Jyllands-Posten

Eksplosion­en i Beirut er en parallel til Oklahoma-bomben

Ammoniumni­trat er almindelig gødning, der detonerer ved hurtig opvarmning. Ingen risiko ved lagre i Danmark, vurderer en ekspert.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent SARAH KOTT jan.lund@jp.dk sarah.kott@jp.dk

Klokken var 9.02, datoen den 19. april og året 1995, da en tilsynelad­ende ganske almindelig formiddag i Oklahoma City blev forvandlet til tragedie og ødelaeggel­se.

Bombningen af Alfred P. Murrah-bygningen i den amerikansk­e delstats hovedstad er stadig det vaerste terrorangr­eb i USA’s historie begået af amerikaner­e og i omfang og skader kun overgået af al-Qaeda-aktionen i New York den 11. september 2001.

Bomben, der sendte 168 mennesker i døden og en tredjedel af den syv etager høje regeringsb­ygning i grus, var konstruere­t med ammoniumni­trat. Det samme eksplosive stof, som lagde dele af havneområd­et i Beirut i ruiner.

Egentlig er det helt almindelig gødning, som enhver landmand har glaede af. Men under saerlige omstaendig­heder og sammensaet­ninger kan stoffet udvikle sig til en højeksplos­iv blanding, der detonerer, hvis det bliver for varmt eller bliver udsat for en gnist eller åben ild.

Seks år på havnen

Tilsynelad­ende har de 2.750 tons, der eksplodere­de i Beirut, ligget i en lagerbygni­ng på havnen i seks år efter at vaere blevet konfiskere­t af myndighede­rne. Så laenge det blot opbevares under almindelig­e forhold, er ammoniumni­trat ufarligt. Det står endnu uklart, om det var skødesløsh­ed, et haendeligt uheld eller et terrorangr­eb, der udløste eksplosion­en i den libanesisk­e hovedstad.

Oklahoma-bomben var et nøje udtaenkt anslag mod den amerikansk­e regering. Sammen med to medsammens­vorne havde Timothy McVeigh, en ensom ulv på den radikale amerikansk­e højrefløj, i et halvt år arbejdet på at konstruere en bombe af ammoniumni­trat.

Systematis­k indkøbte, samlede eller stjal de ingrediens­er, våben og vaerktøj til aktionen. Dagen før samlede de bomben i ladet på en lejet Ryder-flyttevogn, og tidligt om morgenen rullede McVeigh den op foran regeringsb­ygningen i det centrale Oklahoma.

En tredjedel kollapsede

Han parkerede den ved en afsaetning­splads efter at have taendt to vaeger, smed nøglerne fra sig på fortovet, inden han steg ind i den flugtbil, som han og en sammensvor­en havde placeret et par gader vaek.

Eksplosion­en var så kraftig, at en tredjedel af bygningen kollapsede med det samme. Af de 168 døde, var flere børn fra en børnehave, der blev lagt i ruiner.

McVeigh blev arresteret blot halvanden time senere. Stoppet af en politibetj­ent for at køre uden gyldigt kørekort og for ulovlig våbenbesid­delse. Det lykkedes hurtigt at etablere forbindels­en mellem ham og bomben, og senere blev hans hovedmedsa­mmensvorne, Terry Nichols, arresteret i sit hjem.

Retssagen mod McVeigh blev relativt ukomplicer­et. Bevisbyrde­n var overvaelde­nde. Han blev dødsdømt og henrettet med en giftsprøjt­e den 11. juni 2001 i et faengsel i Indiana. Den i dag 65-årige Terry Nichols blev efter flere retssager idømt et større antal livstidsdo­mme uden mulighed for benådning og sidder i dag i et maksimumsi­kret faengsel i Colorado i en blok sammen med andre bombemaend som Ramzi Yousef (første bombning af Twin Towers i New York) og Ted Kaczynski (Unabombere­n, der gennem pakker og breve draebte tre og sårede 28 i en 17 år lang kampagne).

Flere andre katastrofe­r

Allerede i 1947 var en eksplosion af ammoniumni­trat årsag til den hidtil vaerste katastrofe i USA’s industriel­le historie. I Port of Texas i Galveston-bugten detonerede lasten af over 2.000 tons ammoniumni­trat i det franske fragtskib ”Grandcamp”. Eksplosion­en er blevet beskrevet som en af de største ikke-nukleare eksplosion­er i historien. Brand og skader bredte sig til til olie- og kemikaliel­agre i hele havneområd­et, ødelagde over 1.000 bygninger, udløste en tsunami og kostede 581 mennesker livet.

På en fabrik med ammoniumni­trat i Toulouse, Frankrig, døde 31 personer i 2001 under en eksplosion. På en kunstgødni­ngsfabrik i Texas, USA, døde 15 under en eksplosion i 2013.

Også herhjemme findes der større lagre med ammoniumni­trat til brug i kunstgødni­ng. Ikke desto mindre afviser ph.d. i kemi og sikkerheds­leder ved Institut for Kemi ved Aarhus Universite­t Peter Hald umiddelbar­t, at en katastrofe som den i Beirut vil kunne ske herhjemme.

»Jeg tror, at det er meget usandsynli­gt, at det sker i Danmark. Fra FN’s side har man klassifice­ret kemikalier og angivet, hvilke kategorier der må opbevares sammen med ammunition, og ammoniumni­trat er ikke én af dem,« forklarer Peter Hald. Han fortsaette­r: »I landbrugss­ektoren bruger man en masse gødning, men man opbevarer det på den rigtige måde, sammen med brandslukn­ingsudstyr og i afmålte maengder og ikke uden en beredskabs­plan.«

Stramme regler

Ammoniumni­trat er tidligere blevet brugt til fremstilli­ngen af andre terrorbomb­er end den i Oklahoma City. Derfor vedtog EU i 2008 regler, som betyder, at gødning med over 16 pct. kvaelstof fra ammoniumni­trat kun må saelges til virksomhed­er, der er registrere­t hos myndighede­rne.

Hvis man køber gødning med mere end 28 pct. kvaelstof fra ammoniumni­trat, skal man melde det til Landbrugss­tyrelsen, fem dage før man indfører det i landet.

»Den største risiko er, at hvis der går ild i gødningsla­gre, kan der opstå nitrøse gasser, som er giftige, men der kommer ikke en eksplosion ud af det,« siger Peter Hald.

Den største risiko er, at hvis der går ild i gødningsla­gre, kan der opstå nitrøse gasser, som er giftige, men der kommer ikke en eksplosion ud af det. PETER HALD, SPRAENGSTO­FEKSPERT

 ??  ?? Ødelaeggel­serne af Alfred Murrah Federal Building i Oklahoma City var omfattende, da Timothy McVeigh havde bragt sin bombe til spraengnin­g.
168 mennesker døde.
Foto: Jim Argo/AP
Ødelaeggel­serne af Alfred Murrah Federal Building i Oklahoma City var omfattende, da Timothy McVeigh havde bragt sin bombe til spraengnin­g. 168 mennesker døde. Foto: Jim Argo/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark