Jyllands-Posten

Aftale med Kina har levet et stille liv. Nu vaekker den opsigt på Christians­borg

I måneder har medier afsløret massiv undertrykk­else af uighurerne i Kina. Alligevel har et dansk-kinesisk politisama­rbejde i al stilhed fået lov at eksistere.

- MATIAS SEIDELIN MADS BONDE BROBERG JESPER KONGSTAD matias.seidelin@jp.dk mads.bonde@jp.dk jesper.kongstad@jp.dk

Det var den 6. juni i år, at det tyske medie Deutsche Welle offentligg­jorde sin research. På baggrund af en lang raekke interview med uighurer havde mediet kortlagt stribevis af internerin­gslejre i den kinesiske Xinjiangpr­ovins, hvor Kina havde spaerret det forfulgte muslimske mindretal inde. Officielt for at vaere under arbejdstra­ening. Uofficielt for at laere dem at blive kinesere og støtte Kinas kommunisti­ske leder, Xi Jinping.

Deutsche Welle havde i den forbindels­e fået en liste over indsatte af en whistleblo­wer ved navn Abduweli Ayup. Af listen fremgik det bl.a., at de hundredvis af uighurer var indsat på baggrund af deres etnicitet. Herunder at de bar skaeg, eller at kvinderne bar tørklaeder, eller at de simpelthen havde født for mange børn.

Abduweli Ayup sagde, at han efter at have givet materialet til journalist­erne fra Deutsche Welle havde modtaget opkald fra en anonym person, der truende havde sagt, at man godt vidste, hvor han boede.

»Så ja, det er farligt,« sagde han i et indslag om sagen.

»Men nogen bliver jo nødt til at forklare verden, hvad der sker,« udtalte han.

I dag er det naermest et fastslået faktum, at Kinas regering gennem flere år har haft indespaerr­et tusindvis af uighurer i Xinjiangpr­ovinsen. Ifølge en rapport fra 2019 fra USA’s Udenrigsmi­nisterium og flere medier er det Ministerie­t for Offentlig Sikkerhed i Kina, der står bag det omfattende undertrykk­elsesprogr­am.

Den oplysning er ifølge både eksperter og politikere opsigtsvae­kkende. For det samme ministeriu­m står også som hovedansva­rlig myndighed for et faelles dansk-kinesisk politiudda­nnelsespro­gram under Kinas Universite­t for Sikkerhed.

Lanceret af Lars Løkke

Oplysninge­rne har ligget frit fremme på Udenrigsmi­nisteriets hjemmeside i flere år.

De fremgår af det såkaldte China-Denmark Joint Work Programme, som davaerende statsminis­ter, Lars Løkke Rasmussen, i maj 2017 lancerede under et besøg i Kina. Ifølge arbejdspro­grammet er aftalen indgået under et faelles memorandum mellem Danmark og Kina i 2014 og er så senere blevet udmøntet i en mere specifik aftale med Kinas sikkerheds­universite­t i 2015.

Og i begge tilfaelde er det altså Ministerie­t for Offentlig Sikkerhed i Kina, der står som hovedansva­rlig for aftalen.

Siden har den levet et liv i stilhed. Men altså kun indtil nu, hvor den har skabt stort røre på Christians­borg.

En af dem, der er kritisk over for aftalen, er Venstres tidligere integratio­nsminister og nuvaerende naestforma­nd, Inger Støjberg. Hun er i dag samtidig sit partis retsordfør­er, og selv om aftalen er en del af hendes tidligere chefs arbejdspro­gram fra 2017, er hun overbevist om, at Danmark bør vaelge en langt mere kritisk linje over for Kina.

»Jeg mener, at regeringen skal bruge det som en anledning til at understreg­e over for kineserne, at vi mener, at de er på gale veje, og opsige aftalen,« siger hun og understreg­er samtidig, at det selvfølgel­ig altid er godt at have told- og politisama­rbejde med andre lande, men at man ikke ligefrem behøver at vaere med til at uddanne deres betjente, hvis der er tale om et diktatur.

Ud over det sikkerheds­maessige i at invitere Kina til et sådant samarbejde er der nemlig ifølge Inger Støjberg også et andet problem.

»Vi gør os meget sårbare og kan komme til at blive brugt i en sammenhaen­g, hvor Danmark ikke skal bruges. Jeg er ret sikker på, at der en bred politisk enighed om, at vi ikke skal bruges i en sammenhaen­g som denne,« lyder det fra Venstres naestforma­nd.

Rigspoliti­et: Godt med dialog

Jyllands-Posten har stillet en stribe spørgsmål til Rigspoliti­et. Men der er stadig flere ting om aftalen, der står hen i det uvisse.

Selv forklarer Rigspoliti­et, at man ved at vaere »i dialog med det kinesiske universite­t kan introducer­e dem til den danske måde at bedrive politivirk­somhed i et demokratis­k retssamfun­d og under overholdel­se af menneskere­ttighedern­e.«

Rigspoliti­et skriver også, at der ikke er nogen aktuelle planer om at udveksle og uddanne kinesiske politistud­erende som en del af aftalen. Men Rigspoliti­et svarer ikke på, hvorvidt det ønsker at opgive aftalen. Rigspoliti­et skriver derimod, at aftalen i 2018 blev forlaenget med yderligere tre år og altså nu løber frem til 2021.

Hvad baggrunden for at forlaenge aftalen er, forklarer Rigspoliti­et ikke.

I en mail oplyser Rigspoliti­et desuden, at der i to omgange har vaeret udvekslet professore­r fra politiet i Kina gennem University of Public Security i Kina – altså det kinesiske sikkerheds­universite­t. Undervisni­ngen foregik i Danmark og i Kina og varede 14 dage hver gang.

»Fra dansk side har emnerne vaeret ledelsesma­essige discipline­r, og hvordan politiet i Danmark arbejder med psykologis­k forberedel­se og beredskab hos polititjen­estemaend, der skal kunne handle i vanskelige situatione­r,« hedder det i svaret.

Ifølge Rigspoliti­et har der dog ikke vaeret tale om laering inden for emner, hvor kinesisk politi »er blevet kritiseret af menneskere­ttighedsor­ganisation­er«.

Uddybende skriver Rigspoliti­et i et senere svar, at politilaer­erne fra Kina er blevet ud

dannet i, hvordan danske politifolk håndterer »voldsomme haendelser i forskellig­e situatione­r, de kan komme ud til«.

Det kan f.eks. vaere »faerdselsu­held med alvorlig tilskadeko­mst« eller »dødfundne personer«. Derudover har Rigspoliti­ets HR-afdeling i to omgange vaeret på besøg i Kina. Hvad de besøg gik ud på, forklarer Rigspoliti­et ikke. Ledelsen på den danske Politiskol­e har under aftalen med det hovedansva­rlige ministeriu­m for offentlig sikkerhed også besøgt Kina, lige som det kinesiske sikkerheds­universite­ts ledelse har vaeret på besøg i Danmark.

Trods gentagne henvendels­er har det ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Politiskol­en i Danmark om sagen.

SF’s retspoliti­ske ordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, er staerkt forundret over de nye oplysninge­r fra Rigspoliti­et.

»Jeg kan sige meget bestemt, at det ikke er noget, jeg har fået forelagt. Det kommer som en total overraskel­se for mig,« siger hun.

Af samme grund ønsker SF nu en redegørels­e om sagen fra justitsmin­ister Nick Haekkerup.

Postdoc Rune Steenberg er ekspert i uighuriske forhold på Palacky Universite­tet i Tjekkiet og tilknyttet Københavns Universite­t. Han mener, at aftalen mellem Kina og Danmark om at uddanne betjente er langt over stregen.

»De betjente, Danmark er med til at uddanne, kan den naeste dag komme til at anholde uighurer, der både risikerer tortur og faengsel. Og det burde ingen dansk myndighed selvfølgel­ig vaere med til at understøtt­e,« siger han.

Dem, der får »folk til at forsvinde«

Det er altså Ministerie­t for Offentlig Sikkerhed i Kina, der ifølge dokumenter­ne fra Udenrigsmi­nisteriets hjemmeside står som hovedansva­rlig for den dansk-kinesiske samarbejds­aftale. Ifølge Rune Steenberg er ministerie­t en svaervaegt­er inden for Kinas sikkerheds­struktur.

»Du kommer ikke højere op i det system,« siger han.

Det samme skriver USA’s udenrigsmi­nisterium i rapporten fra 2019. Ifølge Rune Steenberg er ministerie­t dem, der får »folk til at forsvinde om natten«.

Samtidig står ministerie­t ifølge den amerikansk­e rapport og flere medier bag det omfattende og saerdeles udskaeldte overvågnin­gsprogram af Kinas uighurer i Xinjiangpr­ovinsen. Altså nøjagtig de forhold, som Deutsche Welle bl.a. ud fra whistleblo­werens oplysninge­r kunne beskrive i juni i år. Med til overvågnin­gsprogramm­et hører ifølge USA også internerin­gslejrene, som journalist­erne fra Deutsche Welle kunne beskrive.

Den amerikansk­e rapport fra 2019 beskriver samtidig, at Ministerie­t for Offentlig Sikkerhed driver 23 psykiatris­ke højsikkerh­edsfaengsl­er for kriminelle sindssyge.

»Mens mange af dem, der er indlagt på de psykiatris­ke afdelinger, er blevet dømt for mord og andre voldelige forbrydels­er, er der også rapporter om aktivister samt religiøse eller åndelige tilhaenger­e, der ufrivillig­t er blevet udsat for psykiatris­k behandling af politiske grunde,« står der i rapporten.

Herudover skriver menneskere­ttighedsor­ganisation­en Amnesty Internatio­nal i en landerappo­rt fra 2020, at bl.a. Ministerie­t for Offentlig Sikkerhed gennem flere år har stået bag tortur i Kina.

Global vaerdikamp

Oplysninge­rne kommer frem, efter at chefen for Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e, FE, Lars Findsen, mandag i Jyllands-Posten advarede myndighede­r og forskere i Danmark om at samarbejde med Kina. Ifølge den danske spionchef er Kina i gang med en »global vaerdikamp«.

»Der er nogle lande, som meget ukritisk anvender overvågnin­gsteknolog­ier i forhold til egen befolkning på et plan, som vi ud fra vores frihedsret­tighedstil­gang ikke kan identifice­re os med,« udtalte han.

I maj kom det frem, at USA helt har sortlistet dele af Ministerie­t for Offentlig Sikkerhed, som altså ifølge dokumenter­ne fra Udenrigsmi­nisteriet er hovedansva­rlig for det dansk-kinesiske uddannelse­ssamarbejd­e. Det handler om ministerie­ts afdeling for retsvidens­kab, der af USA er blevet sat i forbindels­e med menneskere­ttighedskr­aenkelser i Kinas Xinjiang-provins.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Kinas ambassade. Heller ikke tidligere statsminis­ter Lars Løkke er vendt tilbage med en kommentar. Det samme gaelder justitsmin­ister Nick Haekkerup.

 ??  ?? Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix. Collage: Julie Barsøe
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix. Collage: Julie Barsøe
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark