Jyllands-Posten

Kampvaegte­n lød på 112 kg, og han var i sit livs form, men alligevel gik det galt

GOG’s stjernefrø frygter for sine håndboldko­llegers helbred, efter at han selv – trods fysisk topform – nu er fanget i sofaen med en »klam støvle«.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk EMIL LAERKE, SKADET HÅNDBOLDSP­ILLER

Han er allerede løbet tør for underholdn­ing på Netflix.

Det er lidt tidligt, for det er blot lidt over to uger siden, at Emil Laerke tog et skarpt sving ned ad bitterhede­ns afkørsel, men med sin højre fod fikseret i en støvle er hverdagens aktivitets­muligheder ganske begraenset. Og sådan vil det vaere nogle måneder endnu.

Håndboldsp­illeren fra GOG er trist og aergerlig, og det er der en naturlig grund til, efter at han i et solouheld på traeningsb­anen smadrede størstedel­en af det, der skulle have vaeret hans store gennembrud­ssaeson i dansk håndbold.

Planen var ellers klar. Efter et par år i skyggen af landsholds­spilleren Lasse Møller, der nu er taget sydpå til Flensburg-Handewitt, var det nu den 21-årige Emil Laerkes tur til at forsøge at løfte fynboerne helt til tops i Danmark. Stortalent­et med det knaldhårde skud fra distancen var udpeget som ny stamspille­r på kongeposit­ionen som venstre back med licens til at pløkke løs, og han skulle fodres med fine aflevering­er af den hjemvendte verdensmes­ter Morten Olsen.

Men det kommer bare ikke til at ske før tidligst i februar på grund af en overrevet akillessen­e. Seks måneder på sidelinjen.

»Der kan vaere en milliard ting, der er skyld i, at jeg ligger her med denne klamme støvle, men jeg startede nok lidt for hurtigt op. Ej, jeg ved det ikke, for ingen andre i GOG er blevet alvorligt skadet, så måske var jeg bare skideuheld­ig, men jeg kan godt frygte en tendens til at starte alt for hurtigt og hårdt op,« siger Emil Laerke fra sin lejlighed i Odense.

Flere er blevet skadet

Han er bekendt med, at han ikke er den eneste håndboldsp­iller, der er kommet galt af sted efter coronapaus­en.

Som Jyllands-Posten skrev mandag, har minimum fem spillere med tilknytnin­g til dansk håndbold overrevet akillessen­en eller korsbåndet under opstartstr­aeningen efter fire måneders håndboldpa­use.

Eksemplern­e fik både klub- og landstraen­er Jesper Jensen og Thomas Cortebeeck, fysisk traener og idraetsund­erviser på Aarhus Universite­t, til at råbe vagt i gevaer, og nu råber Emil Laerke også. Han er sikker på, at der er en sammenhaen­g mellem den lange pause og de grimme skader.

»Man kan styrke- eller løbetraene nok så meget, men hvis man undervejs i pausen ikke har traenet bevaegelse­r og håndboldli­gnende øvelser, er det noget helt andet. Det skal man ikke undervurde­re eller negligere,« siger Emil Laerke, der er bekymret for den belastning, som hans kolleger i branchen bliver udsat for i disse uger.

»Jeg frygter for mine holdkammer­ater. Jeg håber ikke, at andre ryger ud, for det er forfaerdel­igt at vaere skadet. Der er allerede blevet spillet en del traeningsk­ampe, og vi var ikke i gang saerligt laenge før den første traeningsk­amp. Det gaelder ikke kun i GOG, det gaelder alle klubber, hvor der er godt gang i den. Jeg kan godt vaere nervøs for, at det er for taetpakket.«

Men som profession­el er det vel – for at vaere lidt grov – dit eget ansvar at passe på dig selv og din krop, også under coronapaus­en?

»Ja, og jeg kan med fuldstaend­ig ro i maven sige, at jeg kom tilbage efter pausen i mit livs fysiske form,« fastslår han.

Man skal tage dette sindssygt seriøst, for der kan komme rigtig mange skader.

Mindre fedt – højere vaegt

Straks efter håndboldli­gasaesonen­s bratte stop i midten af marts hyrede Emil Laerke en personlig traener for at stå skarpere end konkurrent­erne, når verden nogenlunde lignede sig selv igen. Fem-seks gange om ugen knoklede han løs. Tunge vaegte, et utal af springøvel­ser og en blandet omgang funktionel og bevaegelig­hedstraeni­ng – og en masse mad.

Resultatet? På fire måneder faldt hans fedtprocen­t fra 10 til 8, mens han øgede sin kampvaegt fra 102 til 112 kg.

»Jeg har ikke traenet for lidt, måske har jeg endda traenet for meget. Mit problem var muligvis, at jeg har taget for meget på i vaegt i forhold til, hvad mine sener kunne holde til. At de er blevet udsat for et kaempestor­t tryk. Det er svaert at sige.«

GOG-spilleren er nervøs for, at man, hvad angår skadesuhel­dene i dansk håndbold, endnu ikke har set det vaerste endnu.

»Man skal tage dette sindssygt seriøst, for der kan komme rigtig mange skader.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark