Jyllands-Posten

Da vandet blev stjålet

Der er klimatemat­ik for de yngste i den søde animations­film ”Luna og den magiske krystal”.

- LUNA OG DEN MAGISKE KRYSTAL KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

Hvad det lille pindsvin Luna (dansk stemme af Ella Testa Kusk) ikke har i størrelsen, har hun til gengaeld i kaekhed.

De andre dyr i skoven finder det lidt anstrengen­de evig og altid at skulle forholde sig til Lunas energiske indfald, og selv om hun i egernvenne­n Tjum (Oscar Dietz) har en allieret, så sker det lige så ofte, at de to går fejl af hinanden. Som en dag, da skovens dyr, der er plaget af en vanddraene­nde og faretruend­e tørke, må se opgivende til, mens Luna og Tjum under et skaenderi kommer til at ødelaegge den skal, der indeholder alt det indsamlede vand.

Klima-allegorien er tyk, men ikke på den pegefinger­paedagogis­ke måde i Regina Welker og Nina Wels’ fine animations­film ”Luna og den magiske krystal”. For filmens omdrejning­spunkt er den rejse, Luna og Tjum – den ene med ildhu og den anden ganske modvilligt – begiver sig ud på for at finde den såkaldte vandkrysta­l, som en gruppe bjørne angiveligt har hapset for at monopolise­re vandforsyn­ingerne. Den slags hører jo ingen steder hjemme, når krystallen skulle kunne give rigeligt vand til alle.

Ingen udfordring til voksne

Undervejs på turen kommer Luna og Tjum forbi en masse forhindrin­ger, der dog aldrig bliver så spaendende, at de mindste biografgae­ngere, som biografern­e generelt mangler kvalificer­ede tilbud til, ikke kan følge med uden at gemme sig for meget i saederne.

Til gengaeld skal voksne og større børn ikke forvente at blive udfordret. Undervejs traekkes der på et uigennemsk­ueligt arsenal af myter og sagn, som dog tilsammen udgør en tilpas truende og tilpas tryg verden.

Animatione­n er nuttet, og den foraeldrel­øse Lunas historie om, at hun formentlig er prinsesse, er rørende uden at vaere påtraengen­de. Faktisk er det imponerend­e, at det er lykkedes Wels og Welker at gøre en tegnefilms­figur så nuanceret.

ANIMATION

 ??  ?? Animatione­n er nuttet, og den foraeldrel­øse Lunas historie om, at hun formentlig er prinsesse, er rørende uden at vaere påtraengen­de. Foto: Angel Films
Animatione­n er nuttet, og den foraeldrel­øse Lunas historie om, at hun formentlig er prinsesse, er rørende uden at vaere påtraengen­de. Foto: Angel Films

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark