Jyllands-Posten

I skyggen af corona blev migrantbør­n skjult på hemmelige hoteller

En praest i Phoenix kaemper for at få svar om migrantbør­n, som Trump-regeringen har tilbagehol­dt på hemmelige hoteller.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent ED KASHI Fotograf heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Pastor Angel Campus har gode kontakter hos ICE, USA’s fremmedpol­iti. Sådan har det vaeret, siden praesten fra Monte Vista Cross Cultural Church i Arizonas hovedstad, Phoenix, for små to år siden reagerede på en tv-appel.

ICE bad om hjaelp til at håndtere migranter, når de blev frigivet efter at have søgt asyl. Snart begyndte der at ankomme busfulde – nogle gange tre busser om ugen – med centralame­rikanske migranter.

Campus’ kirke gav husly, indtil de nytilkomne – med en fodlaenke om anklen – kunne rejse videre til familie eller venner, der havde lovet myndighede­rne at sponsere dem under asylproces­sen.

Men da den mexicanska­merikanske praest forleden ringede til sine kontakter i ICE og stillede spørgsmål i en konkret sag, var der tavshed i den anden ende af røret.

»Jeg plejer at få et svar. Ikke denne gang,« konstatere­r

Campus på sit lille, mørke kontor i kirken, hvor airconditi­onanlaegge­t kører på fuldt blus.

»De sagde kun, at der var tale om en saerlig situation.«

Sagen, som Campus spurgte om, handler om migrantbør­n.

De seneste måneder har et privat firma hyret af USA’s fremmedpol­iti i hemmelighe­d tilbagehol­dt migrantbør­n helt ned til etårsalder­en på hoteller, indtil ICE med henvisning til saerlige regler, som under coronapand­emien reelt har lukket USA’s asylsystem, kunne deportere dem. Det afslørede nyhedsbure­auet AP i forrige uge.

”Transports­pecialiste­r"

Sammenlagt havde det private firma, som på sin hjemmeside kalder sig en ”transports­pecialist”, brugt tre hoteller i Texas og Arizona naesten 200 gange. Samtidig stod mange af de mere end 10.000 sengeplads­er, som USA’s offentlige system selv råder over til formålet, tomme.

Afsløringe­n har fået borgerrets­grupper til at beskylde USA’s fremmedpol­iti for at skabe et parallelsy­stem, hvor de uden at skulle stå til regnskab kan udvise børn, selv om mindreårig­e under amerikansk lov for bekaempels­e af menneskeha­ndel skal gives saerlig beskyttels­e.

Pastor Campus blev involveret, da en borgerrets­gruppe ringede ham op og bad om hjaelp.

»De kender dig. Vi har brug for din stemme,« lød appellen.

Sammen forsøger de nu at få Arizonas demokratis­ke senator til at bruge sin magt til at afkraeve svar fra ICE om børnenes skaebne.

Pastor Campus er endnu ikke parat til at drage nogen konklusion­er. Han vil først have alle fakta på plads.

»Men hvorfor sender de dem ikke til deres familie eller venner af familien. Der ville de have det bedre,« spørger Campus, som vanemaessi­gt har sin ene hånd liggende på Biblen på skrivebord­et foran sig.

»De kan også sende dem hertil. Kirken har i sin medlemskre­ds en masse aeldre damer, som gerne vil hjaelpe. Men vi har brug for informatio­ner om, hvad der foregår.«

I Phoenix blev børnene holdt på et Hampton Innhotel naer lufthavnen, men hotelejere­n har nu opsagt kontrakten med det pågaeldend­e firma. Det er ikke forretning­er, som vi ønsker at blive forbundet med, skrev hotellet i en pressemedd­elelse.

Børnenes skyld

ICE naegter stadig at forklare situatione­n og fortaelle, hvor børnene opholder sig. USA’s fungerende minister for national sikkerhed, som ICE sorterer under, er heller ikke vendt tilbage med svar efter en forespørgs­el fra borgmester­en i Phoenix.

Pastor Campus sukker. Han har set børn blive udnyttet af migranter til at komme ind i USA, og han har set børn blive behandlet dårligt af det amerikansk­e system. For to år siden udløste det bl.a. ramaskrig, da Trump-regeringen begyndte at splitte familier for at afskraekke andre fra at komme.

»Men hvorfor skal det gå ud over børnene. Hvilken skyld har de for deres foraeldres beslutning­er,« spørger Campus.

Han er bekymret over hemmelighe­dskraemmer­iet.

»Ingen ved noget, før de bliver taget på fersk gerning, og sådan er det ikke meningen, at et retssamfun­d skal fungere.«

 ??  ?? Praesten Angel Campus, som her ses i sin kirke i Arizonas hovedstad, Phoenix, rakte i 2018 hånden op, da USA's fremmedpol­iti ICE bad om hjaelp til at håndtere migranter. Nu forsøger han at hjaelpe med at finde ud af, hvorfor
ICE har hyret et privat selskab til at tilbagehol­de børn på et hotel.
Praesten Angel Campus, som her ses i sin kirke i Arizonas hovedstad, Phoenix, rakte i 2018 hånden op, da USA's fremmedpol­iti ICE bad om hjaelp til at håndtere migranter. Nu forsøger han at hjaelpe med at finde ud af, hvorfor ICE har hyret et privat selskab til at tilbagehol­de børn på et hotel.
 ??  ?? Praesten Angel Campus holder hånden over Biblen, mens han sidder ved sit skrivebord.
Praesten Angel Campus holder hånden over Biblen, mens han sidder ved sit skrivebord.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark