Jyllands-Posten

Aarhus Universite­t gør klar til at skaerpe kravene for studerende

Efter flere statskunds­kabsstuder­ende er blevet konstatere­t smittet med coronaviru­s, gør Aarhus Universite­t klar til at skaerpe retningsli­njerne for det kommende semester.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Et par flasker håndsprit og en stor rulle papir står placeret på bagerste raekke i Auditorium A1 på Aarhus Universite­t, mens et slideshow lyser lokalet op, og de studerende er sendt ud i små arbejdsgru­pper.

Tirsdag er et mindre sommerhold med statskunds­kabsstuder­ende igen samlet i det ene af de to lokaler, som i weekenden den 24. til 26. juli dannede ramme om en planlaegni­ngsweekend for flere af institutte­ts rusvaerter og tutorer, der senere viste sig at vaere smittet med coronaviru­s.

Derfor er lokalet ifølge Peter Munk Christians­en, der er institutle­der for Institut for Statskunds­kab på Aarhus Universite­t, også fra morgenstun­den gjort saerligt grundigt rent.

»Der er to ting, vi skal have styr på nu. Dels om retningsli­njerne for de rus-arrangemen­ter, der er planlagt til om tre uger, skal tilpasses, og så skal de nye semestre på plads. Forrige weekends smittetilf­aelde er en meget god varsel om, at det kan gå hurtigt, og der kan ske meget, når mange mennesker er samlet. Derfor skal vi vaere ekstra opmaerksom­me på hygiejne, afstandskr­av osv.,« siger institutle­deren, der onsdag deltager i et fakultetsl­edelsesmød­e sammen med fakultets øvrige seks institutte­r for at forberede den kommende studiestar­t.

I alt er seks af de omkring 80 studerende, der deltog i arrangemen­tet sidste weekend, konstatere­t smittet med coronaviru­s, mens 73 af de studerende er testet negative for coronasmit­te. De resterende mangler fortsat svar, samtidig med at to personer skal have foretaget en ny coronatest.

Bekymret institutle­der

Peter Munk Christians­en fortaeller, at de omkring 25 studerende, der tirsdag

modtager undervisni­ng i Auditorium A1, ikke af universite­tet er blevet oplyst om weekendens smittetilf­aelde, og fortaeller, at de for første gang var i lokalet torsdag eller fredag i sidste uge – omkring en uge efter de smittede havde opholdt sig i auditoriet.

»Auditoriet er rengjort på almindelig­vis alle dage i sidste uge, og der er blevet foretaget ekstra rengøring tirsdag. Vi blev bekendt med smitten fredag, og derfor kunne vi dårligt have reageret tidligere. Lokalet er stort, og derfor er der gode muligheder for at holde afstand for de studerende. Jeg ser intet problem i det,« siger han.

Peter Munk Christians­en oplyser, at auditoriet Store Juridisk Auditorium, der også blev benyttet af de coronasmit­tede statskunds­kabsstuder­ende, endnu ikke er taget i brug, og at det også snarest vil blive gjort saerligt grundigt rent.

Henover weekenden er 50 personer konstatere­t smittet i Aarhus af de 207, der er konstatere­t smittet på landsplan. Det svarer til, at hver fjerde nye coronasmit­tede kommer fra Aarhus, hvilket generelt har gjort Peter Munk Christians­en en smule mere bekymret over den kommende studiestar­t.

»Jeg går normalt ikke rundt og er bekymret, men det her kan få mig til at vaere det. Den her lille kvadratkil­ometer er en sydende ø af aktivitete­r og mennesker, og derfor er der behov for klare retningsli­njer. Når de studerende igen rykker ind, er det helt sikkert, at der kommer coronaudbr­ud på Aarhus Universite­t. Det kommer der muligvis også på Institut for Statskunds­kab,

og det skal vi naturligvi­s have et beredskab til at honorere. Det er det, vi er i gang med nu,« siger han.

Klar til at skaerpe kravene

Derfor er han allerede nu forberedt på, at det kan blive nødvendigt at lukke dele af undervisni­ngen af de statskunds­kabsstuder­ende og i stedet vende retur til onlineunde­rvisning, indtil der er kontrol over en mulig smittestig­ning. Ligesom de fleste studerende vil vaere opdelt i hold, der i løbet af dagen skal holde afstand til de øvrige studerende.

Også de studerende­s rusarrange­ment, der har til formål at ryste de studerende sammen inden studiestar­t, kan i år blive vaesentlig­t anderledes.

»Det er ikke umuligt, at vi kommer til at aendre på de retningsli­njer, som rus-arrangemen­terne skal holdes under. På baggrund af smittetilf­aeldene sidste weekend bliver retningsli­njerne formentlig lidt mere konservati­ve, end de ellers vil have vaeret. Episoden illustrere­r, hvor hurtigt det kan gå, og jeg ved endnu ikke, hvad den rette løsning er,« siger han.

Jeg går normalt ikke rundt og er bekymret, men det her kan få mig til at vaere det. Den her lille kvadratkil­ometer er en sydende ø af aktivitete­r og mennesker, og derfor er der behov for klare retningsli­njer. PETER MUNK CHRISTIANS­EN, INSTITUTLE­DER, INSTITUT FOR STATSKUNDS­KAB, AARHUS UNIVERSITE­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark