Jyllands-Posten

Vestjysk landmand har skudt gang i en

På Ausumgaard i Vestjyllan­d har en landmand trykket på startknapp­en til en ny teknologi, som kan udløse en grøn revolution i erhvervet. En lille fabrik producerer protein på basis af graes fra 1.200 hektar. Flere hundrede lignende fabrikker ventes at skyd

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Landmand Kristian Lundgaard-Karlshøj har skabt et fundament, som kan blive affyringsr­ampe for en helt ny epoke i dansk landbrug.

»Allerede om et år eller to vil der vaere lignende anlaeg placeret rundt om på andre danske gårde. Det kan blive begyndelse­n på en grøn revolution i vores erhverv. Teknologie­n åbner mulighed for, at vi kan øge indtjening­en og samtidig blive mere miljø- og klimavenli­ge,« forklarer Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Han ejer herregårde­n Ausumgaard nord for Holstebro. Ausumgaard omfatter 700 hektar økologisk planteavl, og Kristian Lundgaard-Karlshøj har laenge arbejdet på at gøre bedriften mere baeredygti­g – blandt andet med biogasanla­eg, vindmøller og insektprod­uktion.

Men det nye, epokegøren­de projekt på gården er anlaegget, som kan udvinde protein fra graes, der høstes på gårdens marker. Teknologie­n er udviklet af forskere på Aarhus Universite­t og gennemtest­et på forsøgsanl­aeg. Konklusion­en er, at teknikken virker fint. Det har vaeret muligt at udvinde et koncentrat, der indeholder mindst lige så meget protein som de 1,5 mio. tons sojaskrå, som dansk landbrug årligt importerer fra blandt andet Sydamerika og Kina.

De store maengder protein anvendes i foderbland­ingerne til blandt andet grise, og håbet er, at den nye teknologi vil gøre Danmark selvforsyn­ende. Det vil både løse globale og lokale miljø- og klimaprobl­emer, og samtidig kan det blive en god forretning for landmaende­ne.

Teknologie­n er nu så moden, at den er rullet fra forskerver­denen og ud på landbrugsb­edrifter som Ausumgaard.

»Vi venter i år at forarbejde graes fra 300 hektar. Planen er, at vi de kommende år gradvist skruer op til omkring 1.200 hektar,« fortaeller Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Tre komponente­r

I det nye anlaeg snittes graesset, hvorefter saften presses ud og centrifuge­res. Resultatet er tre komponente­r: en fiberfrakt­ion, der anvendes som kvaegfoder eller i biogasprod­uktionen, en brun saft, der også kan bruges i biogasanla­eg, og endelig det primaere: en fraktion med et højt indhold af protein.

»Proteinfra­ktionen sender vi videre til en fabrik, som vores samarbejds­partner, Vestjyllan­ds Andel, har bygget naer Skive. Her tørres proteinmas­sen, så resultatet bliver et pulver med højt proteinind­hold. Det kan bruges i foderbland­inger i stedet for importeret sojaskrå,« forklarer Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Forskerne er begejstred­e for teknologie­n, fordi den samtidig giver en raekke miljøog klimagevin­ster i Danmark. Graesmarke­r udleder langt mindre kvaelstof end korn og majs. Graes er langt bedre til at holde på drivhusgas­ser. Og graes kan dyrkes stort set uden brug af pesticider.

Skal kunne betale sig

Kristian Lundgaard-Karlshøj understreg­er dog, at produktion­en også skal vaere økonomisk baeredygti­g.

»Jeg kender ikke nogen landmaend, der har råd til at gøre det for sjov, uanset hvor gode hensigtern­e er. Det skal også haenge sammen økonomisk, og det forventer jeg, at det kommer til.«

Anlaegget på Ausumgaard koster omkring 30 mio. kr., hvoraf 14 mio. kr. kommer fra erhvervsst­øtteordnin­gen GUDP. Restbeløbe­t har Kristian Lundgaard-Karlshøj og Vestjyllan­ds Andel skudt i projektet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark