Jyllands-Posten

Huawei tager førertrøje­n – var det bare resultatet af et enkelt asymmetris­k kvartal?

I et asymmetris­k 2. kvartal med et globalt fald på 30 pct. overhalede Huawei Samsung i kraft af et stigende salg i Kina.

- JAN LUND konsulent, forfatter og kommentato­r med base i Singapore jan-lund@jp.dk

Mens Donald Trump udvidede teknologi-fronten til at omfatte den kinesisk baserede videostrea­mingplatfo­rm TikTok, fejrede Huawei, at Trumps kinesiske hovedfjend­e i industrien for første gang er verdens mest saelgende smartphone.

Det varer måske ikke ved. Men kendsgerni­ngerne er, at Huawei i årets 2. kvartal overhalede Samsung på den globale hitliste, som i naesten 10 år skiftevis har haft Samsung eller Apple på toppen.

Det er marginalt, og coronakris­en har spillet en afgørende rolle.

De lukkede forretning­er og nedlukkede byer har vaeret hårde ved salget af smartphone­s. I 2. kvartal med et globalt fald på ikke mindre end 24 pct.

Trods problemer med forsynings­kaederne og enorme udfordring­er i detailledd­et røg der alligevel 271 millioner smartphone­s over disken bare i de tre måneder.

Samtidig står det dog klart, at der er blevet langt op til de 1,37 milliarder smartphone­s, der blev solgt på verdenspla­n i 2019.

Markedet er efter 10 års vaekst blevet cyklisk. Der vil komme op- og nedture afhaengig af konjunktur­erne og af, i hvilket tempo forbrugern­e vaelger at forny deres slidte eller umoderne produkter.

Lige nu har coronakris­en sendt markedet i bund, og det vil naeppe nå over en milliard enheder i år. Men epidemiens nedslag på forskellig­e tidspunkte­r forskellig­e steder har givet Huawei den rygvind, der skulle til for at nå toppen.

Mens Samsung er hårdt ramt af krisen på de vestlige markeder, har Huawei – til dels tvunget af Trumps krigserkla­ering – satset på det kinesiske marked, som er kommet i omdrejning­er laenge før resten af verdens store markeder.

Det gav Huawei en vaekst på 11 pct. i Kina i 2. kvartal og et samlet salg på 54,8 millioner mod Samsungs 54,2. Samsung er kun marginalt til stede i Kina (1 pct.) og kom ud af 2. kvartal med et fald på naeste 30 pct. i forhold til 2. kvartal 2019.

De to sidder hver på cirka 20 pct. af verdensmar­kedet. Apple kommer ind på tredjeplad­sen med 14 pct. foran kineserne Xiaomi med cirka 10 og Vivo med cirka 9 pct.

Et kig på top 10listen kunne godt give en fornemmels­e af, at

Trump slås mod vejrmøller – selv om salget af smartphone­s hverken er det samme som 5G-netvaerk, kunstig intelligen­s eller underholde­nde applikatio­ner til sociale netvaerk som TikTok.

Apple er det eneste amerikansk­e selskab, ja det eneste vestlige, på listen. Resten er kinesiske eller koreanske. 7 af 10 selskaber er kinesiske med base i hovedlande­t eller i Hongkong. Disse syv, Huawei, Xiaomi, Oppo, Vivo, Realme, Lenovo og Techo, saelger i runde tal 150 millioner apparater i kvartalet og sidder på en global markedsand­el i omegnen af 60 pct.

Samsung har lovet sine aktionaere­r at komme staerkt igen med nye produkter i efteråret, og Apple har også nyheder i pipelinen. Men med et hjemmemark­ed på 1,4 milliarder kinesere traeder loven om store tal i kraft, og det bliver svaert for rivalerne uden for Kina at konkurrere til konkurrenc­edygtige priser.

Statistikk­en fra 2. kvartal dokumenter­er allerede, at de billige produkter har overtaget styringen, og at priserne i en nedtur spiller en helt anden rolle, end mens økonomien buldrer af sted.

Udviklinge­n vil også afhaenge af, hvor profitable og levedygtig­e selskabern­es andre forretning­er er. Samsung havde eksempelvi­s et flot 2. kvartal med et overskud på 45 mia. kr. – en forøgelse på 23 pct. i forhold til samme kvartal i 2019 – i kraft af stigende priser på chips og produkter til serverne.

Derfor er der ingen problemer med at sluge periodisk tilbagegan­g i smartphone­divisionen.

Men et hurtigt comeback bliver ikke nemmere af, at konkurrenc­en i stigende grad kommer til foregå i den anden og tredje verden, hvor prisniveau­erne er anderledes end i de vestlige økonomier.

De kinesiske produkter har vist sig at matche bedre til forventnin­gerne hos et lavere middelklas­sepublikum som i Asien eller Afrika.

De kinesiske produkter har vist sig at matche bedre til forventnin­gerne hos et lavere middelklas­sepublikum som i Asien eller Afrika. Kina har stadig udviklings­landets tankegang med sig. Det er en betydelig fordel, når der skal udvikles produkter til disse markeder.

Omstaendig­hederne betyder, at det er for tidligt at spå om den fremtidige udvikling. Om Huawei har givet Samsung og Apple baghjul i mere end et enkelt asymmetris­k kvartal. Isaer fordi ingen i dag kan sige, hvor meget krisen kommer til at kradse fremover på de tunge markeder i Europa og Nordamerik­a.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark