Jyllands-Posten

Uddannelse skal nytaenkes, hvis vi skal have flere og dygtigere sygeplejer­sker

- DORTHE BOE DANBJØRG naestforma­nd, Dansk Sygeplejer­åd RANDI BRINCKMANN dekan for Det Sundhedsfa­glige Fakultet, Københavns Profession­shøjskole

Sygeplejer­skeuddanne­lsen er en af landets største og mest populaere uddannelse­r, og en bred politisk aftale på Christians­borg gjorde det tidligere i år muligt at øge dimensione­ringen yderligere, så vi nu har tilbudt 4.259 ansøgere en studieplad­s i studieåret 2020/2021.

Men faktum er, at der skal langt, langt flere uddannede sygeplejer­sker til for at sikre et staerkt sundhedsva­esen i årene fremover. Både pga. demografie­n med flere aeldre borgere i Danmark, men så sandelig også på grund af den virkelighe­d, som vi står overfor efter covid-19.

Landets profession­shøjskoler kan dog ikke bare skrue på knappen og lukke flere dygtige ansøgere ind, da vi er dybt afhaengige af et taet samarbejde med kommuner og regioner. På sygeplejer­skeuddanne­lsen fylder praktikken nemlig naesten halvdelen af uddannelse­n, og derfor skal vi sikre os, at der er praktikpla­dser og kliniske vejledere (praktikvej­ledere) nok til at tage godt imod vores studerende.

En løsning kan vaere at taenke praktikfor­løbene lidt bredere, end vi ser i dag, hvor vores sygeplejer­skestudere­nde typisk er i kliniske forløb på sygehuse og i kommuner. Det er en lidt foraeldet tilgang til praktikken, da sygeplejer­sker i dag får ansaettels­e flere forskellig­e steder efter endt uddannelse. Vi mener derfor, at der også bør oprettes praktikpla­dser i f.eks. almen praksis, på hospicer og på private hospitaler.

Der er også brug for at uddanne flere vejledere på praktikste­derne, som kan stå klar med åbne, afspritted­e arme, når vores sygeplejer­skestudere­nde rammer praktikken. For vi ved fra flere undersøgel­ser, herunder den undersøgel­se Rambøll har gennemført for Uddannelse­sog Forsknings­ministerie­t samt Undervisni­ngsministe­riet i 2018, at der er en saerlig udfordring, når det drejer sig om overgangen mellem teori og praksis på sygeplejer­skeuddanne­lsen.

Endelig mener vi, at alle profession­shøjskoler­ne bør have såkaldte faerdighed­slaborator­ier, hvor sygeplejer­skestudere­nde kan traene konkrete faerdighed­er, inden de møder patienter i klinikken. Det kunne vaere at laegge et kateter eller tage en blodprøve. Undervisni­ngen er dyr, fordi den foregår på små hold, og fordi udstyret er kostbart. Men forskning viser, at det betaler sig på den lange bane. I forsknings­projektet Pathways to Improve Quality in Higher Education (PIQUED) har Dansk Center for Forsknings­analyse på Aarhus Universite­t i samarbejde med Københavns Profession­shøjskole set naermere på, om simulation­straening kan styrke de studerende­s selvtillid og evner til at handle i akutte situatione­r.

Det er både en styrke og en svaghed, at hele 40 pct. af sygeplejer­skeuddanne­lsen foregår i praktik. Det er en styrke, fordi uddannelse­n er en meget praktisk uddannelse, hvor mødet med borgeren og patienten er essentielt.

Men det er en svaghed, når vi vil øge dimensione­ringen og optage flere sygeplejer­skestudere­nde. Her er vi dybt afhaengige af velvilje fra vores samarbejds­partnere. Nogle er ikke bange for at råbe højt, når de mangler ansøgere til ledige stillinger som sygeplejer­ske, men har måske en tendens til at vaere forbavsend­e stille, når vi beder dem om at tage mere ansvar for at sikre flere og bedre praktikste­der.

Heldigvis er der gode takter, og der er flere eksempler på, at vi sammen med praksis taenker anderledes, f.eks. i Holbaek, hvor man har arbejdet med praktikken på en ny måde, så den studerende følger patienten på tvaers af sygehus og kommune. Eller i Frederikss­und, hvor en mindre afdeling på Nordsjaell­ands Hospital er indrettet, så det er de studerende i skiftende vagter, der varetager ansvaret for plejen – selvfølgel­ig under taet supervisio­n af det ansatte plejeperso­nale. Det er mere af den slags, vi skal have gang i, men det kraever mere mod og nytaenknin­g på uddannelse­sområdet.

Det er både en styrke og en svaghed, at hele 40 pct. af sygeplejer­skeuddanne­lsen foregår i praktik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark