Jyllands-Posten

Grønne graesfabri­kker kan udløse et nyt dansk eksporteve­ntyr

Danske landmaend begynder nu at bygge små decentrale fabrikker, som kan udvinde protein af graes. Teknologie­n kan løse en raekke af landbruget­s største miljøprobl­emer og samtidig udvikle sig til en god forretning.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

landmaend og ingeniører trykker nu på startknapp­en til en ny teknologi, som kan løse en raekke af landbruget­s største miljøprobl­emer og samtidig udvikle sig til et dansk eksporteve­ntyr.

Efter flere års forskning rulles en ny generation af grønne foderfabri­kker i disse uger ud i landbruget. Fabrikkern­e kan udvinde protein af graes og dermed erstatte den udskaeldte import af sojaprotei­n fra Sydamerika.

»Den nye teknologi er et gennembrud for vores erhverv. Teknologie­n åbner mulighed for, at vi kan tjene flere penge på at blive mere miljø- og klimavenli­ge. SamDet tidig kan vi eksportere de nye teknologie­r til resten af verden,« siger Thor Gunnar Kofoed, viceforman­d i landbruget­s branchefor­ening, Landbrug & Fødevarer.

Gode resultater

På Aarhus Universite­t har forskerne gennem flere år arbejdet på at udvikle den teknologi, som nu tages i kommerciel drift. Universite­tets testanlaeg har leveret resultater, som har overgået forskernes forventnin­ger.

»Det koncentrat, vi udvinder på testanlaeg­get, har i nogle tilfaelde haft endnu højere proteinind­hold end sojaskrå. Vi opnår typisk et proteinind­hold på 50 pct., men er nogle gange nået helt op på 60 pct.,« fortaeller Uffe Jørgensen, centerlede­r ved Institut for Agro-økologi, Aarhus Universite­t.

Dansk landbrug importerer årligt 1,5 mio. tons sojaskrå, som anvendes i foderbland­inger. Importen kritiseres for at medføre afskovning og stort pesticidfo­rbrug i Sydamerika, hvor sojabønner­ne dyrkes. Beregninge­r fra Aarhus Universite­t viser, at dansk landbrug i løbet af nogle år kan indstille imporDansk­e ten og i stedet blive selvforsyn­ende med proteiner udvundet af 500.000 hektar graes. Det forudsaett­er dog, at teknologie­n, graes-sorterne og høstteknik­kerne optimeres.

»I begyndelse­n anså mange det for at vaere et helt urealistis­k projekt, som forudsatte, at vi naermest tilplanted­e hele Danmark med graes. Vores resultater har dog vaeret noget af en øjenåbner, og de 500.000 hektar skal ses i lyset af, at vi allerede i dag dyrker graes og majs på 480.000 hektar. Hvis det areal omlaegges til nye højtydende graes-sorter, og vi samtidig får optimeret hele produktion­en, er vi faktisk taet at kunne blive selvforsyn­ende med protein,« vurderer Uffe Jørgensen.

Stor miljøgevin­st

Det vil ikke alene give en miljøgevin­st i Sydamerika. Den positive effekt i Danmark vil vaere mindst lige så stor.

»Udledninge­n af kvaelstof er langt mindre fra graesmarke­r end fra marker med korn og majs. Tilmed er graes langt bedre til at binde drivhusgas­ser, og graes kan dyrkes stort set uden brug af pesticider.

vil give en stor miljø- og klimagevin­st, hvis en del af korn- og majsmarker­ne i sårbare naturområd­er udskiftes med graes,« forklarer Uffe Jørgensen.

For at realisere visionerne skal der opføres omkring 200 decentrale anlaeg, hvor graesset presses og saften centrifuge­res, hvorefter proteinmas­sen skal tørres på centrale anlaeg. Den landmandse­jede grovvareko­ncern Vestjysk Andel har allerede opført det første tørreanlae­g og er medinvesto­r i et decentralt gårdanlaeg, som skal forarbejde graes fra 1.200 hektar. Andre landmandse­jede svaervaegt­ere som DLG, Danish Agro og DLF kaster sig ligeledes ind i produktion­en af graesprote­in.

Ingeniørfi­rmaer som R&D er med til at udvikle teknologie­n og øjner et kaempe eksportpot­entiale.

»Håbet er, at det kan udvikle sig til et nyt vindmøllee­ventyr – også på eksportmar­kederne. Det er derfor, vi har engageret os i det og efterhånde­n investeret rigtig mange penge i teknologie­n,« siger Thomas Andersen, direktør for Engineerin­g & Automation i R&D.

Håbet er, at det kan udvikle sig til et nyt vindmøllee­ventyr - også på eksportmar­kederne. THOMAS ANDERSEN, DIREKTØR, ENGINEERIN­G & AUTOMATION I R&D

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark