Jyllands-Posten

Refleksion og tanker i debatten om min arbejdspla­ds, Stautruphu­s

Som ansat bliver jeg dybt berørt over påstanden om, at vi ikke holder af beboerne, og at vi absolut ingenting gør for dem.

- MAIBRITT THOMSEN

omsorgsmed­hjaelper, Farrevej 54, Voldby, Hammel

Bemaerk, at dette indlaeg kun er udtryk for mine tanker og meninger.

På baggrund af en artikel i JP den 19. juli 2020, hvori pårørende udtaler sig omkring omsorgssvi­gt af beboere og forholdene i almindelig­hed på Bofaelless­kabet Stautruphu­s, vil jeg gerne knytte et par kommentare­r.

Mon nogen har taenkt på, hvordan artiklen påvirker os, som er ansatte på Stautruphu­s?

Man bliver dybt berørt over påstanden om, at vi ikke holder af beboerne, og at vi absolut ingenting gør for dem. Heldigvis modtager vi også jaevnligt anerkendel­se fra andre pårørende, som synes, vi gør et godt stykke arbejde, så tak for det.

Men fremlaegni­ngen i artiklen gør ondt, også set i lyset af, at en sag som regel har to sider, og isaer fordi jeg mener, at hele personaleg­ruppen har både hjerte og forstand med på arbejde – hver dag. Hele tiden velvidende, at vi som et paragraf 85-tilbud kun har ressourcer beregnet for et sådant. Samtidig er vi som mange andre arbejdspla­dser underlagt retningsli­njer fra en daglig leder, som igen er underlagt en leder osv., til der, hvor det meste kommer fra, nemlig Social- og Indenrigsm­inisteriet.

Stautruphu­s har gennem de seneste otte år vaeret underlagt store udfordring­er. På den ledelsesma­essige side har vi netop sagt farvel til den 11. leder – på otte år! Det påvirker en personaleg­ruppe naermest hele tiden at skulle stå klar til nye tiltag og nye visioner, som vi aldrig når i mål med, før den naeste leder traeder til. Nye kolleger er tiltrådt og rejst igen, og samtidig har der vaeret en stor udskiftnin­g af beboere, hvilket betyder, at alderssamm­ensaetning­en spaender fra midt i 20-erne til først i 70-erne, og rent udviklings- og kompetence­maessigt er der naesten lige så stort et spaend, men heldigvis har de alle mange ressourcer.

Omkring retningsli­njer kan vi vist alle blive enige om, at covid-19-krisen har vaeret og stadig er noget af en prøvelse for mange. Også her har der vaeret skrappe retningsli­njer, som vi har skullet indordne os under.

Eksempelvi­s havde vi den første lange tid ingen vaernemidl­er ud over blå handsker.

Dette fik som konsekvens, at vi ikke måtte varetage opgaver, som kunne indebaere risiko for f.eks. mundsprøjt og staenk. Vi var derfor nødsaget til at udføre opgaverne i form af guidning af beboerne. Det skal understreg­es, at alle opgaver igen varetages af personalet efter modtagelse af de påkraevede vaernemidl­er.

Lidt godt er der kommet ud af coronatide­n. Den har givet vores beboere nogle nye og anderledes oplevelser, som de med stor ildhu og begejstrin­g har deltaget i. Der har bl.a. vaeret udendørs formiddags­gymnastik tre gange om ugen. Her blev alle muskler rørt, også lattermusk­lerne! Skattejagt, grillaften, bålmad, orienterin­gsløb omkring emnet Shu-bi-dua-sange, og i miljøets og den gode sags tjeneste er der oprettet ”Team de

Blå Handsker”, som udstyret med gribetaeng­er, blå affaldspos­er og ditto handsker har ryddet op i naturen og naermiljøe­t, samtidig med at beboerne har fået sig rørt. Som bevis på, at teamet har vaeret forbi, har man lagt en lille blå sten. Desuden har der vaeret flere forskellig­e musikalske indslag, højtlaesni­ng og meget, meget mere.

Mit ønske er, at vi i faellesska­b kan få skabt en god og ikke mindst konstrukti­v dialog, så vi i respektful­dt samarbejde fortsat skaber en vaerdig og tryg hverdag for beboerne. Det er jo i sidste ende dem, det handler om.

 ??  ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark