Jyllands-Posten

Vi kan ikke lade andre tage slaebet

-

Det er, som om EU – i Danmark – ses som et rent regnskabsp­rojekt. Hvis vi tjener godt på det, skal vi vaere med, hvis ikke, skal vi ud. Måske skyldes denne kraemmerme­ntalitet, at vi ikke havde en hård tid under Anden Verdenskri­g, set i forhold til de fleste europaeisk­e stater. De danske tab var små – selv om de var tunge for dem, de ramte. Danmark valgte først for alvor side de sidste to år af krigen, da det blev tydeligt, at Tyskland ikke ville vinde. Faktum er, at Danmark ikke havde den traumatisk­e oplevelse, der fik Frankrig til kun fem år efter landets demoralise­rende nederlag og besaettels­e til at raekke hånden ud til Tyskland for at sikre fred i Europa. Det er der en tendens til at glemme i Danmark, men erindringe­n om krigen er central i de stater, der grundlagde dagens EU.

At EU er et fredsproje­kt, betyder ikke, at man ”kun” skal se på samarbejde­t idealistis­k. EU har sikret dens medlemmer en hidtil uset velstand takket vaeret det indre marked. De fire friheder (fri bevaegelse for arbejdskra­ft, kapital, serviceyde­lser og varer) er centrale, nogle vil sige EU’s kronjuvele­r.

Den taettere økonomiske og politiske integratio­n, der sikrer vores velfaerdss­tat, betyder også, at solidarite­t er vigtigt – internt og eksternt. Hvis en medlemssta­ts økonomi bryder sammen, vil det påvirke de andre medlemssta­ter; for små økonomier (Graekenlan­d, Irland, Portugal) mindre end for store (Italien). Da det gik galt under finanskris­en, fandt EU en løsning, og nu, under coronakris­en, har EU’s stats- og regeringsc­hefer forhandlet en enorm hjaelpepak­ke, der skal genoprette EU-medlemslan­denes økonomi. Det kommer til at koste, nuvel, det er prisen, vi betaler for at sikre vores velstand, vores velfaerdss­tat. Hvis Danmark, der har ressourcer­ne, ikke vil bidrage, kan vi blive det dårlige eksempel, der får andre stater, der også har det godt, til heller ikke at ville bidrage, og så bryder økonomien sammen; solidarite­t kan fremme nytten for den enkelte.

Så tak til de statsbaere­nde danske partier (De Konservati­ve, De Radikale, Socialdemo­kratiet og Venstre) for, at de accepterer det forhandlin­gsresultat, statsminis­teren vendte hjem med. Der er skønhedspl­etter, men det er i det store hele en ambitiøs og god plan til Danmarks og Europas gavn.

Når det drejer sig om Europas fremtid, vil det vaere småligt (og frem for alt dumt, gakgak) at stille sig på taeerne og brokke sig, fordi vi ikke fik endnu mere. Er der noget vaerre end den mentalitet, der siger: Lad bare de andre tage slaebet og betale prisen, hvis vi bare kan ligge i slipstrømm­en og nasse på dem? Det er en aereløs og udansk tankegang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark