Jyllands-Posten

Otte skal kaempe om uriaspost i diplomatie­t

Midt i et historisk fald i verdenshan­delen, skal kriseramte WTO finde en ny generaldir­ektør. Otte kandidater har meldt sig.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Selvom der er tale om en af de mest utaknemmel­ige topposter i det globale diplomati, har otte kandidater meldt sig til at efterfølge Roberto Azevêdo som generaldir­ektør for Verdenshan­delsorgani­sationen WTO.

Før det meste af det diplomatis­ke korps i Genève drog på sommerferi­e, har de otte holdt pressekonf­erencer, hvor de hver isaer har praesenter­et deres bud på, hvordan de vil redde WTO ud af den krise, som organisati­onen befinder sig i.

Tilløbssty­kker har der ikke vaeret tale om, selv om pressekonf­erencerne er blevet transmitte­ret live via internet.

Kun 519 fandt det interessan­t at høre Ukraines kandidat, Tudor Uljanovski­j, mens de to spidskandi­dater, Kenyas Amina C. Mohamed og Nigerias Ngozi Okonjo-Iweala trak henholdsvi­s 5.076 og 9.454 interesser­ede.

Ikke mange i betragtnin­g af, hvor central generaldir­ektørposte­n er.

Spidskandi­daterne

For alle otte kandidater gaelder, at det vigtigste er at undgå et veto. En blandt mange erkendte svagheder ved WTO er, at alle afgørelser traeffes ved konsensus, hvilket i praksis betyder, at østaten Vanuatu langt ude i Stillehave­t med faerre end 300.000 indbyggere har samme magt som Kina med naesten 1,4 mia. indbyggere.

Det kraever diplomater af et ganske saerligt tilsnit at kunne tilgodese to så divergeren­de medlemslan­de, og WTO har 164 medlemslan­de.

Umiddelbar­t er det vigtigste dog at ramme skiven i forhold til USA, der under praesident Donald Trump flere gange har ventileret muligheden af helt at forlade organisati­onen. Her har de to afrikanske kvinder, der anses for spidskandi­daterne, signaleret forståelse af den amerikansk­e kritik af WTO’s handelsdom­stol.

Begge mener, at dommerne ved handelsdom­stolen i flere sager har overskrede­t deres mandat, og at det derfor kan vaere forståelig­t, at USA under de to seneste praesident­er har blokeret for udnaevnels­en af nye dommere og dermed sat sagsbehand­lingen ved handelsdom­stolens appelinsta­ns i stå.

At de to kandidater indtager denne holdning, skyldes ikke kun praesident Trump, men i lige så høj grad at hans modkandida­t ved det foreståend­e praesident­valg, Joe Biden, er mindst lige så skeptisk over for WTO.

Balancegan­gen

Kandidater­ne til generaldir­ektørposte­n vil skulle forholde sig neutrale i forhold til handelskri­gen mellem Kina og USA, men det samme vil regeringer­ne i deres respektive hjemlande gøre, hvilket er blandt forklaring­erne på, at Amina C. Mohamed og Ngozi Okonjo-Iweala anses for spidskandi­dater.

Storbritan­niens kandidat, Liam Fox, anses for så meget i den amerikansk­e lejr, at hans chancer betragtes som små.

Yoo Myung-hee fra Sydkorea betragtes som meget kvalificer­es, men spaendinge­rne mellem regimet i Beijing og regeringen i Seoul taler ikke til hendes fordel. Samme naerhed til USA svaekker også Mexicos kandidat Jesús Seade Kuri.

Pressekonf­erencerne er af de otte kandidater primaert blevet brugt til at fremhaeve deres internatio­nale diplomatis­ke erfaringer og deres politiske berøringsf­lader. Generelt har de bevaeget sig uden om de mest problemati­ske brudflader i Verdenshan­delsorgani­sationen, herunder kravet fra isaer industrila­ndene om en reform af organisati­onen.

Forhandlin­ger om en reform er i gang, og mange isaer store handelsnat­ioner ønsker et brud med konsensusp­rincippet. Hvad en reform af handelsdom­stolen angår, har kandidater­ne henvist til, at det reformfors­lag, der er udarbejdet af New Zealands WTO-ambassadør, David Walker, er et »fornuftigt udgangspun­kt for videre drøftelser«.

Processen

Processen med at vaelge ny generaldir­ektør kan have karakter af en handelsdip­lomatisk skønhedsko­nkurrence.

Den overhovede­t vigtigste egenskab er udholdenhe­d, og den saettes på prøve i den langstrakt­e valgproces.

Kandidater­ne skulle have meldt sig seneste den 8. juli.

Blandt dem var oprindelig EU’s handelskom­missaer, Phil Hogan, der dog hurtigt fandt ud af, at han ikke var konsensuss­kabende og derfor hurtigt valgte at traekke sig.

De otte kandidater, der har meldt sig, har nu frem til den 7. september til at praesenter­e sig over for medlemslan­dene.

Herefter vil formanden for Det Generelle Råd, ambassadør David Walker, samt formaenden­e for henholdsvi­s handelsdom­stolen og det handelspol­itiske råd, ambassadør­erne Dacio Castillo fra Honduras og Harald Aspelund fra Island, indlede sonderinge­rne blandt medlemslan­dene om, hvilke kandidater, der med størst sandsynlig­hed vil kunne samle konsensus.

Denne proces må højest vare to måneder.

I princippet betyder det, at en ny generaldir­ektør skal vaere udpeget senest den 7. november – fire dage efter praesident­valget i USA.

Om det lykkes, har mange i Genève deres tvivl om, da WTO er en organisati­on praeget af uenighed snarere end enighed. Omvendt, hvis der ikke kan skabes enighed om en ny generaldir­ektør, vil det for alvor intensiver­e debatten om WTO’s fortsatte eksistens.

 ??  ?? Ngozi Okonjo-Iweala fra Nigeria regnes for en af favoritter­ne til posten som generaldir­ektør for WTO. Foto: Reuters/Ritzau Scanpix
Ngozi Okonjo-Iweala fra Nigeria regnes for en af favoritter­ne til posten som generaldir­ektør for WTO. Foto: Reuters/Ritzau Scanpix
 ??  ?? Roberto Azevêdo forlader stillingen som generaldir­ektør for Verdenshan­delsorgani­sationen
WTO. Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Roberto Azevêdo forlader stillingen som generaldir­ektør for Verdenshan­delsorgani­sationen WTO. Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark