Jyllands-Posten

»I morgen, du skal nok få din løn i morgen«

Mikkel Rask nåede på et hektisk halvt år at opleve en voldsom fodboldkul­tur i Tyrkiet.

- BENJAMIN LILLELUND benjamin.lillelund@jp.dk

»Yarin, yarin!«

Ordet, der på tyrkisk betyder ”i morgen”, hørte Mikkel Rask et utal af gange, da han for 10 år siden var fodboldspi­ller i den tyrkiske fodboldklu­b Diyarbakir­spor.

For Mikkel Rask var det en drøm, der var gået i opfyldelse, at spille fodbold i udlandet, men opholdet var ikke helt problemfri­t. Der var nemlig ikke altid styr på sagerne i Tyrkiet.

Mikkel Rask skulle kaempe for overhovede­t at få sin løn. Selv om han fik udbetalt nogle bonusser fra tid til anden, var det så slemt, at han var nødt til at banke på praesident­ens dør for at konfronter­e ham med de manglende penge.

»Det var frustreren­de. Det var helt anderledes end i Danmark, hvor man aldrig oplever at mangle sine penge. Praesident­en talte end ikke engelsk, så det var meget besvaerlig­t at tale med ham om det. Han blev ved at sige, at jeg fik pengene i morgen,« siger Mikkel Rask.

Egentlig var det meningen, at Mikkel Rask skulle have vaeret to år i Tyrkiet, men på grund af lønproblem­erne blev han fritstille­t efter et halvt år og vendte hjem til dansk fodbold.

Selv om man hører historier om manglende løn, at blive sat til at traene med ungdomshol­d og tilhaenger­es angreb på spillerbus­ser, har adskillige fodboldspi­llere prøvet lykken i Tyrkiet i dette årtusinde.

Under sit korte ophold nåede Mikkel Rask at samle flere bizarre oplevelser sammen. Blot et par dage efter ankomsten skulle hans klub spille mod storklubbe­n Trabzonspo­r på udebane. Mikkel Rask var ikke udtaget til kampen, men var med på turen alligevel og kunne se sine holdkammer­ater vinde med en scoring i overtiden.

Efter kampen skulle Mikkel Rask og holdkammer­aterne ud at spise og videre til lufthavnen for at flyve hjem, men det blev en langsommel­ig affaere med politiesko­rte.

»Det havde jeg aldrig prøvet før. Vi sad i bussen og taenkte over, hvad der mon skete. Det viste sig så, at på hele vores tur kørte politiet foran os og spaerrede alle sidegader af, så der ikke kunne komme vrede fans og smadre bussen. Det var meget specielt,« fortaeller han og understreg­er, at han ikke følte sig utryg undervejs.

Voldsomt engagement

Netop det voldsomme engagement hos tilskuerne er et kendetegn for tyrkisk fodbold. I Tyrkiet bliver man nemlig født ind i et bestemt klubtilhør­sforhold, som fastholdes resten af livet, forklarer Nicklas Grodt Degn, journalist og kender af tyrkisk fodbold.

»Tyrkerne har en meget rigere fodboldkul­tur end herhjemme. De er meget passionere­de og hepper med følelserne uden på tøjet. Det er en heksekedel på stadionern­e,« siger han.

Mikkel Rask oplevede også at tiltraekke sig ekstra fokus i gadebilled­et. Når han gik ud i byen for at spise med sine holdkammer­ater, kunne han opleve, at nysgerrige fans fulgte efter ham. Lige da han flyttede til Tyrkiet, fik han installere­t internet af en mand, som inviterede ham hjem til aftensmad.

Sådanne scener er bestemt ikke atypiske for fodboldspi­llere i Tyrkiet, forklarer Emre Sarigul, journalist på det tyrkiske fodboldmed­ie turkishfoo­tball.com.

»Kan en fodboldspi­ller skabe en god forbindels­e til tilhaenger­ne, kan han blive en sand superstjer­ne i Tyrkiet.

En kultfigur. Det er svaert for en fodboldspi­ller at opnå denne stjernesta­tus andre steder,« forklarer han.

Som romerske gladiatore­r

Lige så kaerlige fansene kan vaere, lige så brutale kan de vaere, når det ikke går godt. Ugen efter sejren mod Trabzonspo­r var det Mikkel Rasks klub, der stødte ind i problemer. Diyarbakir­spor kom foran, men Mikkel Rasks klub endte med at tabe 1-3.

»Efter opgøret var der voldsomme scener, jeg ikke har set før. Der var så meget tumult, at vi blev idømt en bøde og skulle spille de naeste kampe et andet sted og uden tilskuere,« forklarer Mikkel Rask.

Udenlandsk­e spillere kan have svaert ved at finde sig til rette i Tyrkiet, fordi presset er enormt, forklarer Nicklas Grodt Degn. På de tyrkiske fodboldsta­dioner er der benhård betaling ved kasse ét, hvis man ikke praesterer som forventet.

»Man kan få flere tusinde fans på nakken inde på stadion. I forhold til Danmark er der meget kort fra himmel til helvede. Man skal kunne distancere sig for ikke at blive påvirket af det,« siger han.

Emre Sarigul understreg­er, at det er vigtigt at have stor tro på sig selv og en staerk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark