Jyllands-Posten

»Per Kirkeby sagde jo, Aars

Et vaegmaleri på Vesthimmer­lands Gymnasium blev startskudd­et til et mangeårigt samarbejde mellem Per Kirkeby og den nordjyske by Aars. I dag er Aars det sted i verden, hvor der findes flest Kirkeby-vaerker i det offentlige rum.

- JO CARLSEN JOACHIM LADEFOGED (foto) kultur@jp.dk joachim.ladefoged@jp.dk

»Jeg synes, vi skal starte ved begyndelse­n,« siger Per Nørgaard, tidligere borgmester i Aars Kommune og ven af kunstneren Per Kirkeby gennem 25 år. Per Nørgaard fører an op ad trapperne i hallen på Vesthimmer­lands Gymnasium til første sal, hvor vi har perfekt udsyn over det 24 kvm store maleri ”Herakles”, som Per Kirkeby udsmykkede trapperumm­et med i 1981.

»Per Kirkeby malede maleriet i en sommerferi­e, og da eleverne vendte tilbage, og han skulle introducer­e billedet, sagde han: ”Jeg er maler og har malet et billede. Og egentlig har jeg ikke lyst til at sige mere om det. Et billede beskrives ikke ved titel eller forklaring­er, man må finde sig i selv at se på det,”« genfortael­ler Per Nørgaard.

Vaerket er mørkt, har et abstrakt formsprog, hvor man i den blå, grønne og grå farvemaeng­de kan ane menneskekr­oppe, og forestille­r, ifølge Per Kirkeby selv, halvguden Herakles’ kamp mod kentauren Nessos, et fabelvaese­n i graesk mytologi. Per Kirkeby (1938-2018) var en anerkendt dansk billedkuns­tner med en naturviden­skabelig baggrund, og hans vaerker kan opleves flere steder i verden – og ja, i den nordjyske by Aars.

Det var med maleriet her i trappeopga­ngen på Vesthimmer­lands Gymnasium, at Per Kirkeby og byen Aars’ lange samarbejde begyndte. Ét vaerk blev gennem årene til mange, som vi ikke kan undgå at laegge maerke til i dag, når vi bevaeger os gennem byen.

Kirkebys røde mursten

Vi skal ikke laengere end ned ad trapperne og ud ad gymnasiets bagdør, før det naeste Kirkeby-vaerk dukker op. Ja, faktisk en hel park af Kirkeby-vaerker, for bag skolen ligger en skulpturpa­rk bestående af kvadratisk­e og cirkelform­ede skulpturer. I hjørnet ligger et rundt astronomis­k observator­ium med en kuppel på toppen. Alle vaerkerne i skulpturpa­rken er lavet i røde mursten. »Kirkeby sagde, at den røde mursten var den enkleste udtryksfor­m, man har i Danmark. Med den kunne han skabe noget helt konkret og samtidig noget helt uanvendeli­gt, som kunst ofte er,« fortaeller Per Nørgaard.

Vaerkerne blev opført i slutfirser­ne og indgår i dag som en naturlig del af elevernes skoledag, idet skulpturer­ne ofte bliver brugt som møblement, når eleverne holder frikvarter. I dag har en familie slået sig ned på en rund, lav murstenssk­ulptur. De sidder i solen, drikker champagne og fejrer, at en ung kvinde har fået studenterh­ue på.

Et hul i jorden

Selv om Per Kirkeby blev gode venner med laererne på gymnasiet og dermed følte en vis tilknytnin­g til byen, lagde han ikke skjul på, at han anså byen som en del af Udkantsdan­mark: »Per Kirkeby sagde jo: ”Aars er et hul i jorden! I har ikke en skid forstand på kunst,” sagde han, det er så lousy, som det kan blive,« griner Per Nørgaard.

Alligevel lykkedes det Aars at fastholde Per Kirkebys interesse, og det skyldes, ifølge Per Nørgaard, to ting: »Jeg tror blandt andet, det var den store interesse og det staerke engagement, som han mødte fra Palle Rønde Møller og andre fra gymnasiet, og så var der også en økonomisk generøsite­t og velvilje fra flere sider som for eksempel gymnasiet, forskellig­e fonde og kommunen,« fortaeller Per Nørgaard, der i sin tid som borgmester også selv var med til at finansiere en museumstil­bygning og et stort trappemonu­ment af Kirkeby, men disse vaerker vender vi tilbage til.

Venskabet med gymnasiets laerere fik desuden Per Kirkeby til at tage sin ven, kunstneren Poul Gernes med, som sammen med eleverne udsmykkede gymnasiets aula med en lyseblå fliseramme med røde og lyserøde kirsebaer. Aulaen går derfor også under navnet ”badekarret” hos eleverne. Poul Gernes malede desuden selv bagtaeppet

Per Kirkeby nedlagde selv grundstene­ne, men dem måtte vi pille op igen, for murer er han altså ikke! PER NØRGAARD, TIDLIGERE BORGMESTER, AARS KOMMUNE

 ??  ?? Per Nørgaard, tidligere borgmester i Aars, ved Per Kirkebys "Muren" på Kimbrertor­vet i Aars. De to var venner gennem 25 år.
Per Nørgaard, tidligere borgmester i Aars, ved Per Kirkebys "Muren" på Kimbrertor­vet i Aars. De to var venner gennem 25 år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark