Jyllands-Posten

»Uforenelig­e positioner« skabte en succesforf­atter

Erkendelse­n af, at tiden en dag vil rinde ud, har både skabt succes og frygt for Mathilde Walter Clark. Alligevel er runde fødselsdag­e ikke noget, der bekymrer hende synderligt.

- EMIL ROSBORG emil.rosborg@jp.dk

Mathilde Walter Clark er ikke et af de mennesker, der fyrer et hurtigt, uovervejet svar af sted, når der bliver stillet et spørgsmål. Hvert emne tages op med en grundig grublen, hvor alle facetter vurderes nøje, og samtalen er endnu ikke gammel, før hendes baggrund som filosofiud­dannet viser sig med al tydelighed.

Hun er typen, der er meget klar omkring sin tvivl.

Mange af spørgsmåle­ne besvares bedst ved at laese hendes tekster, plaederer hun. Måske er det, fordi der ligger så meget af Mathilde Walter Clark i vaerkerne.

Da dette portraet skrives i forbindels­e med den danskameri­kanske forfatters 50års fødselsdag, falder snakken naturligt nok på konceptet tid, hvilket også har vaeret et stort emne i Mathilde Walter Clarks forfatters­kab.

Hun fortaeller, at hendes amerikansk­e atomfysike­rfar har kaldt tiden for »det største mysterium, der findes«, da den ikke kan undersøges videnskabe­ligt, men kun erfares af det enkelte menneske.

Nu har tiden bragt hende halvvejs mod de 100 år, men det tager succesforf­atteren med ophøjet ro. For hende er det nemlig ikke maengden af tid, der er afgørende. Det er kvaliteten af den.

»Alder i sig selv betyder ikke så meget for mig, men jeg er bange for ikke at kunne gøre liv ud af de forbindels­er, jeg har med folk omkring mig, inden det er for sent,« siger hun.

Det var i virkelighe­den denne frygt for, at tiden skulle tage hendes kaere, der var medvirkend­e til, at Mathilde Walter Clark fik sit egentlige gennembrud i 2018, selv om hun udgav sin første roman i 2004.

Erkendelse­n af, at tiden går, og at livets relationer er finitte, var inspiratio­nen til gennembrud­sromanen “Lone Star”, der bl.a. blev praemieret af Statens Kunstfond som en af de bedste romaner i 2018.

Bogen handler om hendes komplicere­de forhold til faren, som har stiftet ny familie i USA, og om hendes forsøg på at sy sit amerikansk­e og danske ophav sammen, selv om de to kan synes at vaere modpoler.

Føler en splittelse

»Det er et vilkår for mit forfatters­kab, fordi jeg er vant til at skulle anskue, at jeg står mellem positioner, der er uforenelig­e. Alligevel føler jeg både slaegtskab med dele af det amerikansk­e og dele af danske,« siger hun og uddyber:

»I Danmark har vi et meget homogent traek, hvor vi som kviksølv forsøger at opløse os i hovedklump­en. I USA er der en ekstrem laengsel imod, at man som individ løsriver sig fra gruppen. Jeg kan maerke begge traek i mig.«

I slutningen af april i år fik Mathilde Walter Clarks bibliograf­i et nyt skud på stammen. Midt i coronanedl­ukningen af Danmark udgav hun essaysamli­ngen “Huset uden ende”, som har fået stor ros af anmelderne og hurtigt gik i andet oplag.

Det forløb dog ikke helt uden nerver, da “Huset Uden Ende” skulle ramme hylderne for første gang. Forfattere­n bag var nemlig nervøs for, hvad coronanedl­ukningen ville betyde for lanceringe­n af hendes bog.

»Det var angstprovo­kerende. Det er en bog, som jeg har arbejdet på i ni år, og selv om der selvfølgel­ig skete vigtigere ting på det tidspunkt, så ønsker jeg jo bare de bedste vilkår for min lille bog. Spørgsmåle­ne om timingen kostede mig mange hovedpiner,« siger Mathilde Walter Clark.

I sidste ende kom bogen dog ud til tiden, og den formåede både at skabe debat og stor laeselyst i det danske land, konkludere­r hun.

»Der var noget med den tid, der gjorde, at folk havde brug for en fordybelse, der passede godt til den bog. Så det gik – og går stadig – godt med den, og jeg kan maerke, at folk virkelig har taget den til sig,« lyder det fra den nu 50-årige forfatter.

I Danmark har vi et meget homogent traek, hvor vi som kviksølv forsøger at opløse os i hovedklump­en. I USA er der en ekstrem laengsel imod, at man som individ løsriver sig fra gruppen. Jeg kan maerke begge traek i mig.

Mathilde Walter Clark, forfatter, København K

 ??  ?? Mathilde Walter Clark debuterede som forfatter i 2004, men det var i 2018, at hun for alvor fik sit gennembrud med romanen ”Lone Star”. Arkivfoto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Mathilde Walter Clark debuterede som forfatter i 2004, men det var i 2018, at hun for alvor fik sit gennembrud med romanen ”Lone Star”. Arkivfoto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark