Jyllands-Posten

Nordkorea tager nyt skridt i atomprogra­m

Landet har formentlig udviklet små atomspraen­ghoveder, der kan monteres på missiler, som kan nå flere lande.

-

Nordkorea fortsaette­r med at udvikle sit atomprogra­m og har formentlig haft succes med at udvikle små atomspraen­ghoveder, der kan monteres på landets interkonti­nentale ballistisk­e missiler.

Det vurderer flere lande i en hemmelig FN-rapport, som nyhedsbure­auet Reuters har set mandag.

Rapporten er udarbejdet af uafhaengig­e eksperter, der overvåger FN's sanktioner mod Nordkorea.

De siger, at flere unavngivne lande i rapporten meddeler, at Nordkoreas seneste seks atomprøves­praengning­er sandsynlig­vis har hjulpet landet med at udvikle de små atomspraen­ghoveder.

Nordkorea har ikke udført en atomprøves­praengning siden september 2017.

Har landene i rapporten ret, er det et vaesentlig­t skridt for Nordkoreas atomprogra­m, fordi det vil betyde, at landet i så fald formentlig vil vaere i stand til at ramme andre lande med sine atomvåben.

Den foreløbige rapport blev mandag fremlagt for de 15 medlemslan­de i FN's Sikkerheds­råds Nordkoreak­omité. Nordkoreas delegation ved FN i New York har ikke kommentet FN-rapporten.

Landets leder, Kim Jongun, sagde i en tale i sidste uge, at der aldrig mere kommer krig i Nordkorea takket vaere landets atomvåben.

Nordkorea har vaeret underlagt sanktioner af FN siden 2006 på grund af landets atom- og ballistisk­e missilprog­ram.

USA's praesident, Donald Trump, har mødtes med Kim Jong-un tre gange siden 2018, for at få landet til at opgive sit atomprogra­m, men det har ikke ført til mange fremskridt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark