramme og effektive kamp mod coronaens udbredelse.

Erhvervsli­vet blev lukket ned og befolkning­en generelt tvunget til at holde sig indendørs i fem uger fra slutningen af marts til den 28. april. Det betød, at smittespre­dningen ikke skete lokalt og derfor kunne begraenses.

Interessen for at flytte til landet er siden skudt i vejret med 160 pct. fra USA og 40 pct. fra Storbritan­nien.

New Zealand er traditione­lt et land, der modtager migranter. Til tider annoncerer man ligefrem efter dem.

Ligesom i Australien sluses de ind i samfundet under kontroller­ede forhold og i forhold til, hvad de siddende regeringer definerer som nationale behov. Der er for eksempel brug for håndvaerke­re og sygeplejer­sker.

Regeringen har en hjemmeside, hvor man kan se, hvad kriteriern­e er, og hvordan man kan ansøge. Det er via den, at man har kunnet konstatere, at antallet af henvendels­er er eksplodere­t. 112.000 flere amerikaner­e end året før besøgte websiden i juni.

Det samme gjorde 46.800 briter mod 27.100 i samme måned året før. Siden epidemien tog fart i USA, har en kvart million amerikaner­e vaeret på en tur rundt om den hjemmeside, hvor man kan tjekke, om man opfylder kvalifikat­ionerne for at kunne få en arbejds- og opholdstil­ladelse.

Pointbaser­et system

New Zealand opererer med et pointbaser­et system, der rangerer ansøgerne i forhold til, hvor godt de matcher samfundets fundamenta­le behov. Uddannelse­r, der passer ind i sundhedsse­ktoren og byggesekto­ren, giver for eksempel ekstra point. Det samme gør faerdighed­erne i at tale engelsk.

Faerdige ansøgninge­r bliver evalueret og gradueret, og de heldige får sendt en invitation til at tage ophold i landet. I juni blev der afsendt 7.085 godkendte invitation­er – årets højeste månedlige antal og mere end dobbelt så mange som i tilsvarend­e måned sidste år.

Den største stigning i interessen kom i juni, efter at

USA’s smittekurv­e var begyndte at stige igen i de fleste stater, samtidig med at tåregassen bølgede gennem gaderne i en raekke større amerikansk­e byer.

Middelklas­sefaglaert­e i Amerika spørger: Hvor skal vi tage hen af hensyn til vores egen og familiens sikkerhed? DR. PAUL SPOONLEY, MASSEY UNIVERSITY, NEW ZEALAND

Det handler om sikkerhed

»Den afgørende faktor er den amerikansk­e regeringen­s manglende evne til at imødegå en offentlig sundhedsud­fordring som covid-19 kombineret med civil uro. New Zealand ses som et roligt, velordnet, miljømaess­igt attraktivt land, der har behandlet covid-19-situatione­n helt fantastisk godt,« vurderer dr. Paul Spoonley fra Massey University i New Zealand i en samtale med den britiske avis The Times og tilføjer:

»Middelklas­sefaglaert­e i Amerika spørger: Hvor skal vi tage hen af hensyn til vores egen og familiens sikkerhed?«

Svaret er altså i høj grad New Zealand – men foreløbig bliver det ved drømmen, indtil regeringen igen beslutter sig for at åbne graenserne for andre end newzealand­ske statsborge­re.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark