Jyllands-Posten

Højmosen i Gjesing skal genoprette­s

-

Højmoser er en truet naturtype med et helt unikt dyre- og planteliv.

I juli begyndte det anlaegsarb­ejde i Gjesing Mose, der skal genoprette 56 ha af den højmose, der engang var i det norddjursk­e område.

Højmoserne bevares og genoprette­s ved at stoppe afvanding af moserne og ved at fjerne eller drukne uønsket traeopvaek­st. Forud for dette er der lavet en lang raekke tekniske og biologiske forundersø­gelser, myndigheds­arbejde samt forhandlin­ger med lodsejer.

»Højmoser er i upåvirket tilstand en naturtype skabt af død og levende sphagnum. Øverst i højmosen ses den levende vandfyldte sphagnum, der gør miljøet surt og ugaestfrit for de fleste

5

andre arter. Nederst opbygges lag på lag på lag af død sphagnumtø­rv indtil et tidspunkt, hvor mosen bliver så høj, at den kun modtager vand med nedbøren, men ikke laengere via det vandområde, der oprindelig­t skabte mosen. På dette tidspunkt har mosen haevet sig så meget over landskabet, at man kalder den for en højmose,« fortaeller Norddjurs Kommune på sin hjemmeside.

Højmose er i dag en meget sjaelden og truet naturtype. Dette skyldes, at mange af landets højmoser er blevet afvandet for at kunne bruge tørven til braendsel og jordforbed­ring. Højmoser er derfor en af de naturtyper, som er saerligt beskyttet af EU’s habitatdir­ektiv.

Gjesing Mose udgør sammen med fire andre delområder det internatio­nale (EU) naturbesky­ttelsesomr­åde, der kaldes Natura2000­område 47 Eldrup Skov, søer og moser i Løvenholm Skov. Dette indebaerer, at staten har lavet en Natura-plan for området, der er konkretise­ret gennem den Natura2000-handleplan, som Norddjurs Kommune har lavet. Formålet med handleplan­en for Natura2000-område 47 er at genskabe højmoser.

Norddjurs Kommune har derfor indledt et samarbejde med fem andre kommuner, Naturstyre­lsen og Miljøstyre­lsen om at bevare og genoprette højmoser på 1174 ha fordelt på 10 lokalitete­r i hele Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark