Jyllands-Posten

Så tag dog ansvar: Brug mundbind!

-

Alle er mere end traette af coronapand­emien og de aendringer af dagligdage­n, som den fører med sig. Globalt kører pandemien for fuld kraft, og over weekenden er der sket noget naer en fordobling i antallet af coronasmit­tede. Selv om tallet i internatio­nal målestok fortsat er beskedent, er det en umisforstå­elig advarsel om, at det meget hurtigt kan gå den forkerte vej, som det bl.a. er sket i USA.

Alligevel synes et stort flertal af danskerne at anse faren for drevet over. Der holdes ikke laengere behørig afstand på samme måde som for et par måneder siden. Ej heller sprittes haenderne med samme frekvens eller omhu som tidligere. Det er virkelig skidt.

Senest har Sundhedsst­yrelsen efter en uforståeli­g tøven anbefalet alle, der benytter den kollektive trafik, at anvende mundbind – isaer i myldretide­n.

Feriesaeso­nen er ved at klinge af, og om en uge genåbner skoler og ungdomsudd­annelser, men allerede i weekenden går genåbninge­n ind i fase fire, som bl.a. omfatter diskoteker, spillested­er og natteliv, men dette frarådes nu af Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Seruminsti­tut.

I en situation, da antallet af coronasmit­tede er voksende, giver det grund til bekymring; i saerdelesh­ed da alt for mange danskere synes at have bestemt sig for at leve livet, som var pandemien ekspederet ind i historiebø­gerne.

Indledning­svist var regent, regering og offentlige myndighede­r meget synlige med en strøm af forbud, påbud, retningsli­njer og formaninge­r samt ikke mindst kontinuerl­ige opfordring­er til at vise samfundssi­nd og ansvar for hinanden. Man turde tro, at ansvarligh­ed er en iboende egenskab, der altid er til stede hos den enkelte, men stedse mere tyder på, at den skal aktiveres politisk, hvilket er beskaemmen­de.

Når, som omtalt i avisen, det store flertal i den kollektive trafik ignorerer anbefaling­en om at anvende mundbind, naermest tigger man om et påbud, der vil vaere ensbetyden­de med, at alle, der ikke baerer mundbind, skal naegtes adgang til alle dele af den kollektive trafik. Et sådant påbud er allerede gaeldende inden for luftfarten.

Forhåbentl­ig er den manglende brug af mundbind udtryk for, at mange salgsstede­r kortvarigt er løbet tør. Det vil hurtigt vise sig, for hvis antallet af passagerer i den kollektive trafik uden mundbind fortsaette­r i det hidtidige omfang, er politisk handling uomgaengel­ig.

Det vil vaere uendeligt trist, hvis det måtte komme så vidt, da det vil vise, at danskerne ikke er globale mønstereks­empler på samfundssi­nd, men bare autoritets­tro flokdyr, der bevidstløs­t gør, hvad deres ledere beordrer dem til.

Mette Frederikse­n vil stå med et problem, da hun for laengst har takket til højre og venstre; eksempelvi­s videotalen til de unge i slutningen af maj, som hun delte på Facebook, hvori statsminis­teren takker for udvist samfundssi­nd i en tid med store afsavn. Som reaktion på det forsømte forår har mange unge højlydt festet disse afsavn bort i de lyse sommernaet­ter med en fysisk afstand, der skal måles med en skydelaere og ikke en tommestok. Dette er status, før det for alvor går løs fra den kommende weekend.

Vi kan kun håbe, at danskerne af egen drift genfinder ansvarligh­eden og erkender, at coronapand­emien vil vaere den usynlige fjende mange måneder frem, og at manglende ansvarsbev­idsthed vil kunne fremtvinge nye nedlukning­er og uønskede adfaerdsin­dskraenkni­nger.

Det må selv hensynsløs­e tåber kunne begribe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark