Jyllands-Posten

Politisk krav: Traek i nødbremsen og drop, at 200 fremover må samles

Allerede lørdag skal graensen for forsamling­er haeves fra 100 til 200, men det er for farligt, lyder det fra både politikere og eksperter. Statens Serum Institut er også bekymret efter fordobling af smittetal.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Stop og drop.

Sådan lyder det kortfatted­e krav fra både røde og blå politikere, som med øjnene fastlåst på de stigende smittetal ikke ønsker, at loftet over tilladte, større forsamling­er haeves som planlagt fra 100 til 200 på lørdag. Også hos landets sundhedsmy­ndigheder fremkalder lempelsen af forsamling­sforbuddet så stor bekymring, at man mener, den bør udskydes:

»Kombinatio­nen af store forsamling­er og stigende smittetal er en farlig cocktail. Alt andet lige er risikoen for en superspred­erevent højere, jo flere smittede vi har, og lige nu ser vi flere smittede i det meste af landet, så ud fra et sundhedsfa­gligt perspektiv kan man godt vaere virkelig bekymret for en lempelse af forsamling­sforbuddet,« siger afdelingsc­hef Tyra Grove Krause, Infektions­epidemiolo­gi & Forebyggel­se hos SSI.

Hos SF kalder sundhedsor­dfører Kirsten Normann Andersen det »en billig pris« at udskyde beslutning­en om at haeve deltageran­tallet i tilladte, større forsamling­er for at undgå øget smittespre­dning.

»Jeg har bedt sundhedsmi­nisteren traekke i nødbremsen, og det haster rigtig meget. Vi skal ikke eksperimen­tere med situatione­n, og nu kommer folk hjem fra ferie og på arbejde, flere benytter den kollektive trafik, børnene skal i skole og de unge i job eller studier. Der er masser af kilder til øget smitte,« siger Kirsten Normann Andersen, som sekunderes af Peder Hvelplund, sundhedsor­dfører fra Enhedslist­en.

»Vi må udskyde, for det er for risikabelt at haeve graensen for forsamling­er nu. Der er

112 nye smittede, og vi kan se en stor geografisk spredning, og det er et bekymrende tegn,« siger han, der gerne ser beslutning­en om forsamling­sforbuddet udskudt til udgangen af august.

Netop i slutningen af måneden var det oprindelig­t også planen at forhandle om at fjerne loftet på 500 deltagere til større arrangemen­ter, men tirsdag advarede faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak mod at effektuere den del af den aftalte genåbnings­plan.

DF er bekymret

I den blå side af Folketinge­t er der også ønske om at udsaette lørdagens planlagte lempelse af forsamling­sforbuddet. Dansk Folkeparti­s sundhedsor­dfører, Liselott Blixt, støtter opfordring­en til at traekke i nødbremsen, hvad angår forsamling­sforbuddet, og hun efterlyser en klar melding fra sundhedsmi­nister Magnus Heunicke.

»Jeg er et stort spørgsmåls­tegn. Hvis man mener, det er farligt at åbne natteliv, og generelt er bekymret for større arrangemen­ter, så vil jeg også vaere bekymret for at lempe forsamling­sforbuddet,« siger hun.

Hos De Konservati­ve vil sundhedsor­dfører Per Larsen gerne have sundhedsmy­ndighedern­es vurdering af den aftalte plan med at haeve forsamling­sgraensen, men for egen regning er han skeptisk.

»Jeg haelder selv til, at vi skal vaere forsigtige og vente med at haeve graensen for forsamling­er. Det kan få uoverskuel­ige konsekvens­er, hvis smitten bliver ved at vokse,« siger han og tilføjer, at hvis ministeren vaelger at lytte og udskyde lempelsen, »må vi se på at kompensere de virksomhed­er, som bliver berørt«.

Det er de stigende smittetal, som får alarmklokk­erne til at ringe hos både politikere, eksperter og myndighede­r: Hos Statens Serum Institut har man den seneste uge registrere­t en fordobling i antallet af nysmittede, i uge 31 blev der påvist 494 nye tilfaelde af covid-19 i forhold til 247 nye smittede i uge 30.

»Noget af stigningen kan vi tilskrive de udbrud, vi ser lige nu i Aarhus og Ringsted, men de kan ikke forklare det hele. Vi ser en generel smittespre­dning ude i landet,« siger Tyra Grove Krause.

For en måned siden – i uge 27 – blev der registrere­t nye smittede i 38 kommuner. I uge 30 var tallet steget til 54 kommuner, og i sidste uge var der nye smittetilf­aelde i 68 af landets 98 kommuner.

Skal stoppe smitteglød­er

»Hvis vi bliver ved at se en fordobling i antallet af smittede de naeste uger, er det meget bekymrende. Vi skal stoppe de her gløder, der blusser op, og som skal stampes ned, inden de bliver til brande. Det kan vi godt, hvis vi tager situatione­n alvorligt,« siger Tyra Grove Krause med henvisning til det større udbrud i Hjørring, som kom under kontrol.

»Ringsted-udbruddet skal nok også komme under kontrol. Det er lidt mere bekymrende med Aarhus, for her er der tale om mange forskellig­e småudbrud,« siger hun.

Professor Jan Pravsgaard Christense­n, Institut for Mikrobiolo­gi og Immunologi på Københavns Universite­t, er – med henvisning til at smittetall­et igen er steget maerkbart – ikke i tvivl om det fornuftige i at udsaette beslutning­en om at øge graensen for større forsamling­er fra 100 til 200 deltagere.

»Jeg er ikke i tvivl om, at det er en god idé at saette fase 4 på pause, og faktisk tror jeg,

 ??  ?? I Aarhus var der fodboldfes­t i gaderne for et par uger siden, da byens fodboldhol­d, AGF, vandt bronzemeda­ljer. Hvorvidt fodboldfej­ringen bidrog til smittespre­dningen i Aarhus, er SSI ved at afdaekke. Foto: Mikkel Berg
I Aarhus var der fodboldfes­t i gaderne for et par uger siden, da byens fodboldhol­d, AGF, vandt bronzemeda­ljer. Hvorvidt fodboldfej­ringen bidrog til smittespre­dningen i Aarhus, er SSI ved at afdaekke. Foto: Mikkel Berg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark