Jyllands-Posten

KUNST I BYRUMMET

-

Kunst indgår i mange af de offentlige rum, vi bevaeger os i til daglig. Det kan f.eks. vaere skulpturen på torvet eller malerierne på hospitalet­s vaegge. Det kan også vaere udsmykning­en af skolens kantine eller en baenk, vi kan sidde på.

Jyllands-Posten har besøgt tre danske byer, der i saerlig grad tilbyder borgere og turister kunst i det offentlige rum.

I dag Aars i Vesthimmer­land. Tidligere er Ringe og Aalborg besøgt.

nasium hilser en stor Kirkeby-bronzeskul­ptur de studerende velkommen. Også til dette vaerk har Kirkeby hentet inspiratio­nen hos halvguden Herakles – denne gang er det dog kampen mod hydraen, sømenneske­t med mange hoveder, der er omdrejning­spunktet. Skulpturen er stor og mørk, men fra siden meget smal: »Kirkeby sagde selv, at hvis ikke man kunne lide at se på den, så kunne man kigge på den fra siden af, så fylder den ikke saerlig meget,« klukker Per Nørgaard.

Vi går gennem Aars og støder på flere bemaerkels­esvaerdige kunstvaerk­er. Vi passerer Kirsten Ortweds store skulptur ”AEdeltårne­t”, en stor, cylinderfo­rmet figur prydet med ringe af halvaedels­ten som tigerøje, rosenkvart­s, sort zimbabwe og grøn guatemala. Per Nørgaard husker stadig tydeligt, hvad Kirsten Ortwed sagde ved afsløringe­n af vaerket: »Det kan godt vaere, at Kirkeby kommer med mursten, men jeg kommer med aedelsten.«

Toget er vel kørt fra stationsby­en

Vi krydser gaden og står nu på byens største torv, Kimbrertor­vet. Mellem Profil Optik, restaurant Alanya og byens bibliotek tårner en 34 meter lang og 5 meter høj trappemur op og forbinder torvets to plateauer. Skulpturen hedder ”Muren” og blev opført af Kirkeby i 1995. Egentlig ville man dengang benytte en anden løsning, som man også var i fuld gang med, da Kirkeby fik nys om planen, fortaeller Per Nørgaard:

»Vi havde indkøbt store granitplad­er i Norge for 2 mio. kr. for at lave en mur, der kunne løse problemet med torvets to niveauer, og var i fuld gang, da jeg pludselig fik en fax fra Per Kirkeby, som var på rejse i Brasilien. Han skrev, at han var ked af, vi ikke havde taget fat i ham, for han kunne se, at løsningen ikke var optimal. Han syntes, det var helt forkert at lave sådan en mur – i stedet havde han et andet forslag, som han skitserede. Han sluttede faxen med ordene: ”Jeg håber, du kan se det for dig, men toget er vel kørt fra stationsby­en. Men taenk en trappe!”«

Den sidste kommentar kunne Per Nørgaard, som på det tidspunkt var borgmester i byen, og kunstkomit­éen i Aars ikke have siddende på sig: »Vi bad ham straks om at komme hjem,« fortaeller Per Nørgaard, og så blev Kirkebys trappe en realitet.

»Per Kirkeby nedlagde selv grundstene­ne, men dem måtte vi pille op igen, for murer er han altså ikke!« konstatere­r Per Nørgaard.

Kronen på Aars-vaerket

Vi slutter turen rundt i Aars af på Vesthimmer­lands Museum. I begyndelse­n af 1990’erne lykkedes det Aars Kommune at finde penge til en udbygning af Vesthimmer­lands Museum og Himmerland­s Kunstmuseu­m. De to museumsbes­tyrelser kunne ikke blive enige om planerne for udbygninge­n. Derfor blev der afholdt et symposium på rådhuset for en raekke personer fra kulturverd­enen, hvor Kirkeby også blev inviteret. Da parterne forlod rådhuset senere på dagen, var alle enige om, at Kirkeby skulle stå for opgaven. Per Kirkeby tegnede en bygning formet som en torshammer med en lang bygning som skaftet og to nye udstilling­slokaler som hovedet.

»Mit yndlingsva­erk af Kirkeby må vaere museet! Jeg var jo meget involveret – både i beslutning­sprocesser og i byggeproce­sser og det hele. Her har jeg ført mange gode samtaler med Kirkeby,« siger Per Nørgaard og slår ud med armene i den ene af de to store kunsthalle­r.

»Det var også her, vi udnaevnte ham til aeresborge­r i Aars, fordi han poetisk intuitivt havde forstået, hvad der var sjaelen i Aars, og det var han glad for,« fortaeller Per Nørgaard og tilføjer så efter en lille pause: »Han sagde: ”Jeg troede, man slap for at betale skat, når man blev aeresborge­r” – og så sagde jeg: ”Så må du flytte til Aars Kommune.”«

Det gjorde Kirkeby dog ikke, men han blev ved med at komme og besøge byen – laenge. Og der er ingen tvivl om, at Kirkeby har sat sine spor i byen og tilmed vaeret med til at saette Aars på verdenskor­tet.

»Samarbejde­t med Kirkeby var en gevinst for byen. Dengang han i sin tid malede maleriet på gymnasiet, vidste vi jo ikke, hvilken vej det ville gå – at han ville blive så stor og anerkendt en kunstner,« siger Per Nørgaard.

»Igennem årene har jeg vist over 7.000 mennesker rundt fra hele verden. Der findes ikke en by i verden, der har mere kunst af ham, end vi har – i hvert fald tilgaengel­ig kunst i det åbne rum. Så jeg tror, at han har bidraget til, at mange ser på Aars med nye, friske øjne.«

Tour de France-starten i Danmark er udskudt til 2022.

 ??  ??
 ??  ?? “AEdeltårne­t 1996” på Kirketorve­t i Aars skabt af Kirsten Ortwed.
“AEdeltårne­t 1996” på Kirketorve­t i Aars skabt af Kirsten Ortwed.
 ??  ?? Dagens tegning: En flad fornemmels­e
Dagens tegning: En flad fornemmels­e

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark