Jyllands-Posten

Messerschm­idt blander kristendom og politik. Det er der ikke meget Luther i

- BIRTHE RØNN HORNBECH fhv. minister, MF (V) og vicepoliti­mester

Dansk Folkeparti­s netop udpegede politiske naestforma­nd, Morten Messerschm­idt har indledt et veritabelt korstog for dansk kultur og kristendom.

Også jeg ønsker, at dannelsesf­agene oppriorite­res på samtlige uddannelse­sinstituti­oner. Men når Messerschm­idt udelukkend­e efterlyser kristne digtere og salmevers i undervisni­ngen og garnerer sine ønsker med synspunkte­r om naestekaer­lighed og forvisning af udøvende muslimer fra det offentlige rum, lugter det langt vaek af en fael sammenblan­ding af kristendom og politik. En sammenblan­ding, der skal tjene det ene formål at få muslimerne­s religionsu­døvelse bort fra det offentlige rum. Det sidste er hverken saerlig dansk, dannet eller kristeligt. Desuden giver grundloven ret til, at vi kan forsamles ude og inde i faellesska­b om vores gudsdyrkel­se.

Endelig er Messerschm­idt i modstrid med Grundtvig, som han ellers påberåber sig. Grundtvig kaempede netop imod forbud imod forsamling­erne i hjemmene. Han ønskede dem frem i lyset frem for religionsu­døvelse i smug. Og så kendte Grundtvig menneskene og forstod i modsaetnin­g til Messerschm­idt, at man bliver endnu mere fast i troen, hvis man skal kaempe imod forbud.

Når Messerschm­idt i Deadline forleden polemisere­de imod andres naestekaer­lighedsfor­ståelse med bemaerknin­gen om, at vi ikke kan frelse hele verden, er svaret, at det er der jo heller ingen, der påstår. Der er imidlertid god grund til at minde Messerschm­idt og hans partifaell­er om, at der vist naeppe er nogen bog, der som Bibelen fremhaever kravet om omsorgen for den fremmede. At en fremmed og foragtet kan vaere ens egen naeste, fremgår krystalkla­rt af den vel mest paedagogis­ke af alle Jesu-lignelser. Omsat til danske forhold og i min fortolknin­g fortaelles det, at der ligger en såret etnisk dansker på landevejen. Laegen og praesten vender ansigtet bort og kører forbi uden at hjaelpe. Derefter kommer en muslimsk araber. Det er ham, der standser op og hjaelper den sårede.

Jesu spørgsmål står stadig bøjet i neon: ”Hvem var den såredes naeste? ” Svaret ophaever alle skel mellem mennesker. Vi kan alle komme i en situation, hvor vi har brug for en naeste eller selv må vaere naeste uanset den andens religion og herkomst. Evangeliet ophaever alle skel. DF derimod, opbygger konsekvent skel og mure mellem borgere i Danmark.

Messerschm­idt rider den gamle DF-traver, at vi har religionsf­rihed, men ikke religionsl­ighed. Men Messerschm­idt er galt afmarchere­t. Grundloven forhindrer ikke, at trossamfun­dene får flere rettighede­r. Desuden falder Folkekirke­ns medlemstal stadig. Grundloven­s beskyttels­e kan derfor snart vise sig at vaere ikke- eksisteren­de. Grundloven­s forudsaetn­ing om, at Folkekirke­n har den overvejend­e del af befolkning­en som medlemmer, kan briste.

Hvor der er ånd, er der frihed, siger Grundtvig med Paulus. Også for mig er åndsfrihed­en afledt af kristendom­men. Jeg vender mig imod DF’s generalise­ring af alle muslimer som en homogen gruppe, som skal begraenses i retten til f. eks. at danne friskoler. Ekstremist­er blandt muslimer skal ikke behandles anderledes end andre ekstremist­er, men forfølges med den samme lov og intet andet.

Den politik, der diskrimine­rer og ekskludere­r muslimerne, men haevder kristendom­men som den monopolise­rede danskhed, bruger kristendom­men som politisk trumf. Det er at sammenblan­de kristendom og politik, hvor der burde skelnes. Og det er i grunden ikke saerlig luthersk.

Messerschm­idt rider den gamle DF-traver, at vi har religionsf­rihed, men ikke religionsl­ighed.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark