Jyllands-Posten

Når et »undskyld« ikke er nok

-

For et år siden gav statsminis­ter Mette Frederikse­n – som en af sine første embedshand­linger – en officiel undskyldni­ng til Godhavnsdr­engene.

»I stedet for støtte og undervisni­ng blev I sat til arbejde, som ingen spinkel barnekrop kan klare. I stedet for omsorg fik I taesk. I stedet for varme blev I mødt med ydmygelser og overgreb. På vegne af hele Danmark – undskyld.«

Naeppe ret mange danskere var uenige i det budskab, men den opfattelse vil hurtigt kunne aendre sig, eftersom 15 af Godhavnsdr­engene nu har meddelt, at de vil staevne staten med krav om mindst 4,5 mio. kr. i erstatning for de svigt og overgreb, som de for 50 til 70 år siden var udsat for på Drenge- og Skolehjemm­et Godhavn.

For et år siden forklarede Poul-Erik Rasmussen, formand for den davaerende Landsforen­ingen Godhavnsdr­engene, at det, der virkelig betød noget, var at få en officiel undskyldni­ng. Det drejede sig ikke om økonomisk kompensati­on.

»Pengene betyder ikke fem flade øre, for vi har aldrig gået efter pengene,« lød hans budskab.

Poul-Erik Rasmussen er ikke blandt sagsøgerne og er derfor ordholdend­e, men han har tydeligvis ikke talt på vegne af de 15, der nu kraever erstatning.

Bevisførel­sen bliver ingenlunde let, da den skriftlige dokumentat­ion er beskeden, og derfor meddeler advokat Mads Pramming, at det, der skal baere sagen igennem, dels er Godhavnsra­pporten fra 2011, dels den officielle undskyldni­ng, som statsminis­ter Mette Frederikse­n har givet »på vegne af hele Danmark«.

Isoleret set kan man godt forstå, at nogle af Godhavnsdr­engene mener sig berettiged­e til erstatning; også selv om pengene for hovedparte­ns vedkommend­e måtte komme så relativt sent i livet og naeppe vil kunne kompensere for det levnedsfor­løb, som de hver isaer har haft, og som tillige kan rumme negative elementer, der beviseligt ikke vil kunne føres tilbage til opholdet på institutio­nen i Tisvildele­je.

En anden dimension er, at de 15 Godhavnsdr­enge med deres sagsanlaeg de facto saetter en stopper for imødekomme­lse af alle fremtidige krav fra andre borgere og gruppering­er om officielle undskyldni­nger. Hvis de, der måtte mene sig berettiged­e til en sådan undskyldni­ng, alligevel agter at gå rettens vej, vil enhver forstandig regering og statsminis­ter afvise at undskylde og i stedet lade det vaere op til domstolene. Måtte sagsøgere opnå erstatning, vil dette blive set som en undskyldni­ng i pekuniaer form.

Godhavnsdr­engenes retsopgør med staten må forventes at gå hele vejen til Højesteret, da det er essentielt at få afgjort, hvorvidt en officiel undskyldni­ng som udtryk for politisk anerkendel­se af et systemsvig­t er ensbetyden­de med en anerkendel­se af skyld og derfor også et økonomisk ansvar.

Forhåbentl­ig er der ikke tale om en spektakula­er profilerin­gssag for et advokatfir­ma eller en interesseo­rganisatio­n, men tvivlen nager, da det ikke synes, som om at de involvered­e Godhavnsdr­enge har gennemtaen­kt de langsigted­e konsekvens­er af deres krav om erstatning.

Vi lever i en tid, da alt for mange mennesker er kraenkelse­sparate og uden betaenknin­gstid hopper ind i offerrolle­n. Hvad dette ad åre måtte kunne føre til af krav om officielle undskyldni­nger og erstatning­ssager, tør vi slet ikke taenke på, men hvis Godhavnsdr­engene står fast på søgsmålet mod staten, må det uigenkalde­ligt vaere slut med at undskylde for noget som helst.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark