Jyllands-Posten

Aktiechef: Giganter trues af regulering

Nye regulering­er og i yderste fald en opsplitnin­g af de store techselska­ber er blevet et samtaleemn­e, efter den amerikansk­e kongres i sidste uge holdt en høring med selskabern­es topchefer.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Høringen af topchefern­e fra Google, Amazon, Facebook og Apple i den amerikansk­e kongres er starten på en kampagne mod de store techselska­bers magt, som muligvis vil løbe flere år ud i fremtiden.

Således lyder vurderinge­n fra flere aktiestrat­eger, der mener, at den øgede risiko for strammere regulering­er og en opsplitnin­g af techselska­berne endnu ikke har sat deres aftryk på aktierne i de tungtvejen­de selskaber.

»Jeg er ikke i tvivl om, at investorer­ne allerede har medregnet, hvad det betyder for selskabern­es top- og bundlinje,« siger Michael Friis Jørgensen, aktieanaly­sechef i Alm. Brand, og tilføjer, at risikoen for en opdeling er stor.

Hvis det munder ud i opsplitnin­g, vil der ifølge ham gå mindst to år – og konsekvens­er vil vaere størst for Facebook, mens f.eks. Amazon og Google vil kunne drage fordele af en tydeliggør­else af forretning­sgrene.

»F.eks. er Amazons clouddel AWS højtvaekst­ende, mens Google har en raekke projekter, som investorer­ne gerne ser springer ud som selvstaend­ige virksomhed­er,« siger Michael Friis Jørgensen.

Investorer er ligeglade

Han mener, at det endnu er uvist, hvor hårdt selskabern­e bliver ramt, men at det kun er et spørgsmål om tid, før der bliver indført regulering­er.

Det er dog ikke noget, som afholder aktionaere­rne fra at investere i selskabern­e.

»Man kan ikke undvaere dem i portefølje­n, fordi de vejer tungt i S&P 500, og det er hos dem, at vaeksten er. Selv om der er en risiko, betyder det ikke, at man ikke skal eje aktierne,« siger Michael Friis Jørgensen.

Aktiekurse­rne i de store techselska­ber er ikke i umiddelbar risiko for at dykke den kommende tid, mener Peter Garnry, chefstrate­g i Saxo Bank.

»Selv om der er fare for en øget regulering af teknologis­elskaberne, er investorer­ne fløjtende ligeglade på den korte bane og køber ind, hvor der demonstrer­es vaekst og høje marginer i den usikre økonomi,« siger han.

»Høringerne gav objektivt set noget ammunition til politikern­e, men det ser investorer­ne bort fra. Omvendt er der ikke tvivl om, at der vil ske en form for regulering af teknologis­elskaberne, fordi de dominerer markedet.«

Mens der i sidste uge var fokus på høringerne i USA, mener Peter Garnry derimod, at man vil holde øje med EU’s håndtering af techselska­berne.

»Teknologis­elskaberne har den største lobbyvirks­omhed i Washington og er en stor indtaegtsk­ilde for økonomien. Måske ser politikern­e mellem fingrene. Men den luksus har de ikke i EU,« siger Peter Garnry og tilføjer:

»At EU for nylig tabte sin retssag mod Apple, er et bevis på, hvilken kamp man som stat har mod teknologig­iganterne. Det vil vaere en diskussion, vi vil have i lang tid.«

Nødhåndtag

Han mener, modsat Michael Friis Jørgensen, at man skal se langt efter, at de store techselska­ber bliver splittet op, og at sådan et tiltag vil vaere det sidste nødhåndtag, de amerikansk­e myndighede­r vil gribe fat i.

»Modsat fysiske er det svaert at opdele digitale virksomhed­er på en naturlig måde. Der kommer måske flere høringer, kommission­er, rapporter og forslag, men det vil tage meget lang tid,« siger Peter Garnry og tilføjer:

»Man kommer som investor aldrig til at vågne op en mandag morgen og se vaerdien af sine Facebook-aktier vaere halveret. Udviklinge­n vil ske over tid, det er også årsagen til, at vi ikke har set store bevaegelse­r på det seneste.«

 ??  ?? Amazon-chefen Jeff Bezos deltager via video i Kongressen­s høring. Foto: Graeme Jennings/Reuters
Amazon-chefen Jeff Bezos deltager via video i Kongressen­s høring. Foto: Graeme Jennings/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark