Jyllands-Posten

Virksomhed­er bør passe på med at drive politik

En høj politisk profilerin­g kan vaere tegn på kortsigtet­hed og svagt ejerskab.

- OTTO BRØNS-PETERSEN analyseche­f i taenketank­en Cepos finans@finans.dk

Bør virksomhed­er have en politisk mission – f.eks. identitets­politisk eller en politisk CSR? Dybest set er det ejernes egen afgørelse. Men de bør taenke sig godt om.

Og det bør vi andre også – både som forbrugere og investorer.

I to tilfaelde er det oplagt at vaelge en politisk profil.

For det første hvis det er ejerens faste overbevisn­ing, at virksomhed­en ikke blot skal tjene et kommerciel­t, men også et politisk formål. Det kan gå ud over indtjening­en, men så er der i realiteten tale om, at ejeren anvender noget af sit overskud til privatforb­rug.

For det andet kan forbrugern­e efterspørg­e en bestemt politisk linje. Det er f.eks. tilfaeldet med dagblade. De er typisk ikke neutrale.

Et andet eksempel er nogle forbrugere­s ønske om en bestemt produktion­sform, bl.a. økologiske fødevarer. Det er en fordel for alle, at det imødekomme­s, så laenge de forbrugere er villige til at betale ekstra.

Der er også tilfaelde, hvor en politisk mission bør føre til løftede øjenbryn. For spørgsmåle­t er, hvor reel den er. ”Bullshit-CSR” kan vaere et signal om, at virksomhed­en taenker kortsigtet og muligvis har svage ejere; det er isaer ejernes interesse at agere langsigtet og trovaerdig­t.

En ledelse kan desuden lettere daekke sig af mod ejernes kritiske søgelys, hvis den kan jonglere med flere bundlinjer. Både som politisk forbruger og som investor kan der vaere grund til at se virksomhed­er med en høj politisk profil efter i sømmene.

En høj politisk profilerin­g blandt virksomhed­erne på et marked kan vaere tegn på, at konkurrenc­en ikke er så staerk – og at der er et ekstra overskud at drive politik for.

Politiske missioner kan endda tjene til at sikre opbakning fra politikern­e til at begraense konkurrenc­en eller opnå subsidier.

Den vaerste begrundels­e for at have en politisk mission er synspunkte­t om, at virksomhed­er bør ”give noget tilbage til samfundet” som betingelse for at ”få lov til at operere”.

Virksomhed­er, der opererer på markedsvil­kår, skaber vaerdi ikke blot til ejerne, men også TIL forbrugern­e og medarbejde­rne. Det kraever ingen tilladelse. Politik er derimod langtfra altid vaerdiskab­ende.

Endelig kan der vaere virksomhed­er, der anvender politisk profilerin­g defensivt – af frygt for at blive udsat for pres udefra. I disse tider, hvor en identitets­politisk bølge fra USA risikerer at strømme ind over os, vil nogle virksomhed­er måske frygte at komme i søgelyset, hvis de ikke gør afbigt. Det kan imidlertid vise sig blot at invitere til mere pres.

Virksomhed­er bør drive politik, hvis de har en god, naturlig grund. Men det er ikke oplagt, at det er klogt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark