Jyllands-Posten

Aarhus ivaerksaet­ter saerlig coronainds­ats hos det somaliske mindretal

Ifølge borgmester Jacob Bundsgaard (S) står personer fra det somaliske mindretal for omkring halvdelen af de 77 nye smittetilf­aelde siden fredag.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN JONAS HVID Esben.L.Mikkelsen@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

Aarhus Kommune vil igangsaett­e en saerlig kommunikat­ionsindsat­s om forholdsre­gler og anbefaling­er for at undgå covid-19 rettet mod det somaliske mindretal i det vestlige Aarhus.

Ifølge borgmester Jacob Bundsgaard har Styrelsen for Patientsik­kerhed konstatere­t, at omkring halvdelen af de 77 nye smittetilf­aelde i Aarhus siden fredag kommer fra det somaliske mindretal i byen.

»Vi har ikke det fulde billede endnu. Men vi kan se et mønster i noget af smitten,« siger han og tilføjer:

»Derfor laver vi en fokuseret indsats for at sikre, at det somaliske mindretal er helt opdateret på de gaeldende retningsli­njer, og at man har stor agtpågiven­hed. Kommunikat­ionsindsat­sen vil ske gennem boligforen­inger, vores institutio­ner i området og via de civilsamfu­ndsinstitu­tioner, der er i det somaliske mindretal.«

Styrelsen for Patientsik­kerhed vil hverken be- eller afkraefte udmeldinge­n fra Jacob Bundsgaard. Aarhus-borgmester­en ved ikke, om smittespre­dningen i det somaliske samfund er sket i forbindels­e med fejringen af den muslimske højtid eid, der begyndte torsdag aften og fortsatte hen over weekenden.

Hos Aarhusomal­i, der repraesent­erer 13 somaliske foreninger i Aarhus, siger talsmand Abdirahman M. Iidle, at der ikke er blevet holdt store eidfester i det somaliske miljø.

»Folk har vaeret i Tivoli Friheden og legeland, men ikke holdt somaliske fester,« siger han, der tager meldingen fra borgmester­en meget alvorligt.

»Hvis det er rigtigt, at halvdelen af de smittede har somalisk baggrund, chokerer det os. Så skal vi prøve at hjaelpe myndighede­rne med, hvorfor der er så høj smitte. Vi bliver nødt til at tage coronasmit­te seriøst,« lyder det fra talsmanden.

Han understreg­er, at tallene kan daekke over, at tre somaliske familier er ramt af smitte.

Talsmanden haefter sig desuden ved, at etniske minoritete­r bliver saerligt ramt, fordi de ofte arbejder inden for fabriks-, logistik- eller omsorgsomr­ådet, hvor de er i større smitterisi­ko. Samtidig bor etniske minoritete­r i højere grad i mere koncentrer­ede områder.

Aarhusomal­i vil nu prøve at oplyse det somaliske miljø om smittefare­n, fortaeller Abdirahman M. Iidle.

Ifølge Jacob Bundsgaard tyder intet på, at der er sket en saerlig smittespre­dning i forbindels­e med søndagens fejring af AGF på Rådhusplad­sen i Aarhus:

»Men det er vigtigt at understreg­e, at det ikke er begraenset til det somaliske mindretal. Det er en generel opblomstri­ng af smitten i Aarhus. Alle har et saerligt personligt ansvar for at overholde sundhedsmy­ndighedern­es retningsli­njer og følge anbefaling­er om afstand, hygiejne og i det hele taget taenke sig om ved ikke at lave unødigt store forsamling­er.«

 ??  ?? Foto: Tobias Nicolai
Foto: Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark