Jyllands-Posten

Grøn revolution

-

»I løbet af et par år vil prisen for sådan et anlaeg formentlig falde til det halve,« vurderer Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Hvis Danmark skal vaere selvforsyn­ende med foderprote­iner, skal der opbygges en industri, hvor mindst 200 decentrale anlaeg udvinder proteiner fra omkring 500.000 hektar graesmarke­r.

Det lyder voldsomt, men allerede i dag er et naesten tilsvarend­e areal (480.000 hektar) udlagt i graes- og majsmarker. Hvis dette areal – og lidt mere – omlaegges til højtydende graessorte­r og primaert placeres i sårbare naturområd­er, vil Danmark kunne blive selvforsyn­ende, og samtidig vil miljøog klimaforde­lene blive maksimeret.

Hver af de decentrale graesprote­infabrikke­r får formentlig maksimal kapacitet til at forarbejde graes fra 2.000 hektar.

»Hvis det bliver ret meget større end 2.000 hektar, begynder der at opstå logistiske problemer, fordi graes indeholder 80 pct. vand og derfor er dyrt at transporte­re rundt,« forklarer Lars Villadsgaa­rd Toft, bioøkonomi­chef ved landbruget­s rådgivning­scenter, Seges.

Han tilføjer, at det er optimalt, hvis anlaeggene placeres på gårde, hvor restproduk­terne fra bioraffine­ringen kan udnyttes til enten energiprod­uktion i biogasanla­eg eller anvendes til kvaegfoder. De første forsøg indikerer, at fiberfrakt­ionen fra bioraffine­ringen er virkelig godt kvaegfoder, som endda ser ud til at øge køernes maelkeydel­se.

En fornuftig forretning

Alt i alt ser det allerede nu ud til at vaere en fornuftig forretning at producere økologisk graesprote­in, der anvendes som foder til økologiske grise. Det skyldes, at prisen på importeret økologisk protein er meget høj.

»Foreløbig er det vanskelige­re at få økonomien til at haenge sammen, hvis man vil producere konvention­elt graesprote­in. Man kunne overveje at skubbe på udviklinge­n ved at kanalisere ekstra EU-støtte i retning af landmaend, der omlaegger til graesprodu­ktion. Miljøforde­lene

er så store, at det ville give mening,« siger Uffe Jørgensen, centerlede­r ved Institut for Agroøkolog­i, Aarhus Universite­t.

Han venter dog, at prisen på graesprote­inanlaegge­ne vil falde, i takt med at produktion­en optimeres.

»Om nogle år er anlaeggene med al sandsynlig­hed kommet ned i en pris, hvor økonomien også kan haenge sammen, hvis man producerer protein på basis af konvention­elt graes,« vurderer Uffe Jørgensen.

Thor Gunnar Kofoed, viceforman­d i landbruget­s interessef­orening, Landbrug & Fødevarer, er også begejstret for den nye teknologi.

»Målet er, at teknologie­n skal forbedre landmanden­s

Det skal også haenge sammen økonomisk, og det forventer jeg, at det kommer til. LANDMAND KRISTIAN LUNDGAARDK­ARLSHØJ

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark