Jyllands-Posten

Trumps løgne og praleri ødelaegger ham

Taber Donald Trump praesident­valget til november, har han kun én at bebrejde: sig selv. Han har gjort det uacceptabl­e acceptabel­t, og der er tilsynelad­ende ingen ende på, hvor god han er. Når han selv skal sige det.

- DAVID TRADS forfatter, politisk kommentato­r Christian Kock

Der er en vittigheds­tegning, jeg har klippet ud af en avis, der er så rammende for alt det, som sker i USA: Scenen er et quizshow, som hedder ”Fakta er ligegyldig­t”, hvor en kvinde og en mand konkurrere­r.

Vaerten siger: ”Jeg er ked af det, Jeannie, dit svar er rigtigt, men Kevin råbte sit forkerte svar hen over dig, så han får pointene.”

Sådan er det i en nation med en praesident, som lyver uafbrudt.

Ifølge Washington Post, som tjekker alle Trumps udsagn, rundede han for en måned siden 20.000 (!) falske eller misvisende udsagn. Knap 16 om dagen! Mere end en hver anden time!

Det er så vildt, at avisen meddelte, at det ikke giver mening at sammenlign­e ham med tidligere praesident­er: ”Bedrag, vildlednin­ger, manipulati­on, bortforkla­ringer, absurd praleri, og i nogle tilfaelde, beviselige løgne, er kernen i hans politiske virke.”

Praesident­en strør om sig med grove angreb på alt og alle. Det unormale er blevet det normale. Det uacceptabl­e er blevet det acceptable. Hastighede­n, hvormed han lyver og manipulere­r, er fordoblet i det seneste år. Coronakris­en har kun gjort ondt vaerre.

Et opsigtsvae­kkende tv-interview i denne uge, hvor Axios, et digitalt medie, grillede praesident­en, udstillede to af hans vaerste traek – løgnene og praleriet.

Først løgnene om coronakris­en: Trump postulerer: ”Der er folk, der siger, at man kan teste for meget.”

Interviewe­ren spørger: ”Hvem siger det?”

Trump: ”Åh, laes manualerne, laes bøgerne.”

Interviewe­ren: ”Manualerne? Hvilke manualer?”

Trump: ”Laes bøgerne! Laes bøgerne!”

Interviewe­ren: ”Hvilke bøger?”

Da Trump ikke kan svare, skifter han emne – og påstår nu, at USA er blandt de lande i verden, der klarer krisen bedst. Journalist­en indvender, at dødstallet er blandt de højeste, men praesident­en afviser og fisker nogle grafer frem:

”Hvis du ser på dødsfald … Se den her grafik: USA står lavest i mange kategorier. Vi er lavest i verden.” Interviewe­ren: ”Lavest i verden?”

Trump: ”Lavere end Europa.” Interviewe­ren spørger ind til, hvad han mener med ”lavest og lavere”.

Praesident­en raekker ham et ark, og interviewe­ren siger: ”Ah, du taler om dødsfald som en andel af smittede. Jeg taler om dødsfald som andel af befolkning­en. Der står USA virkelig dårligt. Meget vaerre end Tyskland, Sydkorea.”

Trump: ”Sådan kan du ikke opgøre det.”

Interviewe­ren: “Hvorfor ikke?” Trump kan ikke svare.

Den slags bizarre løgne og manipulati­oner er dagligdag fra manden i Det Hvide Hus. Der er ingen tvivl om, at det i de seneste måneder, hvor USA’s coronakris­e er blevet vaerre og vaerre – nationen er i disse uger den med det højeste antal coronadøde i forhold til indbyggert­al – svaekker praesident­ens opbakning.

Så det evige praleri: Hans selvglaede hjaelper ham heller ikke – for tag bare hans ubegribeli­ge behov for at laegge afstand til netop afdøde John Lewis, en af USA’s fineste borgerrets­forkaemper­e.

Interviewe­ren spørger praesident­en om, hvordan han tror, at historien vil huske Lewis:

”Det ved jeg ikke. Det aner jeg virkelig ikke. Jeg kender ham ikke. Han valgte at udeblive fra min indsaettel­se. Det var en stor fejl”, siger Trump.

Interviewe­ren spørger: ”Synes du, han er imponerend­e?”

Praesident­en: ”Det kan jeg ikke rigtigt svare på … Han kom ikke til min indsaettel­se … Og husk: Ingen har gjort mere for sorte end mig.”

Trump understreg­er, at Lincoln, praesident­en, der afskaffede slaveriet, måske, men kun måske, gjorde mere.

Trump understreg­er, at Lincoln, praesident­en, der afskaffede slaveriet, måske, men kun måske, gjorde mere.

Det er løgnene og praleriet, som ødelaegger ham. Lige nu står han til ikke bare at tabe valget i november, men til at tabe med et brag.

Det er hans egen adfaerd, der frastøder vaelgerne.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark