Jyllands-Posten

Thulesen Dahls første bud: »Man må ikke have andre partiforma­end end mig«

Mens diskussion­en om ledelsen i DF rumler, slog partiforma­nd Thulesen Dahl på partiets sommergrup­pemøde fast, at han forventer at sidde i mange år.

- JESPER HVASS BENJAMIN LILLELUND jesper.hvass@jp.dk benjamin.lillelund@jp.dk

Selv om partiforma­nd Kristian Thulesen Dahl ikke naevnte det med ét eneste ord i sine indledende bemaerknin­ger på Dansk Folkeparti­s sommergrup­pemøde, var der alligevel et emne, der tog broderpart­en af opmaerksom­heden: Partiet fik mandag på sommergrup­pemødets første dag en ny politisk naestforma­nd.

DF-veteranen Søren Espersen veg – efter egne ord helt frivilligt, men dog med aergrelse – pladsen for Morten Messerschm­idt, der nu traeder taettere på toppen i partiet.

Udskiftnin­gen på den centrale post skete efter laengere tids diskussion om Dansk Folkeparti­s vaelgermae­ssige krise. Partiet, der ved valget i 2015 fik mere end hver femte stemme, står i flere målinger til at kunne høste omkring hver tyvende. Og det skete, efter at Messerschm­idt i den forgangne uge har givet større interviews til henholdsvi­s Politiken og Avisen Danmark om den politiske linje.

Begge dele har sat gang i formandsru­mlen, men Thulesen Dahl slog selv fast, at han er »fuldstaend­ig overbevist om«, at han er den rette på posten.

»Ellers var jeg her ikke. Siden folketings­valget i juli 2019 har vi arbejdet intenst internt på at få os reorganise­ret, for vi har selvfølgel­ig godt vidst, at vi skulle ud i en fornyet udgave og vinde danskernes hjerter tilbage,« sagde Thulesen Dahl på pressemøde­t, der blev afholdt i Sønderborg med udsigt til Als Fjord.

Rigtig mange år

Thulesen Dahl understreg­ede, at han forventer et godt »makkerskab« og »parløb« med Morten Messerschm­idt.

»Jeg ser Morten Messerschm­idt som en utrolig arbejdsom politiker. En, der har en kaempe idérigdom og kan vaere med til at udvikle vores politik og italesaett­e den på en måde, hvor det traenger igennem. Morten Messerschm­idt har en god evne til at sige ting på en måde, så folk lytter. Det har vi brug for.«

Men ifølge Thulesen Dahl er Morten Messerschm­idt ikke dermed en naturlig arvtager eller kronprins til at tage over efter Thulesen Dahl.

Men er Morten Messerschm­idt nu din kronprins, ligesom du var for Pia Kjaersgaar­d?

»Lige praecis den måde det var med Pia Kjaersgaar­d og jeg, tror jeg ikke, man kan kopiere 1-1. Det var en saerlig situation. Vi kørte parløb fra stiftelsen af partiet, og det lå i mange år i kortene, at jeg tog over, hvis Pia Kjaersgaar­d sagde stop. Naeste gang vil man have en lidt mere åben diskussion, når den tid kommer.«

Kristian Thulesen Dahl sagde ligeledes, at han forventer at vaere formand i »rigtig mange år« endnu.

Tidligere på sommeren gav tidligere formand Pia Kjaersgaar­d et interview til TV 2, hvor hun utvetydigt placerede ansvaret for DF’s vaelgermae­ssige udfordring hos den nuvaerende partiforma­nd –

Kristian Thulesen Dahl. I samme interview mente Kjaersgaar­d, at det er »noget rod«, at arvefølgen i partiet ikke er klar.

Men den sidste pointe delte Thulesen Dahl ikke med Kjaersgaar­d, da han blev spurgt til TV 2-interviewe­t på pressemøde­t.

»Der er mange dygtige og kvalificer­ede folk. Jeg har vaeret en del rundt i partiet de seneste år, hvor jeg har mødt en del, som jeg bare må tage hatten af for. I og med at jeg ser diskussion­en om et skifte som noget, der ligger ude i fremtiden, er der intet hastvaerk.«

Morten Messerschm­idt selv afviste, at sommergrup­pemødet overhovede­t havde handlet om »kasketter«.

»Meget af debatten om formanden er medieskabt. Vi har kun talt om politik. Og vi har vaeret enige,« lød det fra Messerschm­idt, der slog fast, at han glaeder sig til at bidrage til saerligt vaerdipoli­tikken.

Her har han slået til lyd for, at DF skal betone kristendom­men langt mere.

Det sidste knyttede Kristian Thulesen Dahl an til, da DR ville høre, om DF-formanden kunne sine 10 bud.

»Man må ikke have andre partiforma­end end mig,« lød det spøgefuldt fra Thulesen Dahl.

Tidlig pension

Thulesen Dahl og gruppeform­and Peter Skaarup brugte også – vanen tro – tid på at fremlaegge partiets prioritete­r for det kommende politiske efterår.

Partiforma­nden beskrev det selv som Dansk Folkeparti klassisk.

Socialdemo­kratiets forslag om en ret til tidlig pension står højt på dagsordene­n. Her gentog Thulesen Dahl sit krav til regeringen – tidligere fremsat i Jyllands-Posten – om, at finansieri­ngen af pension til Arne skal ske gennem besparelse­r på udlaending­eområdet.

På sommergrup­pemødet tilslutted­e DF sig også De Radikales forslag om at saette et loft over den stigende pensionsal­der på 70 år. I dag er der lagt op til, at pensionsal­deren gradvist skal følge den stigende levetid og derfor løbende skal haeves. Men nu mener DF altså, at den stigning skal stoppe ved 70 år i 2040.

Det er dog en udskrivnin­g af de større. De Radikale luftede tidligere på sommeren tanker om det samme. Her beregnede taenketank­en Cepos, at det svaekker de offentlige finanser med 41 mia. kr.

DF-formanden havde dog ikke umiddelbar­t bud på finansieri­ngen.

Derudover lød det fra DF, at der må sikres flere penge til de aeldre. Thulesen Dahl lancerede idéen om minimumsno­rmeringer i aeldreplej­en – uden dog at vaere klar med konkrete forslag.

Gruppeform­and Peter Skaarup slog fast, at DF vil kraeve fortsat graensekon­trol, når der skal indgås et politiforl­ig i efteråret.

Dertil ønsker partiet en graensehan­delspakke, der skal saenke afgifter på varer, der er saerligt følsomme for graensehan­del. For eksempel vil partiet have nedsat tobakspris­erne igen.

 ??  ?? Onsdag holdt Dansk Folkeparti pressemøde i Sønderborg. Her måtte partiforma­nd Kristian Thulesen Dahl (t.v.) og Peter Skaarup kaempe med vinden, der til tider overdøvede de to df'ere. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Onsdag holdt Dansk Folkeparti pressemøde i Sønderborg. Her måtte partiforma­nd Kristian Thulesen Dahl (t.v.) og Peter Skaarup kaempe med vinden, der til tider overdøvede de to df'ere. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark