Jyllands-Posten

Nøglevidne modsiger Støjberg: Centralt notat var »dødt og borte«

Inger Støjberg gik imod sine embedsmaen­d og ville adskille alle unge asylpar uden undtagelse­r, siger en tidligere kontorchef.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Igen bliver Inger Støjbergs forsvar udfordret i sagen om de mindreårig­e asylsøgere, som blev tvangsadsk­ilt fra deres aegtefaell­er eller samlevere i 2016.

Efter en sommerferi­epause genoptog Instruksko­mmissionen onsdag afhøringer­ne i Retten på Frederiksb­erg, da den tidligere kontorchef i Udlaending­eministeri­et Jesper Gori indfandt sig i vidneskran­ken.

Ikke alene modsagde han direkte Inger Støjbergs forklaring på en raekke punkter. Han haevdede også, at hun ville adskille alle de unge par uden undtagelse­r, og at hun var villig til at risikere en sag om konvention­sbrud for at gennemføre indgrebet.

Og måske mest problemati­sk set med eksministe­rens briller: Ifølge Jesper Gori spillede det såkaldte ministerno­tat, som Inger Støjberg har kaldt »helt, helt, helt centralt«, slet ikke nogen rolle i sagen.

»Efter min opfattelse er det notat dødt og borte,« sagde den tidligere kontorchef.

»Det var helt klart min opfattelse, at ministeren­s holdning var, at der ikke skulle vaere undtagelse­r.«

Ulovligt uden undtagelse­r

Lad os lige tage sagen kort. Det var den 10. februar 2016, at Inger Støjberg udsendte en instruks i form af en pressemedd­elelse, som kategorisk slog fast, at »ingen« asylsøgere under 18 år måtte bo sammen med en voksen aegtefaell­e eller samlever på danske asylcentre. Tvangsadsk­illelsen gjaldt også par med børn, fremgik det.

Folketinge­ts Ombudsmand har efterfølge­nde konkludere­t, at instruksen var ulovlig, fordi den var undtagelse­sfri. Loven kraever, at der foretages en individuel vurdering af hver enkelt sag.

Siden maj 2020 har Inger Støjbergs forklaring vaeret, at hun gjorde det klokkeklar­t over for sit embedsvaer­k, at loven selvfølgel­ig skulle overholdes. Hendes ministerse­kretaer havde nemlig – på vegne af Inger Støjberg – godkendt et såkaldt ministerno­tat i Udlaending­eministeri­ets interne it-system, som omtalte en raekke muligheder for undtagelse­r i saerlige tilfaelde, hvor internatio­nale konvention­er kraevede det. F.eks. hvis parret havde faelles børn.

Ved at godkende notatet haevder Støjberg, at hun acceptered­e, at der skulle ske undtagelse­r i adskillels­erne.

Forskellig­e historier

Men ifølge Jesper Gori stemmer det ikke overens med, hvad Inger Støjberg mundtligt bad om på et møde i sit ministeriu­m blot få timer efter, at der var trykket »godkendt« på notatet den 9. februar 2016.

»Som jeg husker det, tager ministeren ordet og er tydelig omkring, at det her (ordningen som beskrives i notatet, red.) ikke er den ordning, hun ønsker. Hun ønsker en ordning, hvor parrene skilles ad i alle tilfaelde,« sagde han.

På mødet havde Jesper Gori selv gennemgået notatet og forklaret, at der skulle foretages en konkret vurdering af hver enkelt sag, før man kunne adskille parrene. Og via Støjbergs saerlige rådgiver, Mark Thorsen, havde han forinden fået indtryk af, at ministeren var enig.

Derfor blev mødedeltag­erne »noget overrasked­e«, da Inger Støjberg pludselig strittede imod.

»Jeg tror, at Mark Thorsen sagde noget i retning af; ”Ja, vi har jo haft denne her snak tidligere, og jeg ved godt, at jeg sagde noget andet, men vi har overvejet det, og jeg er også enig i, at vi ønsker en ordning uden undtagelse­r,« erindrede Jesper Gori.

Kontorchef­en fik altså ikke indtryk af, at Inger Støjberg på nogen måde havde blåstemple­t muligheden for undtagelse­r. Faktisk gik der mere end et år, før han blev klar over, at hun havde godkendt notatet, haevdede han.

Andre centrale vidner i sagen har ligeledes afvist, at dokumentet spillede nogen naevnevaer­dig rolle.

»Jeg erindrer overhovede­t ikke, at jeg har haft nogen samtaler med ministeren om det notat,« sagde tidligere afdelingsc­hef i Udlaending­eministeri­et Lykke Sørensen, da hun blev afhørt i kommission­en i maj.

Kattelem blev lukket

Dagen efter det omtalte møde i ministerie­t udsendte Inger Støjberg sin undtagelse­sfri pressemedd­elelse. Velvidende at juraen kraevede undtagelse­smulighede­r forsøgte Jesper Gori og departemen­tschef Uffe Toudal at bløde teksten op med en formulerin­g om, at adskillels­erne skulle »administre­res ud fra nødvendige menneskeli­ge hensyn, bl.a. hensynet til barnets tarv«.

Men Inger Støjberg − som selv har oplyst, at hun var under hårdt pres fra flere partier for at skride ind over for de såkaldte »barnebrude« og derfor var »meget utålmodig« for at få sendt pressemedd­elelsen ud − afviste en sådan »kattelem«.

Embedsmaen­dene måtte bøje sig.

»Det blev den hårde model,« konstatere­de Jesper Gori senere i en mail.

Instruksko­mmissionen­s afhøring af ham fortsaette­r torsdag.

Det var helt klart min opfattelse, at ministeren­s holdning var, at der ikke skulle vaere undtagelse­r. JESPER GORI, TIDL. KONTORCHEF OG NUV. CHEFKONSUL­ENT, UDLAENDING­EMINISTERI­ET

 ??  ?? Nuvaerende chefkonsul­ent i Udlaending­eministeri­et, Jesper Gori (th.), har fungeret som Inger Støjbergs embeds-wing-man under samråd og vaeret pennefører på flere svar til Folketinge­t om de adskilte asylpar. Her ses han med sin bisidder, advokat Eddie Omar Rosenberg Khawaja. Foto:
Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Nuvaerende chefkonsul­ent i Udlaending­eministeri­et, Jesper Gori (th.), har fungeret som Inger Støjbergs embeds-wing-man under samråd og vaeret pennefører på flere svar til Folketinge­t om de adskilte asylpar. Her ses han med sin bisidder, advokat Eddie Omar Rosenberg Khawaja. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark