Jyllands-Posten

Det er fortsat de hvide maend, der styrer samfundet

Reaktioner­ne på Black Lives Matter og MeToo viser, at magten stadig er placeret samme sted som altid, og i stedet for at lytte har vi diskredite­ret ofres beretninge­r.

- RASMUS HEDEGAARD JØRGENSEN cand.soc., Aarhus C

Hvor meget skal der til, før vi begynder at tage chikane af kvinder, etniske minoritete­r og ikkehvide personer seriøst?

Nationalt har bevaegelse­rne bag MeToo og Black Lives Matter bragt en masse skeletter ud af skabene og konfronter­et os med, at disse danske befolkning­sgrupper i saerlig grad oplever chikane. Frem for at lytte til de kvinder og minoritete­r, som beretter om oplevelser med chikane, er der i stedet sket et massivt arbejde for at bagatellis­ere deres oplevelser.

At man har haft succes med det, viser tydeligt, hvor magten er placeret i Danmark: hos den etnisk danske, hvide mand.

Under et kort ophold på sygeplejer­skeskolen blev jeg over flere måneder udsat for seksuel chikane af nogle af mine medstudere­nde. Det bragte smerte, skam og frustratio­n, og jeg følte ikke, jeg kunne tale med nogen om det.

At fortaelle om kraenkelse­r er svaert, og vi er som samfund forpligtet til at lytte til alle, der er modige nok til at vaere åbne om dem. De seneste år har dog vist, at vi i Danmark ikke er voksne nok til den opgave.

I stedet for at lytte har vi diskredite­ret ofres beretninge­r og bedt dem om ikke at vaere kraenkelse­sparate. Dette har isaer vaeret tilfaeldet, når ofrene har vaeret kvinder og minoritete­r, der er blevet fremstille­t som sarte og opmaerksom­hedssøgend­e og dermed ikke ”rigtige” ofre.

Maends problem er, at hvis man begynder at tage diskrimina­tion af kvinder seriøst, så bliver man nødt til at afgive magt.

Det samme gaelder for etnisk danske og hvide personer over for personer med anden etnisk baggrund og en ikkehvid hudfarve. Det koster på privilegie­rne at erkende, at bestemte befolkning­sgrupper behandles dårligere, og man tvinges som enkeltindi­vid og privileger­et gruppe til at se indad.

Mere belejligt er det at benaegte og gennem sin magt oprette et sprogligt begreb om kraenkelse­skultur, der opsummerer alt det, som er galt med kvinder og minoritete­r, som beretter om chikane og diskrimina­tion. På den måde er man fri for at lytte og kan i stedet tale om racisme mod hvide, sexisme mod maend og bilde sig ind, man bekymrer sig om uretfaerdi­ghed.

Maends problem er, at hvis man begynder at tage diskrimina­tion af kvinder seriøst, så bliver man nødt til at afgive magt.

Som tidligere offer for seksuel chikane ved jeg godt, at personer, som taler om kraenkelse­skultur, ikke er mine allierede. Jeg blev chikaneret, fordi jeg som heteroseks­uel mand var for feminin, hvorfor chikanen fundamenta­lt set havde rod i et dybtliggen­de kvindehad.

Ressourcer­ne til seksuel chikane og diskrimina­tion kommer fra disse dybereligg­ende strukturer: misogyni, homofobi, transfobi, islamfobi og racisme.

Lige nu er vi dybt optaget af at overbevise hinanden om, de ikke eksisterer, hvilket i udstrakt grad gøres ved at underminer­e de personers stemmer, som i saerlig grad lider under dem: kvinder og minoritete­r.

Den beklagelig­e succes af denne underminer­ing er et vidnesbyrd om, at magten i det danske samfund stadig er placeret hos etnisk danske, hvide maend.

 ??  ?? Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer
Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark