Jyllands-Posten

Pigerne tog over – og det var godt

Til alt held er børnepasni­ng fortsat som kvindeligt arbejde. Børnene møder fortrinsvi­s kvinder i deres liv i institutio­nerne, hvor de er de betydende rollemodel­ler for dem.

- KURT WISSENDORF MØLLER psykolog, Silkeborg

To på hinanden følgende dage gik to små piger rundt på ejendommen­s faelles terrasse. De var mellem to og tre år.

Det var to meget bestemte, meget unge damer, der havde styr på deres omgivelser. I det ene tilfaelde moster og onkel og i det andet mormor og morfar. De havde hver en storebror i seks- til otteårsald­eren, som respektful­dt fulgte de ordrer, som kom fra pigerne, og både mostre og onkler og bedstefora­eldrene rettede ind, når der skulle ske noget.

Det var smukt og ikke i sig selv helt nyt. Denne udvikling har vi set et stykke tid, og den fremtraede­r som en voldsom kontrast til forholdet mellem piger, deres søskende og øvrige familie, som herskede i denne skribents barndom.

Her var hierarkiet omvendt. Pigerne var nederst i hakkeorden­en. Der var fokus på drengene. Det hed sig, at de jo skulle vaere forsørgere.

En naermere undersøgel­se af, hvornår, hvorfor og hvordan det skiftede, kan findes i mange forhold, men i denne forandring­sstrøm står daginstitu­tionerne som den største og vigtigste markør, der understøtt­ede den spirende feminisme og siden radikalt omformede kvindernes samfundsma­essige position. Denne proces er ikke afsluttet, men den naermer sig enden.

Hvad skete der lige?

Traditione­lt var opfattelse­n den, at børneopdra­gelse var en kvindeopga­ve. Dette synspunkt kom under pres, da behovet for arbejdskra­ft voksede. Dels fordi også danskerne ville vaere en del af velstandss­tigningen efter verdenskri­gen, og velfaerdss­amfundets dannelse involvered­e i stigende omfang kvindernes deltagelse på arbejdsmar­kedet, så der opstod et staerkt behov for institutio­ner til børnene, fra de var ganske små.

Antallet af børnehaver og senere vuggestuer eksplodere­de.

Til alt held var og er børnepasni­ng i hovedsagen fortsat som kvindeligt arbejde, nu som ansatte i daginstitu­tionerne, hvilket stadig gør sig gaeldende. Børnene møder derfor fortsat fortrinsvi­s kvinder i

Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer. deres liv i institutio­nerne, hvor de er de betydende rollemodel­ler for dem.

Civilisati­onsprocess­en gør noget ved både pigerne og drengene.

Pigerne oplever kvinder, der fremstår som dem, der styrer deres hverdag, som regulerer forholdet mellem drengene og dem selv, som insisterer på, bevidst og ofte ubevidst, at der skal vaere balance i relationer­ne uanset køn, og det laerer både pigerne og drengene af. De tilegner sig de nye roller, som det ses af de ovenståend­e eksempler.

Det er af nogle blevet problemati­seret, isaer i 00’erne, at drengene er blevet tøsedrenge og pigerne for dominerend­e. Maend har ligefrem skabt sig karrierer ved at fremstå som “rigtige” maend, men selv fra den side er der i dag tavshed, fremtvunge­t af, at de unge kvinder ikke laengere falder for denne typologise­ring.

De har set noget andet i deres opvaekst, de oplever det i uddannelse­ssystemet, og frem for alt har drengene både forstået og anerkendt, at faellesska­ber ikke trives i hierarkier, hvor det ene køn dominerer det andet, eller hvor vi er henvist til kønsbestem­te faellesska­ber, der ikke inkluderer alle.

Vi har derfor al mulig grund til at takke daginstitu­tionerne for den indsats, der er gjort her gennem de seneste 50 år, og viderefør dette arbejde gennem yderligere opgraderin­g af de paedagogis­ke uddannelse­r og fortsat forbedring af ansaettels­esvilkåren­e.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark