Jyllands-Posten

Hykleriet om hjemmeplej­en

Der er brug for flere penge og mere kontrol af, om vi behandler de aeldste borgere bedre.

- CLAUS JACOBSEN jpaarhus@jp.dk

Man må undre sig. Jeg undrer mig. Ud fra et almindelig­t menneskes opfattelse. Og et sådant er jeg – et almindelig­t menneske. Men også journalist, der tydeligvis laegger maerke til hykleriet blandt de politiske ledere inden for hjemmeplej­en. Jeg kalder det hykleri.

Nu vil et flertal i byrådet i Aarhus sikre flere penge til omsorg blandt de aeldre. Kommunens Magistrats­afdeling for Sundhed og Omsorg administre­rer området og de aeldres tilvaerels­e i hjemmeplej­en.

Nu står de politiske partier i kø med løfter om forbedring­er. Ikke bare i Aarhus, men også i andre kommuner i Østjylland og i talrige andre, som stemmer i takt med koret af stemmer, som hylder vort velfaerdss­amfund.

Senest beklager rådmand Jette Skive (DF), hvad der er sket på flere plejehjem. Hun påtager sig det fulde ansvar. Også i tv. Og nu kommer jeg til hykleriet. Både Jette Skive og hendes politiske kolleger fra andre partier står nu i kø for at fortaelle offentligh­eden, at hjemmeplej­en skal sikres tid og langt mere naervaer hos den enkelte borger. Kommunens administra­tion for Sundhed og Omsorg har som følge af det alt for stramme budget vaeret nødt til via sine regneark at mindske tid og naervaeret hos borgerne, som aeldreplej­en besøger.

Der er som eksempel afsat 9 minutter i gennemsnit til et almindelig­t besøg hos den aeldre med behov og omkring 15 minutter til et bad hos de borgere, der ikke kan klare det selv. Ofte bliver det kun til et bad en gang eller to om ugen. Sådan kan jeg blive ved, med det naere kendskab, jeg har til medarbejde­rne, der selvfølgel­ig ikke kan undgå at føle sig presset. De fordeler sig mellem hjemmehjae­lpere, social- og sundhedsas­sistenter og hjemmesyge­plejersker, som der er faerrest af.

Midt i alt det hyleri blandt de politiske bevilgende myndighede­r er spørgsmåle­t, hvorfor det først er nu, de indbyrdes argumenter­er for flere penge til hjemmeplej­en generelt og ikke kun til de meget omtalte plejehjem. De blev alene kendt, fordi deres pårørende – ganske almindelig­e mennesker – acceptered­e, at der blev placeret skjulte kameraer i borgernes vaerelser, som kunne vise, hvor slemt det stod til. Hvorfor har de samme partier, isaer rådmanden, ikke for laengst – for flere år siden – ladet forholdene undersøge?

Det er deres ansvar, og de har haft – og har – muligheder­ne. De har år efter år i budgettern­e kunnet se, at der blev faerre penge til hjemmeplej­en, samtidig med at antallet af aeldre er øget betragteli­gt.

Og nu vil man så have kommunerne til at undersøge sig selv. Det kan de jo ikke, har det vist sig. Når rådmand Jette Skive nu beklager og tager ansvaret på sig, er det hykleri. Der er efter min mening kun én løsning. Lad staten – Folketinge­t – vedtage en budgetforø­gelse, støttet af de lokale folketings­politikere – og lad staten fokusere på aeldreplej­en i landets kommuner med ad hoc-besøg for at kontroller­e, at både menneskeli­gt naervaer og profession­el pleje svarer til borgernes behov; de aeldre mennesker, som har skabt dette samfund. “Velfaerdss­amfundet” kalder I det, også i Aarhus.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark