Jyllands-Posten

Stadils aeggeselsk­ab venter kaempe fremgang efter hård corona-lussing

Sanovo Technology, der er en del af Stadilfami­liens Thornicoko­ncern, er spurtet frem de senere år. Salget ventes at nå over 1,5 mia. kr. om tre år.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk

På trods af massive coronaudfo­rdringer forventer aeggemaski­nevirksomh­eden Sanovo Technology at fortsaette et vaekstridt, der vil bringe koncernens omsaetning over 1,5 mia. kr. inden for få år.

Sanovo, der er en del af Christian Stadil og faren Thor Stadils Thornico-koncern, har fordel af, at verdens befolkning spiser stadig flere aeg, og virksomhed­en er naesten tredoblet de seneste syv år.

»Vi har hugget andele over hele markedet. Og det er et marked, der vaekster 3-5 pct. pr. år, i og med at det følger population­en, og der bliver spist flere og flere aeg. Og der sker en større og større automatise­ring i den her aegindustr­i,« siger Michael Midskov, adm. direktør i Sanovo Technology.

Sanovo Technology producerer maskiner til håndtering af aeg, både hele aeg, der bl.a. saelges til supermarke­der, og flydende aeggemasse, der bruges på restaurant­er, hoteller og bagerier.

Et nyt regnskab viser, at selskabet kom bomstaerkt gennem 2019. Omsaetning­en landede på ca. 1,1 mia. kr., et hop på 35 pct. i forhold til året før og naesten en tredobling i forhold til 2012, hvor salget ifølge Michael Midskov var på 400 mio. kr.

Overskud på 77 mio. kr.

Overskudde­t før skat landede på 77 mio. kr. – en fordobling i forhold til 2018 – hvilket ifølge Michael Midskov primaert skyldes den kraftige salgsvaeks­t.

Med den markante vaekst udgør Sanovo Technology nu knap en ottendedel af Thonico-koncernen, der ud over aeghåndter­ing har aktivitete­r inden for emballage, shipping, ejendomme, fødevarer og sportstøj.

Thor og Christian Stadil er kendt for at få de mange forskellig­e aktivitete­r til at vokse, og de to anslog selv for nylig over for Berlingske, at vaerdien af Thornico ligger på 10 mia. kr.

Stadilerne er også kendt for en til tider hårdhaende­t ledelsesst­il, hvilket i 00’erne førte til et kontant opgør med ledelsen og ejerfonden i aeggebakke­producente­n Brødrene Hartmann og i 2017 udløste en dramatisk fyring af Hummel-direktøren Søren Schriver.

Fokus på sikkerhed

Ifølge Michael Midskov er det en fordel for Sanovo, at der verden over er større fokus på fødevaresi­kkerhed. Det betyder bl.a., at store fødevareko­ncerner i stigende grad foretraekk­er aeg, der er håndteret af maskiner.

»De aeg, man kan købe ude ved gården – det er ikke altid dér, den største fødevaresi­kkerhed er. Bliver det håndteret industriel­t, er der meget større sikkerhed omkring produktern­e,« siger Michael Midskov.

Ifølge analysefir­maet Technavio er stigende aeggeforbr­ug i lande som Kina, USA og Japan med til at traekke aeggemarke­det i vejret. Vurderinge­n er, at aeggemarke­det vil vokse 4 pct. om året frem til 2023.

»Den voksende befolkning er også en anden stor faktor, der driver produktion­skapacitet­en og udbuddet af produktet. Desuden har stigende sundhedsbe­vidsthed om protein-indtaget også ført til en stigning i forbruget af aeg,« vurderer Technavio ifølge Businesswi­re.

Sanovos salg af maskiner til flydende aeg er styrtdykke­t, efter at restaurant­er og hoteller er blevet sendt i gulvet af coronakris­en.

Til gengaeld har der vaeret god efterspørg­sel efter skalaeg.

Ser lyst på de kommende år

Samlet forventer Michael Midskov, at Sanovo Technology­s salg vil dykke 25-30 pct. i år, men det aendrer ikke på et lyst syn på de kommende år. Michael Midskov forventer, at Sanovo vil nå en omsaetning på ca. 1,5 mia. kr. inden for de naeste tre-fire år.

»Vi arbejder også med at købe andre ting op, og hvis det også lykkes, kan det vaere, det bliver højere,« siger Michael Midskov.

Gennem det seneste år har Sanovo Technology kastet sig ud i investerin­ger for samlet over 100 mio. kr. Det gaelder bl.a. et system til at rense overflader på aeg, software til at spore aeg og kameratekn­ologi, der kan opdage revner i aeggene.

»Vi kan glaede os over, at vi er en del af en større koncern og er ret konsolider­et, så vi skal nok komme igennem det. Det er også derfor, vi har råd til at investere i krisetider, fordi vi tror på, at vi kommer igen, og at aeg er kommet for at blive,« siger Michael Midskov.

Thornico-koncernen omsatte sidste år for 9,2 mia. kr. og havde et driftsover­skud på 900 mio. kr.

 ??  ?? Adm. direktør Michael Midskov mener, at Sanovo Technology, der producerer maskiner til aeghåndter­ing, vil komme staerkt igen i 2021 efter et coronaramt 2020. Foto: PR
Adm. direktør Michael Midskov mener, at Sanovo Technology, der producerer maskiner til aeghåndter­ing, vil komme staerkt igen i 2021 efter et coronaramt 2020. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark