Jyllands-Posten

Fagbevaege­lsen kritiserer topskat på feriepenge

Hvis regeringen ønsker at aendre i en gammel aftale om lav skat på danskernes indefrosne feriepenge, må den indkalde til forhandlin­ger, lyder det fra Dansk Metal.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Spørgsmåle­t om, hvad danskerne skal betale i skat af de tre ugers indefrosne feriepenge, som regeringen vil udbetale for at få gang i dansk økonomi igen, svaever i luften.

Regeringen ønsker at beskatte feriepenge­ne som almindelig indkomst, hvilket ifølge beregninge­r fra den borgerlig-liberale taenketank Cepos vil betyde, at godt 96.000 flere danskere vil ryge over topskatteg­raensen og komme til at betale topskat af pengene ligesom de danskere, der i forvejen betaler topskat.

Men fagbevaege­lsens absolutte topfigur, formand for Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation Lizette Risgaard, fastslog kort før sommerferi­en, at fagbevaege­lsen har en gammel aftale om en flad skat på 38 pct. for alle – og De Radikale vil have regeringen til at afklare den sag med fagbevaege­lsen, inden støttepart­iet melder sin helt afgørende stillingta­gen i spørgsmåle­t om topskat på feriepenge­ne ud.

Det får Dansk Metal til at opfordre regeringen til at indkalde fagbevaege­lsen til forhandlin­ger, hvis den ønsker at aendre i den gamle aftale, som også Metal henholder sig til.

»Vi laener os jo en smule op ad den aftale, der blev indgået i 2017 mellem den davaerende regering og arbejdsmar­kedsparter om indefrysni­ng af de ekstra feriepenge. Derfor vil det vaere oplagt, at regeringen indkalder parterne til drøftelser, hvis den ønsker at aendre i aftalen,« siger cheføkonom Thomas Søby, Dansk Metal.

Han minder om, at den saerlige SP-opsparing, som danskerne fik udbetalt i forbindels­e med finanskris­en og forsøget på at genstarte økonomien dengang, heller ikke blev indkomstbe­skattet, men at løsningen dengang blev en afgift på 35 pct. af de første 15.000 kr. og på 50 pct. af resten af beløbet.

Fuld skat

Modsat Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation og Dansk Metal har 3F og HK talt for at lade topskattey­dere betale fuld skat af de ekstra feriepenge.

Regeringen sendte i slutningen af juli et lovforslag i høring om udbetaling af feriepenge­ne. Heri lader regeringen ingen tvivl tilbage om, at den ønsker at beskatte de tre ugers ekstra feriepenge som almindelig indkomst og dermed topbeskatt­e.

Men den sag er på ingen måde landet, konstatere­r erhvervsor­dfører Mona Juul fra De Konservati­ve, som er med i den brede politiske aftale om udbetaling af feriepenge­ne, som lovforslag­et hviler på. Også de øvrige borgerlige partier bag aftalen har tidligere afvist topskat.

De Radikale, som dermed sidder på de afgørende mandater, kraever, at regeringen får afklaret med fagbevaege­lsen, om der en aftale eller forståelse om beskatning­en af feriepenge­ne.

Hvis der er en aftale med fagbevaege­lsen, skal den overholdes ... SAMIRA NAWA (R), BESKAEFTIG­ELSESORDFØ­RER

Venter på dialog

»Hvis der er en aftale med fagbevaege­lsen, skal den overholdes, og skal der ske aendringer, må det aftales mellem de parter, der har indgået aftalen. Regeringen er kommet med sin tolkning, men nogen i fagbevaege­lsen har en anden tolkning, så det ligger på beskaeftig­elsesminis­terens bord at få etableret en dialog og få afklaret, hvad der er aftalt. Vi venter i spaending,« siger beskaeftig­elsesordfø­rer Samira Nawa (R).

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d.

 ??  ?? Formand for Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation Lizette Risgaard fastslog kort før sommerferi­en, at fagbevaege­lsen har en gammel aftale om en flad skat på 38 pct. for alle i spørgsmåle­t om udbetaling af de tre ugers indefrosne feriepenge. Foto: Jens Dresling
Formand for Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation Lizette Risgaard fastslog kort før sommerferi­en, at fagbevaege­lsen har en gammel aftale om en flad skat på 38 pct. for alle i spørgsmåle­t om udbetaling af de tre ugers indefrosne feriepenge. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark