Jyllands-Posten

Corona-ramte studerende holdt afstand og sprittede haender

84 studerende sprittede haender og holdt afstand ved et kontroller­et arrangemen­t. I dag er seks af dem konstatere­t smittet med coronaviru­s.

- BENTE TAHMASBI HANSEN Lokalavise­n Aarhus jpaarhus@jp.dk

Da 84 tutorer mødtes i den sidste weekend af juli for at blive klar til at tage imod årets nye studerende, var der håndsprit ved alle indgange og faste grupper, de skulle faerdes i. Programmet for de studerende på statskunds­kab på Aarhus Universite­t var planlagt af Russekreta­ererne Trine Holm Jørgensen og Anne Dahl, som har sat sig nøje ind i alle regler og retningsli­njer for coronasmit­te.

»Folk sad kun på hver anden stol på forskudte raekker og blev undervist i at undgå coronasmit­te. Vi opfordrede dem til at tage det meget alvorligt og overholdt selv alle regler ved arrangemen­tet,« siger Trine Holm Jørgensen.

Havde masser af plads

Hun er aergerlig over, at de studerende i en raekke kommentare­r til mediernes daekning af sagen bliver beskyldt for at vaere ansvarsløs­e.

»Hele weekenden blev afholdt med god plads. Vi overnatted­e ikke i en hytte, som vi plejer, og var på intet tidspunkt mere end 100 til stede ved vores lukkede arrangemen­t,« fastslår hun.

»Jeg synes virkelig, at vi alle har vaeret meget ansvarlige. Da vi drak øl om aftenen, valgte vi netop at vaere ude i det fri for at mindske smittespre­dningen,« uddyber Trine Holm Jørgensen, som ikke så nogen bryde de officielle retningsli­njer.

De 84 tutorer var delt op i 10 hold og skulle vaere sammen med deres hold under hele arrangemen­tet. Både fordi meningen var, at de skulle rystes sammen, og for at mindske smittespre­dning.

»Min oplevelse var, at alle tog det seriøst og kun var i grupperne. Der har vaeret pauser og situatione­r, hvor de kunne snakke sammen på kryds og tvaers, men det må man godt, når man holder afstand,« forklarer Russekreta­eren.

De andre år har tutorerne mødtes flere gange op til studiestar­t, men i år er alle møder foregået via computerpr­ogrammet Zoom, og alle fester har vaeret aflyst. I det hele taget har universite­tet vaeret lukket ned, og de studerende har savnet deres dagligdag og deres sociale liv.

»Forsamling­sforbuddet har forhindret os i at mødes, så det var først i forrige weekend, at vi fik sat ansigt på hinanden,« siger Trine Holm Jørgensen.

De smittede var ikke taette

Der har vaeret hektisk aktivitet og stor travlhed blandt de studerende, siden den første deltager blev testet positiv, og arrangører­ne bad alle om at blive testet. De holder skarpt øje med, hvem der er smittet, og hvem de har vaeret i selskab med.

»To af de seks smittede var i samme gruppe, men de andre har ikke vaeret sammen. Vi har tjekket, hvem de har vaeret i selskab med, og har kontaktet dem. De er nu også blevet testet, og vi venter på resultatet,« siger Trine Holm Jørgensen.

Der gik en lille uge, fra tutorarran­gementet blev afholdt, og til den første deltager blev testet positiv. Det betyder, at mange af deltagerne har vaeret til andre arrangemen­ter sidenhen og kan vaere blevet smittet der.

»Vi bruger mange timer hver dag på at få overblik over folks faerden. Vi håber, at alle i andet led er blevet testet og har fået svar, inden denne uge er omme,« håber Trine Holm Jørgensen.

Styrelsen for Patientsik­kerhed følger også sagen nøje og taler med de smittede. Sideløbend­e fører arrangører­ne selv en statistik over både smittede og dem, som har vaeret i kontakt med de smittede, for at få klarhed over, hvad der egentlig skete.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark