Jyllands-Posten

Juan Carlos flygter til udlandet. Spanien står foran en afgrund

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Selv i disse coronatide­r er dette en for Spanien katastrofa­l nyhed: Ekskong Juan Carlos, mistaenkt for korruption og underslaeb, forlader uden varsel det land, han forestod igennem 39 år, oprindelig hyldet som fornyer, siden afsløret som kriminel parvenu.

Hans flugtagtig­e afrejse skal redde Sydeuropas sidste monarki. Vil det lykkes? Naeppe. Grunden under kongehuset begyndte at skride i 2012, da det røbedes – midt under finanskris­en – at kongen i selskab med sin danske elskerinde Corinna Larsen var på elefantjag­t i Afrika. Andre skandaler fulgte, altid penge og kvinder. I 2014 abdicerede Juan Carlos til fordel for sin søn, Felipe VI.

Afvigte søndag ankom ekskongen uanmeldt til Galicien. Mandag fortsatte han i bil eller båd til Portugal, hvorfra han fløj til Den Dominikans­ke Republik. Der beskyttes han, haevdes det i Catalonien, af Franjul-klanen, flygtninge fra Cuba, sukkermill­iardaerer og intimt forbundet med det cubanske eksilmiljø i Florida.

Sovjetunio­nen, Jugoslavie­n og Tjekkoslov­akiet opløstes for 30 år siden i deres naturlige bestanddel­e. Står Spanien over for et revolution­aert opbrud? Tre nye stater, Rest-Spanien, Catalonien og baskernes Euskadi, giver mening. En tilbageven­den til general Francos diktatur efter 1930’ernes borgerkrig skal ikke udelukkes. Los Borbónes, som de kaldes, ankom til den spanske trone i 1714 og har siden vist sig som vaerende depravered­e og uduelige, til tider bindegale. Tre gange blev de fordrevet, tre gange vendte de tilbage, senest i 1975, da den døende Franco erklaerede Juan Carlos for sin arvtager. Felipe har vaeret ude af stand til at samle et land, der ikke er et land, men en stat bestående af flere lande. Republikan­ske kredse omtaler ham hånligt som Felipe den Sidste.

Juan Carlos menes som statsoverh­oved at have tilegnet sig omkring 2 milliarder euro. I 2008 modtog han en returkommi­ssion på 80 millioner euro fra Saudi-Arabien. Af denne sum lod han efter sigende 65 millioner tilgå Corinna Larsen. Hun skulle hvidvaske pengene for ham, men foretrak at beholde dem.

Coronaen har foreløbig kostet Spanien 30.000 døde og 20 procent af bruttonati­onalproduk­tet. En såkaldt socialisti­sk regering naegter at discipline­re et ildelugten­de kongehus. Man naegter også at undersøge den seneste, hårrejsend­e afsløring: at davaerende premiermin­ister Felipe Gonzáles i 1980’erne oprettede en såkaldt anti-terrorenhe­d (GAL) med den opgave at snigmyrde formodede baskiske terroriste­r.

Til dette kommer Spaniens politiske fanger, ni catalanske politikere, som afsoner op til 13 års faengsel for såkaldte forbrydels­er uden hold i andre europaeisk­e lovbøger. Nye meningsmål­inger viser, at i Spanien som helhed foretraekk­er omkring 50 procent en republik. Af baskerne og catalonier­ne vil op til 70 procent en egen republik. Spanien står foran en afgrund. Demokratie­t udhules, retsstaten bøjes, kongehuset ligner en forgyldt svinesti. Raül Romeva, Catalonien­s tidligere udenrigsmi­nister, idømt 12 års faengsel for sine politiske meninger, sagde for nylig til mig i Lledoners-faengslet uden for Barcelona: ”Der findes ingen tredeling af magten i Spanien. Kongehuset er en del af statsappar­atet. Falder kongen, falder staten.”

Demokratie­t udhules, retsstaten bøjes, kongehuset ligner en forgyldt svinesti.

EU har travlt med Hongkong, Budapest og Warszawa, men freder Madrid. Kan udenrigsmi­nister Kofod give en forklaring? Kan statsminis­ter Frederikse­n?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark