Jyllands-Posten

DN skal da ikke støtte naturødela­eggelse

- BODIL ELLING Viby J

Til Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng.

Jeg er medlem af DN igennem mange år. Jeg har talt med min familie om DN’s oplaeg til klimaplan for Aarhus Kommune og bedt min datter om at skrive til jer. Jeres anbefaling af opstilling af havvindmøl­ler ved Mejlflak, synes vi, er helt uhørt i en naturfredn­ingsmaessi­g sammenhaen­g og vil give en maksimal naturødela­eggelse af de uvurderlig­e kystområde­r omkring Aarhus Bugt. Et projekt med 20 havvindmøl­ler af 150 meters højde til placering på kanten af Natura 2000-området midt i bugten og omgivet af Nationalpa­rk Mols Bjerge, Samsø, Tunø og kysterne i Odder/Aarhus/Syddjurs kommuner har I taenkt jer at anbefale og endda tilskynde Aarhus Kommune til at deltage i!

I håndhaever beskyttels­en af vore kystområde­r på landsiden nidkaert, så jeg håber, at denne beskyttels­e også kan bringes til at omfatte trusler på vandsiden. De påtaenkte møller vil blinke 96.000 gange i timen og vaere opstillet i et rodet mønster, som Naturstyre­lsen tidligere har ytret er uacceptabe­lt. De fleste af os faerdes på kysten og ser ud på vandet og ikke den modsatte vej, så den 8-10 m flagstang, som ikke må opstilles på Issehoved af hensyn til kystlandsk­abet, ser ud til at nyde større lovbeskytt­else end 20 150 m roterende vindmøller med blink! Det virker ikke logisk; mørke og stilhed er også knappe ressourcer.

Endnu mere uhyrligt anbefaler I en øgning af højden på vindmøller­ne – men så skal afstandskr­avet til fredede områder – Issehoved, Mols Bjerge etc. – øges!

Hvad med Natura 2000-området i Aarhus Bugt? Dumpning af tungmetall­er fra møllerne. Og I fraråder ovenikøbet opstilling af tre vindmøller ved Vosnaes med henvisning til beskyttels­e af det kystnaere landskab! Jeg citerer fra Svend Aukens forord til planloven/vejledning for planlaegni­ng i kystområde­r:

»Vore endnu uberørte kyststraek­ninger er noget af det mest uspolerede natur, vi har. Vi skal gennem planlaegni­ng sikre, at de bevarer deres karakter og helhed, så også vore børnebørn kan opleve kysternes natur og samspillet mellem vand og land.«

Jeg håber, at I vil gentaenke klimaplane­n for at undgå et overgreb af uhyrlige dimensione­r mod den uerstattel­ige natur i/omkring Aarhus

Bugt, så den bevares for kommende generation­er.

Nu er jeg blevet 93 og havde aldrig troet, at jeg skulle se DN fremme et forslag til naturødela­eggelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark