Jyllands-Posten

FLS-topchef undlader at spå om 2020 – trods opsang fra Finanstils­ynet

Ingeniørgi­ganten FLSmidth har fortsat intet bud på, hvordan resten af regnskabså­ret ser ud. Det er ikke en god situation, lyder det fra topchefen.

- CAMILLA BERGSAGEL NIELSEN camilla.b.nielsen@finans.dk

Udsigten er fortsat for sløret til, at milliardvi­rksomheden FLSmidth tør spå om hele 2020. Det på trods af, at Finanstils­ynet mandag kom med en opsang til de mange børsnotere­de virksomhed­er, der har suspendere­t forventnin­gerne til 2020.

»Mange af vores medarbejde­re er placeret i lande, som er hårdt påvirket af pandemien. Nedlukning­er kommer hurtigt og nogle steder inden for få timer, og så bliver de ophaevet igen. Det har en kaempe indflydels­e på omsaetning­en og lønsomhede­n,« siger Thomas Schulz, adm. direktør i FLSmidth.

Den usikkerhed gør det ifølge topchefen meget svaert for FLSmidth at bedømme, hvordan fremtiden ser ud. Han siger, at spaendet mellem worstcase- og bestcasesc­enarierne er for stort til, at det giver mening at komme med en prognose på nuvaerende tidspunkt.

»Hvis vi kun var til stede i et begraenset antal lande i Europa, ville fremtiden vaere mere forudsigel­ig. Men vi er til stede i mange lande og har en stor tilstedeva­erelse i udviklings­lande. Det gør det svaert at spå om fremtiden,« siger Thomas Schulz.

FLSmidth suspendere­de sine 2020-forventnin­ger den 23. marts. Det var få dage efter, at Finanstils­ynet havde meldt ud, at virksomhed­er ekstraordi­naert pga. coronaudbr­uddet havde mulighed for at suspendere de tidligere udmeldte 2020-forventnin­ger.

En ny prognose

Finanstils­ynet siger imidlertid nu, at det forventer, at man på nuvaerende tidspunkt som udgangspun­kt er i stand til at praesenter­e en ny prognose. Tavshed kan ifølge tilsynet betyde, at tilliden til aktiemarke­det vil blive brudt.

»Lange perioder med tavshed og mangel på informatio­n om, hvordan det går hos udstederen, vil skabe usikkerhed hos de potentiell­e investorer og have en vildledend­e effekt,« skriver Finanstils­ynet i sin opfordring til virksomhed­erne om at fremlaegge prognosern­e.

Tilsynet slår fast, at virksomhed­erne eksempelvi­s ikke kan vente helt til 3. kvartal med at orientere investorer­ne om forventnin­gerne til 2020.

Thomas Schulz slår fast, at FLSmidths 2020-forventnin­ger helt bestemt vil blive fremlagt inden regnskabet for 3. kvartal, og forsikrer samtidig, at der ikke vil gå lang tid, før en ny prognose er klar.

Det er ikke kun investorer­ne, det er problemati­sk for ikke at have en klarhed over 2020.

»For os som virksomhed er det internt meget vigtigt at have en prognose. Dette er ikke en god situation,« siger Thomas Schulz.

2. kvartal af 2020 betød faldende omsaetning, lønsomhed og ordreindga­ng for FLSmidth pga. coronaudbr­uddet.

Om 2. kvartal bliver det vaerste kvartal for FLSmidth, er uvist.

»Det er svaert at sige, for vi har lav sigtbarhed,« siger Thomas Schulz.

Topchefen siger dog, at han tror, at regeringer­ne bliver mere og mere vant til at håndtere pandemien, og det kan måske mindske antallet af hurtige nedlukning­er af lande. Det vil få positiv indflydels­e på forretning­en.

»Vi tror, at vi hen mod slutningen af året vil se gradvise tegn på bedring i regnskabst­allene,« siger Thomas Schulz.

»Et spørgsmål om tid«

Han er ikke i tvivl om, at efterspørg­slen fra kunderne vil vende tilbage:

»Der er ingen grund til at vaere bekymret alt i alt. Aktivitete­n i mineindust­rien vil vende tilbage. Det er bare et spørgsmål om tid. Også aktivitete­n i cementindu­strien vil komme igen. Spørgsmåle­t er bare i hvilket omfang og hvornår.«

Thomas Schulz forudser langtfra et scenarie, hvor det vil tage flere år med lavere aktivitet, før mineindust­rien kommer op i gear igen. Før han kan sige det samme for cementindu­strien, kraever det ifølge direktøren mere klarhed over, hvad de forskellig­e regeringer gør oven på coronakris­en, bl.a. i forhold til de forskellig­e pakker, der har til formål at stimulere økonomien.

Flere fyringer

Den nuvaerende situation betyder flere fyringer hos FLSmidth. Oven på 600 afskedigel­ser i 2020 som led i et program, der skal forbedre forretning­en, melder virksomhed­en i regnskabet om et farvel til yderligere 240 stillinger.

Thomas Schulz afviser ikke, at der kan komme nye afskedigel­ser, og kan p.t. ikke svare på, om FLSmidth har vaeret igennem det vaerste på medarbejde­rfronten:

»Jeg ved det ikke. Det afhaenger af, hvordan markedet – specielt i cementindu­strien – udvikler sig.«

De seneste afskedigel­ser skyldes ikke udelukkend­e coronakris­en, fortaeller Thomas Schulz. Også bl.a. kundernes fravalg af aeldre teknologie­r spiller ind.

»Efterspørg­slen på noget af vores aeldre teknologi er lavere. Vi dropper nogle teknologie­r, fordi vi fokuserer mere på baeredygti­ghed,« siger Thomas Schulz.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark