Jyllands-Posten

Vi udskyder bare katastrofe­n

-

Gennem EU’s levetid har Tyskland til stadighed argumenter­et for en ansvarlig økonomisk politik, og ved euroens opståen for 20 år siden blev der fastsat et regelsaet for maksimalt underskud og maksimal gaeld på 60 pct. af bnp.

Som bekendt har mange lande i Sydeuropa gennem mange år oparbejdet en gaeld på mere end dobbelte, uden EU og ECB på nogen måde har grebet ind. Tvaertimod har ECB gennem italienere­n Mario Draghis lederskab udstedt gaeld, der vil løbe op i, hvad der svarer til 10.000 mia. kr., uden det på nogen måde har hjulpet Sydeuropas økonomi.

Pengene forsvinder i et stort sort hul, fordi landene ikke foretager de nødvendige strukturti­lpasninger. Nu vil EU systemet så også til at udstede gaeld oven i en i forvejen astronomis­k gaeld, hvor landene uden for euroen skal vaere medansvarl­ige for gaelden med argumentet om, at EU skal genrejses. Det bedrøvelig­e er, at der også før corona var store strukturel­le problemer i EU. Flere steder i

Sydeuropa op mod 50 procents ungdomsarb­ejdsløshed, uden EU har gjort noget ved det. Euroen har underminer­et konkurrenc­eevnen i landene uden for Tyskland pga. manglende strukturti­lpasning, samtidig med ungdommen flygter ud af Øst- og Sydeuropa til Nordeuropa, der kan opsuge arbejdskra­ften, med det resultat, at grøften mellem de rige og fattige lande i EU graves dybere og dybere.

Er det så Merkels gode hjerte, der er løbet af med hende for at redde Sydeuropa? Nej. Det er for at redde Tyskland. Hvis euroen bryder sammen, vil en efterfølge­nde D-mark blive opskrevet med op mod vel 40 pct. i forhold til de andre eurolande og underminer­e Tysklands konkurrenc­eevne. Det, der skal til for at redde EU, er massive investerin­ger i arbejdspla­dser i Syd- og Østeuropa, og hvis det hele ender i direkte tilskud til bundløse statskasse­r, vil vi bare udskyde pinen for en økonomisk gaeldskata­strofe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark