Jyllands-Posten

»Denne eksplosion besegler Libanons kollaps«

Libanons hovedstad talte onsdag sine døde og sårede efter en gigantisk eksplosion, der har lagt halvdelen af byen i ruiner. Imens ulmer vreden mod politikern­e.

-

te, de bor begge alene inde i byen. Forbindels­en var meget usikker, og det var svaert at komme igennem til dem, men de er – gud ske tak og lov – begge uskadte,« forklarer hun.

Guvernøren i Beirut, Marwan Abboud, oplyser ifølge Ritzau, at mellem 250.000 og 300.000 mennesker nu står uden hjem.

Spaedbarn forsvundet

I timerne efter eksplosion­en var byen ét stort kaos. Blødende mennesker forsøgte at nå frem til sygehusene, mange fik hjaelp af raske, som tog ukendte, sårede med i biler og på motorcykle­r, så de kunne blive behandlet.

Andre ledte efter deres kaere i gaderne og på de sociale medier. Soha Zaiters venindes bror fandt kort efter eksplosion­en et efterladt spaedbarn.

»Han kunne ikke finde foraeldren­e og valgte derfor at dele et foto af hende på internette­t. Fotoet blev hurtigt spredt, og hendes foraeldre kom til sidst for at hente hende.«

Imens kaempede laeger og sygeplejer­sker for at hjaelpe de tusinder af sårede. Sygehusene i landet er i forvejen overfyldte og ramt af coronaviru­ssen og manglende ressourcer. Tirsdag kom så smadrede vinduer, mangel på strøm og på blod oven i raekken af problemer.

Udenfor begyndte resten af indbyggern­e i de ødelagte områder at redde, hvad reddes kunne.

»Det er skraemmend­e at gå i gaderne. Alt er ødelagt. Folk forsøger at finde ud af, hvad de kan tage med fra de ødelagte huse. De, der ikke har noget sted at tage hen, forsøger at finde ud af, hvordan de kan reparere deres huse,« forklarer Soha Zaiter.

Også butiksrude­rne er vaek:

»Nu går de ansatte rundt og samler glasset fra de splintrede ruder op. Skraldespa­nde og containere er fulde af ødelagte møbler, metal og glas.«

Vinduerne i Soha Zaiters lejlighed røg også, men:

»Så laenge vi er i sikkerhed, gør det ikke noget,« forklarer hun, der onsdag ville have sin mor ud af Beirut, idet der var forlydende­r om, at luften var giftig på grund af eksplosion­en.

Angsten inderst inde

Spørger man hende flere gange, indrømmer hun, at hun »er bange inderst inde«, men i første omgang har hun kastet sig over arbejdet og er begyndt at skaffe mad og andre forsyninge­r til de mange indbyggere, der står tilbage som hjemløse.

»Folk har ikke mulighed for at lave mad selv. En masse frivillige er gået i gang med at hjaelpe. De deler mad ud og forsøger at få kontakt til vores donorer og madleveran­dører for at se, hvordan de kan hjaelpe os.«

Også Danmarks ambassade i Beirut samt boliger for de danske medarbejde­re blev ramt af eksplosion­en, meddelte ambassadør Merete Juhl onsdag. Der opholdt sig ingen på ambassaden på tidspunkte­t for eksplosion­en. Merete Juhl har ikke tal på, hvor mange danskere der opholder sig i hovedstade­n, men pga. coronakris­en er turismen i øjeblikket staerkt begraenset.

Flere lande, herunder også Danmark, har meddelt, at de vil hjaelpe Libanon, der i forvejen er hårdt ramt, forklarer Merete Juhl til Ritzau:

»Denne eksplosion kommer på et tidspunkt, hvor landet er i dyb økonomisk krise. Vi har set et naermest økonomisk kollaps de seneste par måneder, hvor halvdelen af befolkning­en er røget ud i fattigdom.«

Ifølge lokale myndighede­r vil det koste mindst 3 mia. dollars, altså knap 19 mia. kr., at genopbygge byen. Libanons regering meddelte onsdag ved et pressemøde, at der indføres to ugers undtagelse­stilstand i Beirut efter eksplosion­en.

Vrede imod politikern­e

Det vides endnu ikke, hvorfor eksplosion­en fandt sted. Chefen for havnen i Beirut siger ifølge Reuters, at der ikke var oplagret noget spraengsto­f sammen med ammoniumni­tratet, som altså er kunstgødni­ng og detonerer ved opvarmning.

Reuters naevner også, at eksplosion­en kom tre dage før afgørelsen i en retssag imod fire medlemmer af organisati­onen Hizbollah. De er mistaenkt for at stå bag den bombe, som i 2005 draebte Libanons tidligere premiermin­ister Rafik al-Hariri og 21 andre personer.

Mange lokale vurderer dog, at eksplosion­en skyldes, at der er blevet sjusket med sikkerheds­foranstalt­ningerne i varehuset på havnen. Ifølge Libanons praesident, Michel Aoun, har ammoniumni­tratet ligget der i seks år. Han har lovet befolkning­en, at det nu bliver undersøgt, hvad der er sket, og at de ansvarlige vil blive straffet hårdt.

Men mange libanesere bebrejder allerede nu politikern­e, som i flere årtier har ladet korruption­en og fattigdomm­en vokse. Allerede før eksplosion­en var der store demonstrat­ioner mod regeringen og politikern­e over de stadig ringere leveforhol­d.

»Denne eksplosion besegler Libanons kollaps. Jeg bebrejder helt klart den ledende klasse,« sagde Hassan Zaiter, 32, direktør for et staerkt ødelagt hotel i centrum af Beirut, til Reuters.

»Vi havde den økonomiske krise, den politiske ustabilite­t, covid-19, det libanesisk­e punds styrt, et land i fallit. Jeg ser på Beirut, og jeg ved ikke, hvad der er tilbage af vores land. Jeg ved ikke, hvad der venter os,« lød ordene fra en kvinde, som opholdt sig på havnen oven på eksplosion­en, ifølge Le Monde.

 ??  ?? Den ufatteligt kraftige eksplosion, der menes at vaere forårsaget af en opstået brand i en lagerbygni­ng på havnen, har ødelagt store dele af havneområd­et og byen bagved. Foto: AFP
Den ufatteligt kraftige eksplosion, der menes at vaere forårsaget af en opstået brand i en lagerbygni­ng på havnen, har ødelagt store dele af havneområd­et og byen bagved. Foto: AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark