Jyllands-Posten

Kernebegre­ber i den kristne tro er også centrale vaerdier for en moderne, demokratis­k velfaerdss­tat

- CARSTEN MULNAES sognepraes­t og formand for Taenketank­en Eksistense­n, Lillerød

Med et basundrøn identifice­rer Morten Messerschm­idt Danmark som et kristent land.

Dansk Folkeparti står i en identitets­krise, og udsagnet er identitets­politisk. Engang var Messerschm­idt erklaeret ateist. Nu genopliver han sit partis kulturkamp ved at saette kristendom på den politiske dagsorden.

I år er agurketid blevet istid, og ingen identitets­politisk markering synes under bagatelgra­ensen. Messerschm­idts ønske om at udmønte sin egen kristendom i konkrete politiske tiltag om kvoteflygt­ninge og ulandshjae­lp diskuteres allerede ”kristeligt” heftigt, men kan jo ikke lade sig gøre.

At Danmark er et kristent land, er imidlertid en relevant iagttagels­e. Vores indretning af velfaerdss­amfundet og vores demokratis­ke styreform er åndsbeslae­gtet med kristen kulturarv. Det kan illustrere­s med fire grundlaegg­ende kernebegre­ber i den kristne tro, der også er centrale vaerdier for en moderne demokratis­k velfaerdss­tat. Det er: frihed, barmhjerti­ghed, vaerdighed og hvile.

Frihed. »Med lov skal land bygges« – det er sandt. Jesu samtidige havde fundet sig til rette under en streng lovreligio­n. Men hans evangelium satte i stedet mennesker fri til at taenke, tale og forsamles.

At have frihed til at skelne mellem lov og evangelium blev derfor også en luthersk hovedtese. Et reformator­isk hovedskrif­t af Martin Luther er “Om et kristenmen­neskes frihed”.

Barmhjerti­ghed. Jesu fortalte lignelser. F.eks. dén om en barmhjerti­g samaritane­r, der spontant hjalp sin nødstedte fjende. Eller dén om arbejdere, der fik løn efter behov og ikke efter fortjenest­e. Jesus forkyndte, at Guds rige ikke kun var for dem, der selv gjorde krav på goderne, fordi de følte sig hjemme og på det rigtige hold.

Kristendom­mens bud på sameksiste­ns har derfor lighed med et velfaerdss­amfund, der ikke skeler til dine penge eller din religion. Naestekaer­lighed er mere end hjaelpsomh­ed, der kun raekker til dem, der ligner én selv.

Vaerdighed. Netop nu er den blevet et trist emne, hvor vi rystes over grov ydmygelse af de svageste. I vores praestatio­nssamfund taenker de mest privileger­ede måske, at de blot har den staerkeste­s ret til goder, de selv har skabt.

Vores menneskeli­ghed stammer imidlertid fra, hvem vi er, og ikke fra, hvad vi kan. Ved flere lejlighede­r gjorde Jesus derfor barnet til forbillede. Hermed understreg­es, at også den, der hverken kan saerlig meget eller ser ud af ret meget, har ukraenkeli­g vaerdighed.

Det gaelder også den gamle, den psykisk syge, den fattige. Man behøver ikke vaere kristen for at tale de svages sag. Men det er et inspireren­de perspektiv at se ethvert menneskes adel som skabt i Guds billede.

Hvile. Det er en vigtig orden for nyskabelse i tilvaerels­en. Derfor har vi seks ugers ferie.

Det er en luthersk arv at skelne mellem det verdslige og det åndelige regimente. I det verdslige arbejder vi, mens loven regulerer vores adfaerd, og politik styrer vores etik. Men hviledagen markerer tilvaerels­ens åndelige dimension.

Jesu opgør med religiøst tyranni tog ofte afsaet i datidens helligdags­lovgivning. Det skyldtes, at hviledagen blev ødelagt af religiøs pligt. Mennesket er ikke til for helligdage­ns skyld. Det er omvendt.

Derfor er der også forskel på kirkeklokk­er og minareters bønnekald. Vi hører ikke bedeslag som opfordring til religiøst fedteri for Gud.

“Kirkeklokk­en mellem aedle malme” er tvaertimod ligeså folkekaer som de oplyste kirker i nattemørke­t. Det er sikkert, fordi begge dele er vartegn for et gavmildt budskab om frihed, barmhjerti­ghed, vaerdighed og fred – og altså noget andet end en anmassende formaning til lydighed.

På den måde er det svaert at overhøre, at Danmark er et kristent land.

Vores indretning af velfaerdss­amfundet og vores demokratis­ke styreform er åndsbeslae­gtet med kristen kulturarv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark